Objavljeno: 31.3.2009 | Avtor: Igor Harb | Monitor Marec 2009

Dva koraka od dejanske uporabnosti

Ob množici predvajalnikov digitalnih vsebin na trgu bi se skrajno generično poimenovani WD HD TV hitro izgubil, če ne bi imel dveh prednosti - prepoznavne blagovne znamke izdelovalca diskov Western Digital in izjemno nizke cene.

V Western Digitalu so svoj predvajalnik zasnovali kot nekakšno dodatno opremo svojim zunanjim (USB) diskom, saj naprava ne vključuje diska, niti omrežnega vmesnika in seveda tudi ne bralnika optičnih medijev. To je seveda tudi razlog za nizko ceno naprave. In čeprav omrežni vmesnik ne bi predstavljal nekega dodatnega stroška pri proizvodnji, to očitno ni v skladu s ciljem podjetja, da kupcem ob WD HD TV proda še kak zunanji disk. Pravzaprav je v škatli že priloženo stojalo za prenosne zunanje diske WD Passport. Čeprav v predstavitvi izdelka povsod piše, da deluje z WDjevimi diski, seveda ne razlikuje med diski različnih izdelovalcev, brez težav pa odpira tudi vsebino s ključev USB. Podprti datotečni sistemi so FAT32, NTFS in HFS+, tako da je brez težav združljiv z diski, ki jih uporabljamo na računalnikih z Windows ali Mac OS X. Poleg dveh vhodov USB za priklop diskov ima WD HD TV še izhod HDMI in kompozitni avdio in video.

WD HD TV predvaja video, glasbo in fotografije na televizorju, vendar je vsekakor najbolj zanimiva prva opcija - video. Podprti so praktično vsi zapisi, ki jih lahko najdemo v spletu, razen seveda zaščitenih (Apple iTunes, Amazon Unbox). A seveda je bolj zanimiva podpora DiVXu, XViDu, WMV in MKV. Vsi ti v osnovi delujejo brez težav. Vsaj kar zadeva sliko. Zalomi se pa pri zvoku. WD HD TV namreč ne podpira dekodiranja prostorskega zvoka in v primeru, ko je zvok, denimo, zapisan v DTS, ga sploh ne predvaja. To nalogo prepusti ojačevalcu, domačemu kinu ali televizorju, na katerega smo ga priklopili, če pa nimamo naprave, ki bi sama podpirala predvajanje DTS, smo ostali brez zvoka.

Posodobitev strojne programske opreme

Western Digital je nedavno predstavil nadgradnjo strojne programske opreme 1.01 za WD HD TV, ki jo je priporočljivo namestiti. Nova različica omogoča predvsem večjo funkcionalnost pri videu v zapisu MKV, med drugim možnost prikaza vgrajenih podnapisov in izbire poglavij, prav tako je izboljšana podpora podnapisom v vseh drugih zapisih.

Kar zadeva uporabniški vmesnik, WD HD TV ne navduši, vendar pa je uporaben. Ker ima dva vhoda USB, lahko nanj priključimo dva diska, nato pa v uporabniškem vmesniku vidimo združeno vsebino obeh diskov. To je lahko moteče, če uporabljamo velike diske, saj težko najdemo vse, a je vmesnik vsaj dovolj hiter, da se lahko hitro premikamo po vsebini.

Za poslušanje glasbe je ob večji zbirki MP3jev WD HD TV še manj uporaben, vendar na tej točki pogrnejo skorajda vse take naprave; za preprosto organizacijo glasbe je pač potreben pravi računalnik ali pa vsaj Apple TV. Podobno velja tudi za fotografije, čeprav je WD HD TV na tej točki precej bolj uporaben kot prikazovalnik, saj lahko svoj izbor preprosto presnamemo na ključ i USB n pač predvajamo vse. Pravzaprav je ta naprava nasploh idealna za to, saj je dovolj majhna, da jo odnesemo s seboj, ko gremo sorodnikom pokazat fotografije s potovanja.

WD HD TV je tako v osnovi precej uporabna naprava, ki pa kljub vsemu ni vse, kar bi si lahko želeli. Predvsem manjka omrežni (ožičeni ali brezžični) vmesnik, ki bi omogočal dostop do domačega omrežja oziroma medijskega strežnika, če ga imamo. Široka podpora zapisom je sicer super, a dejstvo, da moramo med računalnikom in predvajalnikom prenašati disk, ga naredi le malenkost bolj uporabnega od drugih naprav, ki podpirajo optične nosilce.

Western Digital HD TV

Kaj: Predvajalnik digitalnih vsebin.

Izdeluje: Western Digital, www.wd.com.

Prodaja: Elkotex, www.elkotex.si.

Cena: 100 EUR

Za: Majhnost, širok nabor podprtih zapisov.

Proti: Nima omrežnega vmesnika, ne podpira prostorskega zvoka.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji