Objavljeno: 1.9.2005 00:55 | Avtor: Sašo Vozel | Monitor Julij 2005

Drago tiskanje kakovosti

Sublimacijski foto tiskalniki postajajo "strokovnjaki" za domače tiskanje fotografij, predvsem zaradi majhnih stroškov posameznega izpisa v primerjavi z drugimi tehnikami tiskanja. Svoje pa dodaja tudi konkurenca, saj se je trg že dodobra napolnil z različnimi modeli. Sagem je s konkurenčnim izdelkom Photo Easy 155 dokazal, da se lahko tudi manj znana podjetja postavijo ob bok "gigantom tiskanja".

Sagemov tiskalnik ima veliko dodatnih možnosti, ki so v napravi te vrste zelo dobrodošle. Tiskalnik je dokaj velik, saj meri 20 × 17,5 × 9,5 cm in tehta 1,5 kilograma. Z njim lahko tiskamo fotografije neposredno iz digitalnih fotoaparatov in kamer, ki podpirajo standard PictBridge, iz mobilnih naprav prek infrardeče povezave (za bluetooth moramo kupiti dodaten vmesnik), ali pa kar iz pomnilniških kartic (podpora za Secure Digital, Compact Flash (Microdrive), Memory Stick, Smart Media, MMC, xD). Seveda je tu še povezava z osebnim računalnikom prek vmesnika USB 2.0.

Ločljivost tiskanja je 300 pik na palec, velikost izpisov pa je standardnih 10 × 15 cm. Kakovost odtisa je zelo dobra, barvna natančnost je kar se da velika. Napak je zanemarljivo malo (le občasno nekaj nemotečih belih pikic), barvni prelivi so natančni, besedilo je berljivo tudi pri velikosti štirih pik, odtisnjena črna pa se približa dejanski črni. Pograjati moramo le malce slabši kontrast, nekolikšno presvetlost ter slabo hitrost tiskanja. Posamezen odtis naj bi se po uradnih podatkih natisnil v dveh minutah, kar pa ne zajema obdelave podatkov, preden se tiskanje sploh prične. Med našim preizkusom se tako nobena fotografija ni natisnila prej kot v slabih dveh minutah in pol (za primerjavo: Canon CP-500 v dobri minuti).

Priložena programska oprema je skromna, saj je tu le preprost program PhotoImpression 3.0, ki omogoča osnovno urejanje fotografij in lastnosti tiskanja. Preproste so tudi nastavitve na vrhnji strani naprave, ki se uporabljajo ob tiskanju iz mobilnih naprav in pomnilniških kartic. Slednje lahko postane precej nerodno, saj mali zaslon na napravi ne omogoča predhodnega ogleda slik, pa tudi imen datotek ne izpisuje. Tako se kaj hitro zgodi, da ne vemo, katero fotografijo bomo tiskali. Zaslon LCD, ki ga tu pogrešamo, je vgrajen v "močnejši" model Photo Easy 255.

Sagem Photo Easy 155

Kaj: Sublimacijski foto tiskalnik.

Ločljivost: 300 dpi.

Hitrost tiskanja fotografije: 2:26.

Cena: 47.990 tolarjev.

Cena fotografije: 172 tolarjev.

Izdeluje: Sagem, www.sagem.com.

Prodaja: RAM2, www.ram2.si, (01) 586 27 00.

Za: Kakovost fotografij, barvna pravilnost, natančni barvni prelivi, IrDA, bralnik pomnilniških kartic.

Proti: Sorazmerna počasnost, zelo visoka cena odtisa, predhodni ogled slik ni mogoč.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji