Objavljeno: 28.2.2012 10:49 | Avtor: Matjaž Jeruc | Monitor Februar 2012

Drugi poizkus

Sredi preteklega leta je HP po manj kot dveh mesecih prodaje na hitro upokojil tablico z lastnim operacijskim sistemom WebOS, imenovano TouchPad. Zaloge naprav so zaradi smešnih (raz)prodajnih cen hitro pošle, slišati je bilo celo govorice o prodaji celotnega dela podjetja, ki se ukvarja z izdelavo PCjev. V poslovnem segmentu pa očitno še niso razobesili bele zastave, kajti pred nami je že druga generacija "strešnika".

Zunanjost tablice Slate 2 je praktično nespremenjena, kar ni slabo; v rokah deluje čvrsto in zanesljivo, nedrseča plastika na zadnji strani naprave pa poskrbi, da bodo padci bolj posledica lastne nepazljivosti kot česarkoli drugega. Svetleči zaslon ostaja le malce manj kot 9-palčen (diagonala 22,6 cm) in v ločljivosti WSVGA (širokozaslonskih 1024 × 600 ali 1024 × 768 pik za nekatere aplikacije), slabši pa je predvsem vidni kot, ki se ne more meriti niti s povprečnimi mobilnimi telefoni, kaj šele z jabolčno tablico. Slabih 24 cm dolga in le 15 cm široka tablica se, s težo malce manj kot 700 g, brez večjih težav prenaša v večjem notranjem žepu suknjiča, no, raje plašča. V embalaži, ki po velikosti spominja na tiste pri polnokrvnih prenosnikih, pa najdemo tudi usnjen etui in kar dva napajalnika: za napravo in priklopno postajo posebej.

Gumbi in vmesniki so razporejeni enakomerno okoli naprave: "estetsko" pokrit vhod USB, priključek za napajanje in povezavo s priključno postajo, bralnik kartic, reža za SIM kartico, mikrofon, zvočnika, kombiniran priključek za slušalke in mikrofon ter gumbi za vklop in hkrati zaklep naprave, skok na domačo stran, preklop pogleda iz ležeče v pokončno in nasprotno, gumba za nastavljanje glasnosti ter gumb za priklic tipkovnice. Na napravi najdemo tudi dve kameri: sprednja je v ločljivosti VGA, zadnja pa z ločljivostjo 3 milijone slikovnih pik. Na las podobna ostajata tudi pisalo in priključna postaja: dvema vmesnikoma USB in kombiniranemu priključku za slušalke in mikrofon dodaja tudi izhod HDMI.

Notranjost "tabletke" so v HPju vendarle deloma posodobili: vezni nabor je po novem Intelov System Controller Hub SM35, procesor pa Atom Z670, ki tiktaka pri 1,5 GHz in ponuja več računske moči ter manjšo porabo energije. Sistemskega pomnilnika je še vedno 2 GB, prav tako ostajajo 64 GB SSD pogon, bluetooth (4.0) in brezžični omrežni vmesnik (802.11a/b/g/n), po novem pa si lahko za 130 evrov omislimo tudi mobilni širokopasovni modul (HP un2430 EV-DO/HSDPA). Če naprava nima vgrajenega modula, se v reži za SIM kartico premeteno skrivajo podatki o napravi in licenčna nalepka za Okna 7 Professional. Naprava je povsem neslišna, vgrajene baterije se ne da menjati, zdrži pa lahko do tri ure, odvisno od zahtevnosti rabe. Da se ne bi smejali, prosim, to, da je tablica s procesorjem Atom neslišna, je v resnici novost, večina takih tablic ima namreč vgrajene ventilatorje. Tudi vzdržljivost treh ur ni od muh (da, iPad zmore 10 ur).

Nekoliko samosvojo velikost naprave (še najbolj spominja na "napihnjen" Galaxy Tab) lahko pravzaprav pohvalimo, v primerjavi s Fujitsujevo stilistično tablico (opisano v novembrski številki) pa je delo s "strešnikom" precej bolj intuitivno in manj stresno. N-trigova tehnologija DuoSense dotikabilno doživetje Oken 7 povsem spremeni: upravljanje s prsti je svetlobna leta bolj natančno, obenem pa lahko delamo tako s peresom kot s prsti, dodana je tudi multi-touch podpora. No, vse skupaj pa je pa še vedno zelo daleč od iPada ali povprečne tablice z Androidom. Odzivnost je nekje v rangu 100 evrskih tablic iz kitajskega Dealextrema. Pa vendar, govorimo o tablici z Windows 7 ...

Če nadaljujemo - samodejno obračanje zaslona deluje dobro, a žal prepočasi, gumbi nelogično nosijo več vlog v različnih aplikacijah, izboljšana je tudi navidezna tipkovnica, ki žal vse prepogosto pokrije napisano besedilo: je odločno prevelika za tako ozek zaslon. Poleg tega se včasih ne prikaže, ko bi jo človek potreboval. Mimogrede, naprava pozna tudi Swype vnos besedil, a slovenščina ni podprta.

Mala "tabletka" je najverjetneje spet le prehodni model na novo napravo, ki bi že utegnila delovati na novih Oknih 8, zasnovanih z mislijo tudi na tablične računalnike. Tega ne skrivajo niti v samem HPju, ki prihodnost svojih poslovnih tablic vidi prav v nadaljnjem razvoju in sodelovanju z Microsoftom.

HP Slate 2

Tablični računalnik z Windows 7.

Izdeluje: www.hp.com.

Prodaja: HP Partnerji.

Cena: 769 EUR (899 EUR z modemom 3G).

Za: Oblika, izdelava, izboljšano upravljanje.    

Proti: Izhod HDMI le na priključni postaji, slabši vidni kot zaslona, navidezna tipkovnica pogosto prekrije besedilo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji