Objavljeno: 16.6.2021 | Monitor Posebna 2021

Druge izdaje - knjige za telebane. Nihče ni tako pameten, da ne bi bil kdaj teleban.

Monitorjev založnik, podjetje Pasadena, je od leta 1993 izdal celo vrsto knjig, ki so bile večinoma namenjene IT-uporabnikom. Začeli smo knjigama PC za telebane in DOS za telebane, z dvema prevodoma ameriške knjižne zbirke, ki je zaradi svoje uspešnosti postala svetovni fenomen (založba IDG Books).

Pri prevodu naslova je bilo kar nekaj dilem (»… za nerodne«), na koncu pa je zmagal odličen predlog, ki ga je podala dolgoletna Monitorjeva lektorica Dora Mali: »… za telebane«. Kot je opaziti, je izraz ponarodel, najdemo ga v številnih časopisnih naslovih.

Te knjige so bile, vsaj v prvih nekaj letih izdajanja, za slovenske razmere podobno uspešne kot izvirne, ameriške izdaje in iz začetne založniške logike je bilo videti, da smo mojstri pri izdajanju knjižnih uspešnic. To nas je opogumilo, da smo zelo povečali knjižno produkcijo, med katero najdemo še nekaj zelo zanimivih prevedenih naslovov. Vse o Internetu & World Wide Webu, prva knjiga v slovenskem jeziku o internetu – 1996 (mimogrede avtor slovenskega prevoda za www je David Pahor: svetovni splet), Grafično oblikovanje – 1997, Leksikon računalništva in informatike (zasnovano 1993, izdano 2002).

Knjige za telebane živijo še danes, v Založbi Pasadena, novem podjetju, ki je izšlo iz programa. Res pa je, da so trenutno bolj priljubljene neračunalniške vsebine, kot so Tehnika doseganja čustvene svobode za telebane, Mejna osebnostna motnja za telebane ali Premagovanje anksioznosti za telebane. Je še kdo dvomil o tem, da se je v zadnjih 30 letih svet res zelo spremenil?

Več o "tistih časih" si lahko preberete v posebni jubilejni številki Monitorja:

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji