Objavljeno: 18.4.2005 13:48 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor April 2005

Drage fotografije

Brizgalniki, ki so specializirani za tiskanje fotografij velikosti 10 × 15, se počasi prijemljejo, če lahko sklepamo iz poudarka, ki jim ga namenjajo izdelovalci. Prvi je z njimi nastopil Hewlett-Packard, pozneje pa sta jim sledila tudi Epson in Lexmark (njihovega modela sicer še nismo preizkusili), medtem ko je Canon za ta razred tiskalnikov predvidel sublimacijsko tehnologijo. Pravilno, bi lahko rekli zdaj, ko smo preizkusili tudi njihov brizgalni model.

Najmočnejši model serije Selphy, ki je sicer skoraj vsa sublimacijska, je DS700, ki temelji na brizgalni osnovi. Tiskalnik je videti kot nekoliko (precej) debelejši CD predvajalnik, predvsem zaradi okroglega pokrova, ki zapira dostop do tiskalne glave. Ta je enaka kot pri prenosnem Canonu i80, modelu formata A4, le da so šobe za črno barvo odstranjene. Tiskalnik namreč tiska le tribarvno, črne barve za sestavljanje fotografij ne potrebuje. Videti je, kot bi se Canonu s predstavitvijo tiskalnika mudilo, kajti glava ima še vedno ležišče tudi za črno kartušo (celo s cevko, ki je namenjena odvodu črnila do glave) in vanjo lahko črno kartušo modela i80 celo vstavimo. Le pokrovčka potem ne moremo zapreti, s čimer nas naprava "opozori", da smo na napačni poti.

Kakovost fotografije, ki jo natisne veliki Selphy, je zelo dobra, a za natančno oko vendarle neprimerljiva z izdelki, ki jih naredijo "pravi", šestbarvni foto brizgalniki. Zrnatosti ni videti, prelivi pa so lepo mehki, nekaj boljši bi lahko bili le pri mehkih prehodih neba in človeške kože. Za tisk fotografije potrebuje dve minuti in dve minuti in 11 sekund, kar je pravzaprav precej počasi, če to primerjamo z nekaterimi "velikimi" (A4) brizgalniki, pa tudi če primerjamo s sublimacijskimi Canoni, ki to opravijo v dobri minuti.

Prostora je sicer tudi za črno kartušo, vendar je zaradi oblike pokrovčka ne moremo vstaviti.

Tiskalnik ima na sprednji strani infrardeči vmesnik, ki omogoča tiskanje z mobilnih naprav, pod njim pa še vmesnik USB za neposreden priklop fotoaparatov po standardu Pictbridge. Na voljo je tudi bralnik pomnilniških kartic, s katerih lahko fotografije neposredno tiskamo. Ob pogledu na tiskalnik se postavi vprašanje "Kako pa to počnemo?", kajti nikjer ni videti kakega zaslona LCD, ki je za namene nujen. Zvijača je v video izhodu na zadnji strani, prek katerega lahko tiskalnik priklopimo neposredno na televizijo. Tiskalnik namreč sodi med tiste naprave, ki jih izdelovalci zadnje čase pospešeno selijo v dnevno sobo. Češ tiskalnik postavimo ob televizor in lahko iz naslanjača v miru pregledujemo fotografije in jih po potrebi tudi natisnemo (kaj več, npr. urejanje, ni mogoče). Iz naslanjača? Da, priložen je tudi daljinski upravljalnik, brez njega bi bilo kar težko.

Mali Canon tiska le s tremi barvami

Res majhna kartuša nakazuje, da ne vsebuje prav veliko barvila, in res je tako - z novo kartušo smo natisnili le 41 naših preizkusnih fotografij. Ker dve kartuši staneta več kot 10.000 tolarjev, je cena barvila za posamezno fotografijo kar 125 tolarjev! Pri tem pa je treba upoštevati, da svetleči (Canonov) papir stane še dodatnih 100 tolarjev. Kaj torej svetujemo? Če res potrebujete tiskalnik za (le) fotografije, si omislite raje kak sublimacijski model. Tam je cena izpisa le okoli 80 tolarjev...

Canon Selphy DS700

Kaj: Brizgalni tiskalnik za tiskanje fotografij formata 10 × 15 cm.

Vmesniki: USB, IrDA.

Izmerjena cena fotografije 10 × 15 cm: 125 tolarjev.

Cena: 59.980 tolarjev.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11.

Za: Pregledovanje slik na televiziji, z daljincem.

Proti: Zelo visoka cena odtisa. Sorazmerna počasnost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji