Objavljeno: 30.9.2014 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Oktober 2014 | Teme: tablica

Dva hibrida

Poizkusom izdelovalcev, da bi dostavili tablico, ki se lahko prelevi v prenosnik, ni videti konca. Z razvojem Oken 8 so nastale tudi naprave s tem operacijskim sistemom, trend pa so začele tablice z Androidom. Tokrat smo preizkusili eno z Microsoftovim in eno z Googlovim operacijskim sistemom.

Asus Transformer Pad

Asusova serija tablic Transformer je že nekaj časa ujeta med okenski in androidni svet, saj smo priča napravam s tem imenom, ki jih poganjata oba operacijska sistema. Tokrat smo dobili v roke različico z Googlovim operacijskim sistemom.

Prvi androidni Transformerji so bile tablice najvišjega cenovnega razreda, saj so bile po ceni primerljive iPadu. Prodaja ni nikoli dosegla Applovega iPada in po prihodu iPad Minija, predvsem pa Nexusa 7, ki mu je uspelo z nižjo ceno, so se izdelovalci odzvali tako, da so začeli na trg pošiljati cenejše različice svojih naprav. Asus je uspeh Nexusa 7 spremljal iz prve roke, saj je prav to podjetje za Google to tablico izdelalo in odtlej skušajo svoje izdelke približati tej formuli.

TF103C je tako desetpalična tablica, ki stane 300 evrov in poleg nje dobimo transformerjevo tipkovnico. Ta se s tabličnim delom poveže z izboljšanim mehanizmom, ki smo ga prvič videli na okenskem Transformerju pred nekaj meseci. Glede na prejšnje mehanizme gre za preprostejšo zasnovo, kar lahko le pozdravimo, saj je združevanje in razdruževanje obeh delov dosti bolj preprosto. Tipkovniški del ima tako tri noge, in sicer je srednja konektor, leva in desna pa sta močna kosa kovine, ki imata porezane robove. Prav robovi in debelina vseh nog omogočajo lažji priklop tabličnega dela, predvsem pa dajejo občutek trdnosti, ki omogoča bolj samozavestno združevanje.

Ohišje je izdelano iz plastike, ki je glede na ceno zelo dobra, a je kljub temu daleč od kovin, ki jih je Asus uporabljal pri prvih modelih. Obliko si TF103 sposoja od okenske različice. To pomeni bolj utesnjeno tipkovnico, ki pa ima prijetnejše tipke. Tako kot okenski Transformer tudi TF103C nima dodatne baterije v tipkovniškem delu. Zakaj so se v Asusu odločili za to potezo, vedo le oni, saj je bila ena poglavitnih prednosti prvih Transformerjev prav velikost obeh baterij. Čas delovanja je včasih presegel tudi 16 ali 17 ur, pri TF103C pa dobimo standardnih devet ur.

Strojno gre za solidno napravo, ki jo poganja Intelov dvojedrni Atom, kar glede na zadnje Asusove tablice ni večje presenečenje. Gre za enega redkih izdelovalcev, ki se je tesno povezal z Intelom in začel na trg pošiljati manj naprav s procesorji ARM. 1,86 GHz Atom ima na voljo gigabajt pomnilnika, kar je dovolj za tekoče delovanje aplikacij. Nekaj več težav je pri samem Androidu, saj ga je Asus malce bolj oblekel kot v prejšnjih napravah. Še vedno ne gre za tako dušeče preobleke Googlovega operacijskega sistema, kot smo jih vajeni pri drugih večjih izdelovalcih, a tudi Asus počasi prestopa mejo minimalne preobleke. Breme preobleke je vidno predvsem pri premikanju po domačih zaslonih, kjer smo zelo pogosto priča zatikanju, ki ga pri neobremenjenem Androidu ne bi doživeli. Kot je pri Asusu v navadi, je na napravi dokaj sveža različica Androida z zaporedno številko 4.2.2.

Glede na to, da gre za cenovno ugodno napravo, je bilo pričakovati nekatere kompromise, in začne se s fotoaparatoma. Tako zadnja kot prednja sta komaj dovolj za uporabno videoklicanje, o slikanju pa ne bi smelo biti govor. Varčevalni ukrepi so vidni tudi pri količini shrambe, saj je TF103 na voljo le v 8 GB in 16 Gb različici, a jo je mogoče razširiti prek kartice mikro SD. Prijetno preseneti zaslon, ki sicer ni najvišje ločljivosti, a pri 800 x 1280 dostavi žive barve in premore matriko IPS, ki zagotavlja široke vidne kote.

Glede na primat iPada na segmentu dražjih in zmogljivejših tablic je poteza Asusa, da se raje osredotoči na poceni izdelke, ki bodo kako stopnjo višje od anonimnih kitajskih tablic, razumljiva. Transformer Pad je stopnica na tej poti in če bi Android deloval malce bolj tekoče, bi jo bilo lažje priporočiti. Kljub temu pa gre za solidno cenejšo tablico, ki se s tipkovnico prelevi v dober mini prenosnik, a od obeh ne smemo pričakovati preveč.

Asus Transformer Pad TF103C

Tablica s tipkovnico.

Prodaja: avtera.si.

Cena: 300 EUR.

✓    Izdelava glede na ceno, zaslon.

✗    Ni druge baterije, težka androidna preobleka.

Lenovo IdeaPad Miix2 10

Lenovo je na tržne police poslal že vrsto hibridov, ki so vsak po svoje reševali dilemo, kako tablico spremeniti v prenosnik. Zaenkrat se je najbolje obnesla serija Yoga, pri kateri tipkovniški del zavrtimo naokoli tako, da se sprime z zadnjo stranjo tabličnega dela in tako dobimo tablico. Miix 2 te rešitve ne uporablja, saj se tablica v tipkovniški del postavi in jo držijo na mestu magneti. Na ravni površini se sistem obnese presenetljivo dobro in ne zahteva pretirane natančnosti ob postavitvi. Tako lahko tablični del tudi pospravimo enako kot zaslon pri prenosniku in magneti bodo poskrbeli, da bosta oba dela ostala skupaj. Sama tipkovnica ni na ravni Asusove, saj tipke nimajo tako globokega hoda in je drsna ploščica slabše kakovosti. Na zadnji strani tipkovniškega dela je velik zbočnik, ki nosi blagovno znamko JBL in zmore oddati malce močnejši zvok.

Miix poganjajo Okna, ki imajo na voljo 64 GB shrambe, 2 GB pomnilnika in 1,33-gigaherčni dvojedrni procesor Intel Atom. Vse našteto je dovolj za nezahtevno brskanje po spletu in hitro  urejanje kakšnega dokumenta, a tudi pri teh opravilih hitro trčimo ob mejo dveh gigabajtov pomnilnika, ki sta premalo, da bi lahko govorili o resni večopravilnosti. Prav slednja je bila dolgo adut, ki ga je Microsoft promoviral kot protiutež Androidu in iOSu. Na napravah, ki jih ženejo Okna 8.1, je za resnejše delo potrebno vsaj 4 GB pomnilnika, predvsem pa morata biti na voljo spodobna tipkovnica in drsna ploščica. Microsoftova Površina ima oboje, Miixu pa oboje manjka.

Okenski davek je opazen tudi pri bateriji, saj je 5 ur največ, kar je tablica zmogla ob zmerni rabi. Prav avtonomija bo še kar nekaj časa hiba polnopravih Oken, ki so na Miixu obremenjena še s pomanjkanjem pomnilnika in slabo tipkovnico. Asus zaenkrat hibride dela bolje.

Lenovo IdeaPad Miix2 10

Tablica s tipkovnico.

Prodaja: alterna.si, diss.si, micropis.si.

Cena: 400 EUR.

✓    Zvočnik.

✗    Tipkovnica, baterija, pomnilnik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji