Objavljeno: 16.6.2021 | Monitor Posebna 2021

Druge izdaje - CD-/DVD-ROMi. Plošček kot dodana vrednost

Pri Monitorju smo zelo hitro zagrabili »neverjetne« količine megabajtov, ki jih je bila sposobna shraniti nova tehnologija 90. let prejšnjega stoletja. 640 MB se je takrat zdelo nemogoče zapolniti, hkrati pa so bili CD-ROM (in kasneje DVD-ROM z zmogljivostjo 4,7 in celo 8,5 GB!) dovolj poceni za proizvodnjo, da jih je bilo mogoče priložiti k »papirnemu« izdelku.

Že leta 1994 smo tako izdali CD-ROM z vsemi besedili in fotografijami iz Monitorja. Posebej zanj smo razvili program, ki je tekel v Windows 3.1 (»priporočena oprema: PC 386 ali boljši, 4 MB RAM ali več, VGA, miška, Windows 3.1 ali novejši«) in je premogel iskalnik, s katerim je bilo moč najti iskani članek. Nekaj težav je bilo še z različnimi standardi za šumnike, toda CD izpred 25 let prav lepo deluje in teče še danes (v Windows 3.1, ki tečejo v VirtualBOX). Enako lahko rečemo za izvedenke, ki smo jih izdali kasneje in za katere smo program nadgradili. Pisan je bil v Bordlandovem razvojnem okolju, vendar še vedno za Windows 3.1. Uporabili smo ga za izdajo kar nekaj različic Najboljših preizkusnih programov – spomnimo se, takrat v domovih nismo imeli hitrega interneta, zato je bilo nameščanje preizkusne programske opreme s CD-ROM zelo priljubljeno. V novem tisočletju smo počasi prešli na jezik HTML, program na CD-ROM je postal bolj ali manj le še spletni brskalnik in tako je tudi danes na DVD-ROM, ki ga prilagamo eni izmed izdaj Monitorja. Vso programsko opremo sta vsa ta leta razvijala naša hišna programerja, Primož Gabrijelčič in Uroš Mesojedec. Slava jima!

Ploščke smo sicer prilagali tudi knjigam, ki jih je izdajal založnik Pasadena (Visual Basic, sodobno programiranje, Ukrotite Word, Java, programiranje za Internet …), od vsega začetka pa so jih bili deležni tudi kupci in naročniki revije PC&Mediji oziroma Escape. PC&Mediji so v resnici že nastali z idejo spajanja računalnika, videa in glasbe, zato je uredništvo na ploščke poleg preizkusnih programov in iger zapisovalo tudi glasbene spote in še kaj.

Današnji DVD-ROM, ki je na voljo ob Monitorju, je dvoslojni (8,5 GB) in je že od vsega začetka hibriden, kar pomeni, da je v resnici tipa DVD-Video, hkrati pa so na njem shranjeni tudi podatki. Brez težav ga torej vtaknemo tudi v video komponento, ki bo z njega predvajala film v formatu DVD. Če jo še kje imamo, seveda ;).

Z današnjega zornega kota je zanimivo dejstvo, da vsi ti, pred skoraj 30 leti izdani ploščki, še danes delujejo, in to popolnoma brez težav. Še več, tudi vsi »doma zapečeni« ploščki CD-R, ki smo jih za izdelavo trajnih kopij začeli izdelovati okoli leta 1995, so delujoči. Resda morda v kakšnem bralnem pogonu DVD sodobnega računalnika malce pokolcajo, v večini pa so lepo berljivi. Res pa je, da so bili ves ta čas skrbno shranjeni v ovitkih in v temni omari. Toliko o občutljivosti optične tehnologije zapisa, o kateri smo v preteklih desetletjih toliko brali. In pisali.

  

Več o "tistih časih" si lahko preberete v posebni jubilejni številki Monitorja:

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji