Objavljeno: 16.6.2021 | Monitor Posebna 2021

Druge izdaje - priročniki. Ko smo se še učili iz knjig.

Si predstavljate, da bi danes za učenje uporabe urejevalnika besedil uporabljali knjige? Urejevalnika besedil? To so vendar osnove današnjega digitalnega življenja. Kaj pa programiranje? Bi se programiranja učili z učbenikom v roki? Toda točno to smo počeli nekoč, ko se je Monitorjevemu založniku zdelo primerno izdati nekaj zelo resnih priročnikov, »nasvetnikov« in celo učbenikov.

Pod dve najdebelejši knjigi tistega časa se je podpisal Uroš Mesojedec. Pozoren bralec tokratne posebne izdaje Monitorja je nanj že naletel v vlogi avtorja in urednika v Monitorju in Programerju, programerja, ki stoji za programsko opremo na Monitorjevih ploščkih, namignemo lahko, da tudi za spletno stranjo www.monitor.si. Nenazadnje je nekoč obvladal tudi CorelDRAW, s katerim je izdeloval naslovnice revije Programer. Med letoma 1996 in 1998 pa je imel še toliko časa (danes ga nima več), da je spisal 500- in 600-stranska priročnika Visual basic, sodobno programiranje in Java, programiranje za Internet.

Ob bok se mu je postavil Nikolaj Pečenko, takrat redni Monitorjev pisec in urednik, in leta 1998 napisal zelo poljudno zastavljen priročnik Moj prvi PC. Knjiga je postala prava uspešnica, saj je bila v različnih različicah prodana v 50.000 izvodih, prilagala se je tudi takratnim osebnim računalnikom, ki so jih sestavljala domača podjetja. Naš takratni založnik je poskusil tudi »s konkurenco«, knjigo Namestimo Linux, ki so jo spisali navdušenci iz društva Lugos (Društvo uporabnikov Linuxa Slovenije), še prej pa je Miha Mazzini napisal zbirko nasvetov z naslovom Zakaj Windows for Workgroups. Spomnimo – to so bili prvi Windows, ki so se zares spogledovali z omrežnim povezovanjem.

Zgoraj smo omenili učbenike – založba je izdala dva. Poslovna informatika (Word for Windows 6.0) avtoric Helena Holy Klančar in Silva Pralica ter Računalništvo in informatika Ljubomirja Kostrevca. Vsaj za prvega lahko iz prve roke potrdimo, da je bilo vseh 330 strani napisanih v – Word for Windows 6.0. Z zaslonskimi posnetki vred. Mukotrpno delo, ki je bilo velikokrat prekinjano s »sesutji« programa. S katerim se je moral ukvarjati sedanji odgovorni urednik Monitorja ;)

Več o "tistih časih" si lahko preberete v posebni jubilejni številki Monitorja:

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji