Objavljeno: 25.1.2011 | Avtor: Matjaž Jeruc | Monitor Januar 2011

Druga runda

Tri mesece je ravno pravšnja doba, da spet strnemo vtise o Netgemovi škatlici, ki jo pod preprostim imenom Box trži SiOL. Še posebej zato, ker smo uporabniki v vmesnem obdobju dobili nekaj novih televizijskih programov, VOD knjižnic, storitev in tudi prvi popravek strojne programske opreme.

Oktobra je dokončno zaživel Pro Plusov skupek plačljivih storitev v obliki treh televizijskih kanalov (v času pisanja članka se na njih vrti Veliki brat in prenosi tekem Lige prvakov) in VOD knjižnica z vsebinami predvsem hišne produkcije. Od konca novembra pa je tudi prek bakrenih (xDSL) povezav možno spremljati štiri HD kanale, ki so bili še nedolgo tega uradno vidni samo uporabnikom optike. SiOL je namreč po vzoru HD programa slovenske nacionalne televizije pripravil tako imenovano "miniHD" različico programov, katerih video tok teče pri okoli 5,5 Mb/s.

Vsake oči imajo svojega ...

Na tem mestu nekoliko spregovorimo tudi o kakovosti prikazane slike televizijskih programov. Na forumih namreč zasledimo precej žolčnih debat o tem, da je kakovost prikazane slike porazna, da je bila na starem vmesniku Sagem precej boljša in da tako močno "stisnjen" video tok HD programov pravzaprav ni več visoko ločljiv. Upoštevaje, da imajo vsake oči svoj pogled na lepoto, si vendarle upamo trditi, da je prikaz slike tistih slovenskih programov v SiOL TV, ki oddajajo tudi preko DVB-T, povsem primerljiv, pri drugih programih pa je seveda odvisen od vira prevzemanja (nekateri uporabniki se morda še vedno spomnite prvih "obupnih" SiOLovih poizkusov MPEG 4 kodiranja). Večjo razliko so lahko opazili uporabniki, ki so pred preklopom na SiOL Box programe še vedno spremljali prek MPEG 2 kodiranja, televizijsko sliko istega vira pa Box in Sagem vseeno prikažeta tudi nekoliko drugače (lastniki manjših televizorjev imajo seveda manj pripomb). Po informacijah, ki smo jih zasledili na uradnem SiOLovem forumu, se zna spremeniti tudi video pretok HD programov.

Dodatki v obliki športnih rezultatov so sicer dobrodošli, a informacije vseeno hitreje najdemo na teletekstu.

Če tako izberemo, nam naprava prenese želene vsebine v sam Box. Hitrost prenosa je odvisna od naše internetne pasovne širine, za začetek predvajanja pa je dovolj že deset odstotkov prenesenih podatkov.

Omenili smo že, da je ponudba videotek precej razširjena in da si lahko izbiramo tudi način, kako si lahko ponujeno vsebino ogledamo. Nekoliko bolj smo se osredotočili na možnost, da si vsebine pretočimo na vgrajeni disk in si jih potem ogledujemo po želji. Vsako naročeno vsebino si lahko izposodimo za obdobje enega meseca, a ko jo začnemo predvajati, si jo moramo ogledati do konca v enem dnevu, drugače se nam (zdaj sicer po devetih dneh) samodejno izbriše s seznama izposojenih vsebin. Zmotilo nas je, da so se nam licence izposojenih vsebin včasih izbrisale kar same, da se je predvajana nanizanka oziroma film nenadoma ustavil in nehal predvajati, nekajkrat pa smo morali resetirati celoten Box, da smo si vsebine (kljub izbrisu licence in prenesenih podatkov) lahko sploh znova ogledali. Težave so bile pogostejše, če smo si izposodili več vsebin hkrati (kakih ducat), po posodobitvi strojne programske opreme pa se je njihova pogostost vseeno nekoliko zmanjšala. Še opozorilo: da uporabniki ne bi predolgo čakali, se za začetek prenese le okoli deset odstotkov vsebine. Vsebina je torej na voljo v nekaj trenutkih (odvisno od pasovne širine vašega podatkovnega kanala, saj si VOD storitve "odrežejo" del tega), a prenesla se ni še vsa; kdor bi si vsebine rad ogledoval še kje drugje kot doma (kjer ni dostopa do SiOLovih storitev), naj prej preveri, drugače se bo predvajanje vsebine ustavilo že na samem začetku.

Pred posodobitvijo strojne programske opreme Boxa so imeli uporabniki nemalo težav tudi s priklopom same naprave. Lastniki starejših modemov, ki niso podpirali hkratnega dostavljanja podatkovnega in video (multicast) kanala (trunk port), so morali podatkovni kanal vzpostaviti prek brezžične povezave, to pa mnogim sploh ni delovalo. Težave so bile tudi s statičnim IP naslovom, kjer je SiOL omejeval podatkovni kanal na eno internetno sejo, ki ga je zase rezerviral delujoči Box, druge naprave pa so ostale brez povezave. Te porodne težave so zdaj odpravljene, Box se hitro poveže v brezžična omrežja po vseh standardih in kodiranjih.

Nov Trojček

Na željo uporabnikov, ki se jim je zdelo nesmotrno, da je pri ugasnjeni televiziji neizkoriščena pasovna širina za internet, so v SiOLu uvedli nov paket Trio 10M. Pri tem novem paketu se vam pasovna širina približno 10Mb/s porazdeli med storitve televizije, interneta in telefonije. V praksi to pomeni, da lahko takrat, ko ne spremljate televizije, izkoristite polno pasovno širino vseh 10 Mb/s prenosa k sebi in 1 Mb/s od vas, minimalno pa vam je zagotovljen prenos 1 Mb/256 kbit/s (hkrati lahko spremljate tri različne televizijske programe, vsak odprti video kanal zavzame okoli 3 Mb/s prenosa podatkov). Paket je od običajnega Tria dražji za 6 evrov (39 evrov na mesec) in to je ugodna cena, sploh za tiste, ki televizijo le redkokdaj spremljajo.

Potrebujem večpredstavni podaljšek?

Številne uporabnike po forumih zanima, ali je Boxov medijski predvajalnik ustrezna zamenjava za različne večpredstavne podaljške, kot so npr. Xtreamer, PopCorn in podobni. V osnovi se sicer solidno odreže (hiter zagon videa, gladko prevrtevanje, podprti podnapisi različnih velikosti in tudi formatov), a najzahtevnejši mu utegnejo zameriti, da je izhodna ločljivost prek HDMI le 1080i (izgubijo se vse podrobnosti progresivnega HD), da ne zna pretvoriti prostorskega zvoka v navaden stereo (vsi, ki si ne lastite hišnega kina ali dekoderja v televizorju, boste ostali brez zvoka), da si naprava ne zapomni, kje ste si nazadnje nehali ogledovati določeno vsebino, in da ne podpira predvajanja slik DVD in BD nosilcev. Obenem je delovanje še vedno precej hroščato (zgodilo se nam je, da je Box povsem zamrznil), ima težave pri povezovanju z različnimi medijskimi strežniki (še najbolje se razume s TVersity), še vedno ne zna samodejno predvajati slovenskih podnapisov, saj jih prekrsti za češke, in je nasploh izbirčen pri priklopu zunanjih diskov.

Na seznamu različnih storitev po novem najdemo tudi dostop Twitter. Podobno kot za vse druge storitve velja, da deluje ustrezno hitro zgolj ob dovolj hitri internetni povezavi (glej okvir Novi trojček), da je tipkanje na radijski daljinec precej zamudno (sploh pri igrah) in da večino informacij še vedno precej hitreje kot prek storitev novic, vremena in športa najdemo na teletekstu. Ta pa, iz nam neznanega razloga, zdaj deluje precej slabše kot na samem začetku: pogosto prikaže napačno stran, izpusti kako vrstico besedila, še vedno ne pozna šumnikov in se na splošno precej bolj zatika.

Izhodna ločljivost HDMI izhoda je zgolj 1080i. Dovolj za TV programe, premalo za predvajanje medijskih vsebin.

Že pri aktivaciji Boxa se odločimo, na kakšen način se bomo povezali v internet. Posredni priklop zahteva priklop v internet prek brezžične povezave in je nujen za lastnike starejših modemov.

Imeti ali ne imeti?

Uporabniška izkušnja SiOL Boxa je kljub vsem pomanjkljivostim še vedno na precej zavidljivi ravni, sploh če ste še vedno lastnik Sagema. DVB-T sprejemnik Boxa je v vmesnem času dobil certifikat DigiTV, kar pomeni, da so odpravili težave s sprejemanjem AAC-HE zvoka. Z nadgradnjo strojne programske opreme se je izboljšala komunikacija z daljincem, stabilnost sistema je boljša, izginile so nekatere težave z izginjanjem zvoka (in se pojavile nove s popačenjem) in raztegovanjem slike, tudi snemalnik je precej uporaben in dokaj zanesljiv. Če med snemanjem slučajno zmanjka električne energije, se po novem zagonu samodejno nadaljuje, še vedno pa ne moremo posneti programa, ki si ga ogledujemo s časovnim zamikom. Želeli bi si tudi, da bi preklapljanje kanalov potekalo hitreje: HD programi si vzamejo tudi do deset sekund, preden zagledamo sliko in zvok.

Ključni dejavnik zgodbe SiOL Boxa bo nazadnje cena (po podatkih SiOLa naj bi jeseni prodali okrog 3000 naprav). Pustimo tokrat ob strani tistih 50 evrov za nakup naprave ob vezavi za dve leti, tudi o dodatku v višini 4 evre ne bomo razpravljali. Morda se še spomnite, da je bilo treba za celoten nabor storitev trojčka pred dvema letoma in pol plačati 39 evrov na mesec (za osnovno hitrost interneta in ne upoštevaje popuste). Danes bi za celotno ponudbo plačali kar 77 evrov (primerljiv nabor storitev in programov še vedno preseže 50 evrov), k temu znesku pa bi nujno morali prišteti še 4 evre za vsak Box, ki bi ga uporabili. Skozi prizmo te logike bi se torej morali vprašati, ne ali je vredno svojega denarja, temveč ali si vse to sploh lahko privoščimo.

SiOL BOX (Netgem Netbox 8200)

Hibridni sprejemnik s 160 GB diskom.

Izdeluje: www.netgem.com.

Prodaja: www.siol.net.

Cena: 49 EUR ob dveletni vezavi, sicer 215 EUR z DDV. Obvezno je tudi plačilo mesečnega dodatka v višini 4 EUR za naročnike SiOL TV in 8 EUR za naročnike SiOL interneta (v promocijskem obdobju je dodatek štiri mesece za 4 EUR cenejši). Morebitne vezave za starejši Sagem se z nakupom SiOL BOXa prekinejo.

Za: Veliko boljša uporabniška izkušnja, DVB-T/C sprejemnik.

Proti: Omejenost medijskega predvajalnika, premajhen daljinec, počasno preklapljanje HD programov, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji