Objavljeno: 27.2.2024 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Marec 2024

Doktor Android

Spremljanje simptomov v namenskih aplikacijah nam lahko pomaga pri odločitvi, kdaj obiskati zdravnika. Pazljivost pri nenavadnih ali dolgotrajnih simptomih je ključnega pomena za naše zdravje, programi za beleženje zdravstvenih težav pri tem nudijo dobro podporo. V času, ko je do zdravnika res težko priti, nam prvo medicinsko oporo nudijo naslednje aplikacije za mobilne naprave z operacijskim sistemom Android.

Aplikacija Symptom and Medication Tracker ponuja centralizirano spremljanje različnih zdravstvenih simptomov in omogoča beleženje širokega nabora znakov dobrega počutja. Z njo sledimo vnosu običajnih zdravil, prehranskih dopolnil ali vitaminov v telo. Pomaga nam ostati na tekočem z odmerki in nudi dober vir zbranih podatkov, potreben zdravstvenemu osebju, ter služi kot opora pri pojavu novih simptomov, ki izhajajo iz spremembe ali prekinitve jemanja zdravil. V programu spremljamo še različne meritve, vnos tekočin, razpoloženje, aktivnosti in spanec. Vse našteto omogoči jasno sliko o zdravstvenem stanju našega telesa in duha.

S prebavnimi težavami se ukvarja program mySymptoms Food Diary. Gre za koristen pripomoček za pomoč pri postavljanju diagnoz kroničnih prebavnih tegob (IBS, GERD) ali bolezni, kot je celiakija. Z njim sledimo obrokom, prigrizkom in vnosu pijače, prehranskim dopolnilom, stopnji stresa in obremenitvam, aktivnosti, okolju, razpoloženju, menstrualnim ciklom in drugim dejavnostim ter posebnostim, ki bi lahko vplivale na naše težave. V programu najdemo zavihek z analizo, ki združuje pridobljene podatke v poročila ter išče morebitne korelacije med simptomi in sprožilnimi dejavniki prebavnih tegob.

Specializiran program za vodenje dnevnika Symptom & Mood Tracker nam pomaga prepoznati vzorce in simptome morebitne motnje razpoloženja. Z njim ocenjujemo razpoloženje na lestvici od 1 do 10, beležimo morebitne simptome na različnih področjih, sledimo rutini, okolju, življenjskemu slogu, spanju, zdravilom, dodatkom ter prebavi. Vse našteto poveča količino informacij, ki lahko pomaga pri razlagi vzrokov nihanja našega razpoloženja.

Nepogrešljiv del zgodnjega odkrivanja kožnih bolezni, med njimi tudi kožnega raka, sta redno pregledovanje kože in opazovanje sprememb, kar nam omogoča izbrani telefon z vgrajenim fotoaparatom in aplikacijo SkinVision.

Nežnejšemu spolu pri razumevanju hormonskega ravnovesja pomaga beleženje telesnih, psihičnih in čustvenih sprememb med posameznimi menstrualnimi cikli, ki jih omogoča program Clue Period, Ovulation Tracker. V primeru nenavadnih težav ali ponavljajočih se simptomov je mobilna evidenca zdravniku v pomoč pri iskanju vzorca pojavljanja tegob.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji