Objavljeno: 20.10.2008 00:18 | Avtor: Damjan Matičič | Monitor September 2008

Dotik diamanta

Vedno vidnejši izdelovalec pametnih telefonov, podjetje HTC, se v bitki z Applom očitno ne predaja. Njihov najnovejši izdelek ni le precej bolj oblikovno dovršen kot predhodniki, ponuja tudi nov rod značilnega vmesnika Touch Flo. Bitka na trgu pametnih telefonov se torej nadaljuje, tudi v dobro kupcev.

Novi HTCjev telefon, imenovan Diamond, nas navduši, še preden odpremo škatlo. Tudi ta je namreč v obliki diamanta in to nam da že vnaprej vedeti, da so tokrat veliko pozornost namenili oblikovanju. V notranjosti najdemo slušalke, dodatno pisalo, polnilec, majhna navodila in sam aparat. Če smo že pri prvem modelu Touch namigovali na podobnosti z Applovim iPhonom, je zdaj povsem jasno, s kom želijo tekmovati v podjetju HTC.

Telefon je s sprednje strani povsem raven, zadaj pa z različnimi neravninami rahlo spominja na Nokiino serijo Prizma. Spredaj je poleg za dotik občutljivega zaslona še kamera in nekaj gumbov, ki pa med seboj niso ločeni, kot je danes značilno že za marsikateri telefon. Na zadnji strani pa je le fotoaparat z ločljivostjo 3,2 milijona pik. Zaman bomo iskali odprtino za pomnilniško kartico, saj nam telefon ne ponuja takšne razširitve. Namesto tega ima poleg običajnega pomnilnika za delovanje vgrajenega še 4 GB dodatnega prostora za naše datoteke.

Pri povezovanju ne bomo pogrešali nobenega vmesnika, telefon se zmore povezati v vsa omrežja druge in tretje generacije in njihove nadgradnje. Kot smo že vajeni pri večini pametnih telefonov tega izdelovalca, imamo za krajevno povezovanje na voljo bluetooth, brezžični vmesnik in USB, ki je obenem tudi vmesnik zvočne kartice.

Diamantov več kot petstomegaherčni procesor poganja operacijski sistem Windows Mobile 6.1, ki je nadgrajen z že omenjenim grafičnim vmesnikom Touch Flo. Ob prvem zagonu smo se kar precej načakali, kljub temu da smo vajeni prvih zagonov HTCjevih telefonov. Sam postopek samodejne namestitve dodatne programske opreme je nekoliko daljši kot pri predhodnikih. Zato pa je toliko boljši tudi končni rezultat. Tretja različica vmesnika Touch Flo je zelo očitno napredovala, večina orodij in nastavitev nam je namreč na voljo brez uporabe pisala (ta je v spodnjem desnem kotu aparata). Samo upravljanje se je nekoliko spremenilo, značilne vrteče kocke ni več, nadomestila jo je navigacijska vrstica ob spodnjem robu zaslona. Na njej lahko izbiramo med različnimi menujskimi možnostmi, kot so telefon, pošta, stiki, internet, nastavitve, programi itd. Možnosti premikanja med izbirami sta dve, lahko s prstom drsimo po sami vrstici z ikonami ali kot pri prejšnji različici s prstom zdrsnemo po zaslonu v želeno smer. Omeniti velja, da je prva možnost odzivnejša, saj je pri drugem načinu sekundni zamik, a kljub vsemu ni pretirano moteč.

Pregledovalnik slik je bil že pri prejšnji različici dovolj izpopolnjen, zato je ostal skorajda enak, razlika je le v dodanem merilcu pospeška, ki kot pri iPhonu zazna obrnjenost naprave in prilagodi položaj slike. Ta zmožnost deluje le pri pregledovanja slik in brskanja po internetu. Prav pri izbiri brskalnika pa so tokrat presenetili. Kljub operacijskemu sistemu Windows in posledično vgrajenemu Internet Explorerju so se pri izdelovalcu odločili namestiti Opero in jo postaviti za privzeto. A sama integracije je izvedena tako dobro, da se uporabnik skorajda ne zaveda, kateri program uporablja. Prikazovanje spletnih strani je odlično, program se je izkazal celo pri bolj zapletenih straneh, saj so prikazane tako, da so laže berljive, a kljub vsemu ohranijo značilno podobo. Z uporabo preprostih premikov prstov po zaslonu je navigacija otročje lahka.

Če smo bili do zdaj navdušeni, pa nas je kaj kmalu negativno presenetilo to, da orientacije zaslona ni mogoče spremeniti nikjer drugje kot v teh dveh aplikacijah. Zelo priročno je namreč obrniti sliko v ležeči položaj pri uporabi programov, kot so Word, Excel in pregledovalnik elektronske pošte, kar omogoča večina pametnih telefonov tega izdelovalca. Nameščeni programi so precej tipični za ta operacijski sistem, se je pa pojavila nova igrica, imenovana Teeter, ki izkorišča vgrajeni merilec pospeška. Podobne igrice že nekaj časa razveseljujejo predvsem uporabnike Nokiinih telefonov.

Naprava prinaša kar nekaj razveseljivih novosti, precej je tudi nekoliko bolj skritih. Med njimi je na primer možnost utišanja zvonjenja dohodnega klica zgolj s tem, da telefon z zaslonom naprej postavimo na mizo. Sam vmesnik je vsekakor odlično zastavljen, naprava pa se je precej približala Applovemu modelu. A nekoliko dodelav bo še potrebnih, kljub precej zmogljivemu procesorju nas je telefon občasno pustil čakati kar nekaj sekund, preden je zagnal določen program. Vsekakor pa je telefon s preprostejšim upravljanjem namenjen veliko širšemu krogu uporabnikov kot preostali telefoni s tem operacijskim sistemom.

HTC Touch Diamond

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Windows Mobile 6.1 Professional.

Procesor: Qualcomm, 528 MHz.

Pomnilnik: 256 MB ROM + 192 MB RAM + 4 GB datotečnega prostora.

Pomnilniška kartica: Ni možnosti razširitve.

Ločljivost zaslona: 240 x 320 pik (320 x 240 pik).

Krajevne komunikacije: Bluetooth 2.0, WLAN 820.11b/g, USB 2.0.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM/GPRS/EDGE 900/1800/1900 MHz; UMTS 900/2100 MHz; podpora HSDPA.

Odzivnost: 9.

Uporabnost: 9.

Splošni vtis: 9.

Izdeluje: HTC, www.europe.htc.com.

Prodaja: CHS, www.chs.si.

Cena: 643 EUR, v Mobitelovem paketu 478 EUR.

Za: Windows Mobile 6.1, Touch Flo 3.

Proti: Ni mogoče v vseh programih spremeniti orientacije zaslona, nekoliko počasno delovanje.

Če smo že pri prvem modelu Touch namigovali na podobnosti z Applovim iPhonom, je zdaj povsem jasno, s kom želijo tekmovati v podjetju HTC.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji