Objavljeno: 28.6.2011 | Avtor: David Vidmar | Monitor Junij 2011 | Teme: android

Druga z Androidom 3.0

Med prve proizvajalce, ki so izdali tablice z operacijskim sistemom Android 3.0 se je vpisal tudi Acer. Preizkusili smo njegovo tablico Acer Iconia Tab A500, ki jo lahko kupimo celo že v prosti prodaji.

Ker smo Samsung Galaxy Tab 10.1v preizkusili najprej, je najenostavneje, da si Acerja ogledamo čez prizmo konkurenčne tablice. In če bi si mislili, da se tablice, ki jih poganja enako srce in ki imajo nameščen enak operacijski sistem, med seboj ne morejo prav zelo razlikovati, bi se ušteli. Trik je v podrobnostih, ena pa vendarle izstopa - Acer nima vgrajene povezave 3G, tako da je brezžično povezljiv le prek Wifi.

Osnovne specifikacije so sicer enake - 1 GHz procesor, dve jedri, zaslon velikost malo čez 10 palcev in z ločljivostjo 1200 x 800 pik. Tudi po dimenzijah sta si tablici zelo podobni, a je A500 v vseh dimenzijah za malenkost večji. In precej težji, kar za tretjino teže Samsungove tablice. Tudi samo ohišje je na dotik manj prijetno in se zdi bolj ceneno. Najbolj nas je zmotila slabša kvaliteta gumba za nastavljanje glasnosti, po katerem pri uporabi tablice posežemo presenetljivo pogosto. Gumb se je zatikal in v temi in brez gledanja smo ga včasih kar težko našli. Dobrodošel pa je gumb za zaklep obračanja zaslona, ki pride prav, ko je tablica položena na podlago, torej ko senzor za rotacijo ne more več zanesljivo ugotoviti pravilne orientacije zaslona. Vgrajeni digitalni kameri sta nekaj slabše kvalitete, saj ima zadnja ločljivost le 5 megapik, sprednja pa, enako kot Tab, 2 megapiki.

A Acer v primerjavi z Galaxy Tab 10.1v nudi več povezljivosti. Na računalnik jo lahko priklopimo kar z navadnim priključnim kablom MicroUSB, torej enakim, kot ga verjetno uporabljate z mobilni telefonom in mogoče še digitalnim fotoaparatom. Poleg tega je na boljo še USB priključek polne velikosti, katerega funkcije nismo razumeli. Verjetno bo prišel prav z naslednjo različico Androida, ki bo znal in prepoznal na USB priključene naprave, recimo zunanje diske in ključke flash. Posebnost pa je priključek HDMI s katerim lahko tablico priključimo na televizijo. Tako lahko prijateljem in družino udobno prikažemo slike s počitnic, ali pa filmček z YouTuba. Za kaj drugega pa verjetno tablica ni najbolj primerno orodje. Predvajanje (piratskih?) celovečernih filmov in nadaljevank na ta način se nam zdi precej nerodna zadeva, saj tako ali tako potrebujemo računalnik, da sploh pridemo do njih. Mogoče bo to zanimivo čez par let, ko bomo (tudi v Sloveniji?) filme lahko najemali in kupovali preko spleta, do takrat pa je povezljivost HDMI bolj marketinški trik kot uporabna možnost.

Tudi na Acer Iconia Tab A500 teče Googlov Android 3.0, ki je prilagojen za uporabo na tabličnih računalnikih. Posebnih razlik z Galaxy Tab ni, privzeto je nameščenega nekaj več programja, recimo tri večje igre, in Acerjeva programska za predvajanje večpredstavnih vsebin. Acer je dodal tudi nekakšen podaljšek osnovnega namizja v katerem so ikone programov prikazane kot na polici. Nič torej, kar bi posebej pritegnilo ali dvignilo Acerjev izdelek nad trenutno konkurenco.

Acerjeva tablica je tehnično celo nekaj zmogljivejša tablica od Galaxy Tab 10.1, z nekaj dodatki, pa zato nekoliko slabše izdelana. Funkcionalno je povsem enakovredna, saj sta zgrajeni iz zelo podobnih komponent. Njena glavna prednost bo nedvomno cena, ki je nižja od konkurence in zato smo ji pripravljeni odpustiti tudi tistih nekaj malenkosti, ki so nas zmotile. Ugotavljamo, da bomo novinarji kmalu v precejšnji zadregi, saj o prihajajočih tablicah z Androidom ne bomo mogli napisati prav veliko novega, saj so si in si bodo tudi v prihodnje podobne kot jajce jajcu, razlike bodo le optične, ostale bomo opazili le najbolj pozorni uporabniki.

Acer Iconia Tab A500

Tablica s povezavo Wifi

Prodaja: Comshop, www.comshop.si.
Cena: 499 EUR za različico z 32 GB pomnilnika.
Za: Mnogo priključkov, Android Honeycomb.
Proti: Nekoliko slabša kvaliteta izdelave.

Android programi prilagojeni za Honeycomb

Že velikokrat smo zapisali da je Honeycomb, oz. Android 3.0, prva različica Googlovega operacijskega sistema, ki je prilagojen in optimiziran za tablične računalnike. In podobno kot operacijski sistem, bodo morali tudi razvijalci prilagoditi svoje programe. Trenutno mnogi popularni programi še vedno ne znajo izkoriščati celotnega zaslona, drugi ga sicer izkoristijo a je rezultat neuporaben in včasih celo komičen.

Pa vendar se je začelo premikati tudi v tej smeri. Preizkusili smo dva programa, ki utegneta postati precej priljubljena med uporabniki Androidnih tablic. Prvi je odjemalec za Twitter imenovan TweetComb in ponuja veliko vsebin na enem zaslonu, to pa dosega tako, da prikazuje twite v treh stolpcih, kot smo to že videli pri namiznih Twitter odjemalcih, kot sta TweetDecku ali Seesmic. Drugi program je Newsr in je namenjen branju virov RSS, bolj natančno gre za nekakšen podaljšek bralnika Google Reader. Prikaz podatkov je spet narejen v treh stolpcih in je smiseln je pri uporabi tablice v ležečem položaju. Oba programa za svoje delovanje zahtevata Android 3.0 in jih na naprave s starejšimi različicami ne boste mogli namestiti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji