Objavljeno: 29.3.2022 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor April 2022

Dvoživka

Microsoft že nekaj časa proizvaja lastne naprave Surface, med njimi pa so najpopularnejše tanke tablice, ki tekmujejo tudi s prenosniki.

Taka je tudi nova tablica (prenosnik?) Microsoft Surface Pro 8. Je naslednik modela Surface Pro 7, ki smo ga preizkusili pred dobrim letom (konkretno model Pro 7+). V testnem paketu smo dobili priloženo tudi tipkovnico s pisalom, vendar je mišljena kot dodatek ki ga moramo dokupiti. Sicer pa ostajamo pri dobro poznani Microsoftovi formuli – elegantno oblikovana in izredno kakovostno sestavljena tablica s tankim ohišjem in solidnimi zmogljivostmi.

Zaslon je kljub enako velikemu ohišju večji kot pri predhodnici– diagonala zdaj meri 13 palcev. Po našem mnenju gre za odlično razmerje med uporabno delovno površino in kompaktnostjo ohišja. Tako je okoli zaslona zelo malo roba, še največ ga opazimo zgoraj (kjer je spletna kamera) in spodaj (kjer pa so magneti, prek katerih se priključi tipkovnica). Zadaj je zdaj že prepoznavno Microsoftovo stojalo, ki se razširi čez celotno zadnjo stranico. Stojalo ima odličen tečaj, ki tablico dobro drži v poljubnem položaju. Zaslon je odličen, ponudi visoko ločljivost (2.880 × 1.920) in osveževanje 120 Hz (za varčevanje z energijo lahko sicer ostanemo pri 60 Hz). V uporabi je zelo dobra matrika IPS s podporo HDR, zaslon ima svetlečo prevleko in je seveda občutljiv na dotik.

Na tablico lahko prek magnetov priključimo tanko tipkovnico. Zanjo bomo, skupaj s pisalom, odšteli slabih 200 evrov, delujejo pa tudi dosedanje tipkovnice (te so seveda cenejše). Nova je odlično obdelana z alcantaro, na zgornji strani je še reža za pisalo. Tudi to se drži prek magnetov. Hod tipk je seveda majhen, a je odziv presenetljivo dober. Seveda pa je stabilnost take tipkovnice slabša kot pri klasičnih prenosnikih – uporaba na kolenih ali mehkih podlagah je pač slabša. Tipkovnica je osvetljena od zadaj z možnostjo treh stopenj osvetlitve.

Strojna zasnova je primerljiva s prenosniki srednjega razreda. Uporablja Intelov procesor Core i5-1145G7, štirijedrni model z večnitnim delovanjem. Dodanega je, vsaj pri preizkušeni različici, 16 GB pomnilnika, pogon ponudi 256 GB prostora, za grafiko poskrbi Intelov sistem. Tablica je dovolj hitra in odzivna, tudi na hitrostnih preizkusih se dovolj dobro odreže. No, med zahtevnim delom, sploh nekoliko daljšim, smo opazili kar nekaj segrevanja zadnje strani. Pri tem zaslišimo tudi ventilator – ta ima sicer zvok razmeroma nevpadljivih srednjih frekvenc.

Med klasičnim, pisarniškim delom, česa takega večinoma ne bomo deležni, čeprav se lahko sistem segreje (in postane nekoliko glasnejši) že med namestitvijo programov in nadgradenj Windows. Morda omenimo, da naprava tudi ni ravno primerna za igranje iger, saj je grafična rešitev primerna le za manj zahtevne. Razočarala nas je tudi vzdržljivost akumulatorja – na našem preizkusu je zdržala približno štiri ure. Ta je sicer razmeroma zahteven, pri zelo enostavnem delu pa lahko računamo na nekje okoli osem ur delovanja.

Naprava ima bolj tablično urejene vmesnike. Ponudi lastni Surface Connector za napajanje (napajalnik se spet priključi prek magnetov), ob tem so še dva vmesnika USB-C (s podporo standarda Thunderbolt 4) ter klasični izhod za slušalke. Seveda podpira brezžična omrežja Wi-Fi zadnje generacije, torej Wi-Fi 6, vgrajen je tudi vmesnik bluetooth 5.1.

Po doslej napisanem bi sklenili, da gre za solidno napravo, ki je hkrati tablica in prenosnik, a se vse to podre pri operacijskem sistemu. Naložen Windows 11 enostavno (še vedno) ni sistem, ki bi se dobro znašel pri uporabi na dotik, torej s prsti. V obliki tablice je ta naprava uporabna večinoma za ogled videa in morda manj zahtevno brskanje po spletu. Naprava torej ni ravno dobra tablica, hkrati je omejena tudi kot prenosnik. Tipkovnica je pač slabša kot tipkovnice klasičnih tankih prenosnikov. Povrh vsega pa je cena previsoka – za tablico, brez tipkovnice in pisala, zaračunajo okoli 1.400 evrov. Vstopni model z 8 GB pomnilnika in s pogonom 128 GB je seveda cenejši, a vseeno je naprava enostavno draga.

Pri novem Surface Pro 8 imamo tako izredno mešane občutke. Po eni strani gre za res tanko, elegantno napravo z dobro odzivnostjo in odličnim zaslonom, a je v primerjavi s pravimi tablicami omejena kot tablica. Hkrati pa zaradi ekosistema Windows bolj fleksibilna pri klasični programski opremi. In pod črto - draga.

Microsoft Surface Pro 8

tablica z Windows 11

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 1.400 EUR (Intel Core i5-1145G7, 16 GB RAM, 256 GB SSD)

Za: Velikost in teža, elegantno oblikovanje, zaslon.

Proti: Cena, vzdržljivost akumulatorja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji