Objavljeno: 23.4.2013 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Maj 2013 | Teme: pametni telefon

Družabni telefon

Kar dolgo smo mislili, da pri Facebooku snujejo svoj telefon. Spet drugi so sklepali, da bodo Zuckerberg in druščina ubrali podobno pot kot spletni trgovec Amazon, ki je izdelal svojo različico Androida. Redki so se nadejali zgolj boljše mobilne aplikacije. Pa smo bili vsi po vrsti v zmoti. Namesto naštetega smo dobili Facebook Home.

Aplikacije so prikazane in dostopne znotraj prilagojenega seznama. V krogcu na sliki vidimo priročno novost, Govoreče glave so zanimiv pristop, ki dopolni Facebookovo ponudbo neposrednega sporočanja z imenom Messenger.

Aplikacije so prikazane in dostopne znotraj prilagojenega seznama. V krogcu na sliki vidimo priročno novost, Govoreče glave so zanimiv pristop, ki dopolni Facebookovo ponudbo neposrednega sporočanja z imenom Messenger.

Facebook Home ni telefon, čeprav so v HTCju obenem z njim splavili model First, ki je posebej prilagojen družabnemu omrežju Facebook. Facebook Home ni operacijski sistem, čeprav se Android z njim predrugači do neprepoznavnosti. Facebook Home ni niti aplikacija, četudi se zdi, da učinkovito dopolni uveljavljena mobilna programa družabnega podjetja. Govorice o facebookovskem telefonu so se uresničile v nekakšnem zaganjalniku. Pol aplikacija, pol operacijski sistem se namesti na operacijski sistem Android in preskoči vse privzete mehanizme.

Osnova je Cover Feed, ki tako ob zaklenjenem telefonu kot na osrednjem zaslonu prikaže privlačen tok informacij s prijavljenega računa na Facebooku. Ozadje je naključno izbrana slika z nemotečo animacijo in osnovnimi informacijami o izvoru. Cover Feed ponuja neposredno všečkanje in komentiranje prikazane vsebine. V spodnjem delu je naša profilna fotografija, ki je obenem tudi osrednji gumb, s katerim imamo dostop do neposrednega sporočanja, nameščenih aplikacij in nazadnje uporabljenega programa. Opozorila iz družabnega omrežja se v všečnih okvirjih izpisujejo čez Cover Feed. Zavržemo jih s preprostim potegom prsta vstran. Pri pregledu prvič občutimo pomanjkanje nadzora, saj prispelih obvestil ne moremo filtrirati. Prav tako grajamo omejenost na sporočila s Facebooka, druga opozorila (npr. elektronsko pošto) prikaže le uradni telefon zaganjalnika Home, HTC First, drugi, na katere Facebookovo novo domislico namestimo sami, pa ne.

Največkrat videni zaslon se imenuje Cover Feed. Prikazuje naključno izbrano objavo prijatelja in prispela družabna obvestila.

Največkrat videni zaslon se imenuje Cover Feed. Prikazuje naključno izbrano objavo prijatelja in prispela družabna obvestila.

Home ni le privlačen prikaz vsebine iz družabnega omrežja Facebook, temveč je tudi uporaben pripomoček neposrednega sporočanja. V sodelovanju z Messengerjem prispela sporočila prikaže v obliki lebdečih ovalnih profilnih slik, ki jih lahko poljubno premikamo po zaslonu. Zadeva se izkaže za uporabno, saj so Glave (angl. Chat Heads) prisotne ne glede na zagnano aplikacijo. Z njimi smo s Facebookom povezani v vsakem trenutku in povsod.

Zamisel, na kateri temelji Facebook Home, je pametna. Namesto da bi pri Facebooku naredili lastno izvedenko Googlovega Androida in nato žicali izdelovalce, da se jih usmilijo, so nepotreben korak preskočili. Home teoretično deluje na kateremkoli telefonu z Androidom, vendar se bomo morali za nekatere izmed njih ročno potruditi (beri, pobrskati po razvijalskem portalu XDA). Razvijalci obljubljajo mesečne posodobitve, tablično različico in izboljšave obstoječih zmožnosti, med katerimi velja omeniti Cover Feed z video posnetki, skupinskimi objavami in drugimi dobrodošlimi novostmi. Pri Facebooku želijo čim prej razširiti tudi ponudbo posebej prilagojenih telefonov, kakršen je HTC First, z že naloženim zaganjalnikom Home in globljo prepletenostjo z družabnim omrežjem. Na eni točki bržkone dobimo še oglase. Zuckerberg nam je sicer zagotovil (in besedo držal), da reklam spočetka ne bo, a si je hkrati z obljubo pustil vrata v nadaljevanju odprta.

Facebook Home nam je všeč, vendar smo ga po opravljenem testiranju kljub temu hitro odstranili. Krivdo gre pripisati omejenosti, ki nas priklene na življenje znotraj družabnega omrežja, saj kljub prisotnim aplikacijam ne podpira zunanjih opozoril. Do slednjih tako pridemo le ob pomoči običajne androidne vrstice, ki se skriva pod zgornjim robom zaslona. Žal ni niti lebdečih pripomočkov, saj je Androida v Homu le toliko, kolikor je črnega za nohti. Namestitev povozi vse varovalne mehanizme. Če smo imeli prej zaklenjen zaslon res zaklenjen, je zdaj vse odprto. Družabno omrežje je pač družabno. (Za zdaj) Le za resne odvisnike.

Facebook Home

Preobleka operacijskega sistema Android.

Prodaja: Facebook.

Cena: Brezplačno.

✓    Dobra zamisel in izvedba.

✗    Omejitve, zaprtost vase, primanjkuje nastavitev in zmožnosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji