Objavljeno: 27.10.2015 | Avtor: Anže Tomić | Monitor November 2015

Dodatna pamet. Za radio in TV.

Chromecast je prvi Googlov poizkus v dnevni sobi, za katerega lahko pogojno rečemo, da je uspel. Pred tem so poskusili z Google TV, a je klavrno propadla, in težko je pozabiti napravo Nexus Q, ki je za 300 dolarjev poskušala povezati katerokoli zvočno napravo z brezžičnim omrežjem, a so jo po nekaj mesecih umaknili iz prodaje.  

Nato so pred dvema letoma izdali Chromecast, ki je s svojo ceno in preprostim delovanjem prepričal že več kot 20 milijonov ljudi. Premetena poteza Googla je bila to, da Chromecast sam ne zna početi ničesar, saj deluje le kot povezava med našim telefonom/tablico/računalnikom in televizorjem. Cromecast so tako le možgani našega neumnega televizorja oziroma boljši možgani našega pametnega televizorja. Ta mala naprava se vsebinsko nanaša na mobilne aplikacije in brskalnik Chrome in deluje le kot vezni člen med vsebino (beri: aplikacijami) in televizorjem.

V teh dveh letih se je nabralo že kar nekaj aplikacij, a najpomembneje je, da pošiljanje slike na TV prek Chromecasta podpirajo najbolj priljubljene. Predvsem YouTube, Netflix in Plex. O tem, kako odlična naveza so medijski strežnik Plex v računalniku (kjer so shranjeni filmi, glasba in slike), mobilna aplikacija Plex (ki zna te vsebine poslati do Chromecasta) in Chromecast (ki vsebine predvaja na televizorju), smo že pisali. Z novim Chromecastom je izkušnja še bolj tekoča in videi (z YouTuba, Plexa ali Netflixa) se na zaslonu prikažejo dosti hitreje.

S prihodom nove naprave so v Googlu prenovili še mobilno aplikacijo za Chromecast, ki zdaj kaže vse podprte aplikacije, ki so nameščene v telefonu, in nam pomaga odkriti nove. Predvsem slednje je dobrodošlo, saj tako lažje najdemo kakšno vsebino. Vse podprte aplikacije so namreč zbrane na kupu. Chromecastova aplikacija omogoča tudi nekaj več nastavitev, kaj bo naprava na televiziji kazala, ko ne predvaja vsebine – kaže lahko slike z našega računa Facebook, Google Photos, Flickr in še kaj.

Prenovljena aplikacija Chromecast nam pokaže naše nameščene podprte aplikacije in na enem mestu vse, ki so na voljo v  Google Play.

Prenovljena aplikacija Chromecast nam pokaže naše nameščene podprte aplikacije in na enem mestu vse, ki so na voljo v Google Play.

Google je treba pohvaliti, da je namestitev nove naprave otročje lahka, saj Chromecast le priklopimo na TV, se na telefonu povežemo v domače omrežje WiFi in poženemo aplikacijo Chromecast. Slednja Chromecast tudi najde in ko mu zaupamo svoje geslo WiFi, je naprava nastavljena. V aplikacijah, ki podpirajo Chromecast, nato najdemo poseben gumb, ki vsebino iz aplikacije prek Chromecasta kaže na televizorju. Chromecast se lahko napaja kar iz vhoda USB v televizorju in če tega vaš TV nima, je priložen napajalnik. Dobrodošla je tudi nova oblika, saj je priključek HDMI zdaj od ohišja ločen s kablom. To pomeni lažji priklop na TV, če imamo vhode HDMI na televizorju postavljene skupaj in je večina polna. Omeniti velja še podporo omrežjem 5 GHz, ki pohitrijo prenos podatkov. Kot rečeno, je hitrost tista, zaradi katere je novi Chromecast vreden svojega denarja. Razlika v hitrosti je ravno dovolj velika, da velja nadgraditi stari model. Predvsem to velja, če upoštevamo ceno, ki v ZDA ostaja borih 35 dolarjev (pri nas zaenkrat še ni na voljo).

Chromecast Audio

Poleg običajnega Chromecasta je Google predstavil še različico Audio, ki lahko vaš stari sistem HiFi spremeni v pametno napravo. Avdio različica je enake okrogle oblike kot navaden Chromecast, le da nima kabla HDMI, temveč dobimo priložen 3,5-palčni avdio kabel. Tega lahko priklopimo na katerikoli avdio sistem in je že povezan z našim omrežjem WiFi. Tako lahko vsak zvočnik spremenimo v oddajnik glasbe prek WiFija. Domet je omejen z našim brezžičnim usmerjevalnikom, kar je glede na kratek domet bluetooth zvočnikov konkreten napredek.

Na zvočnik, povezan s Chromecastom, lahko pošiljamo glasbo iz Google Play Music, TuneIn radio ali Spotify. Podprtih je še kar nekaj aplikacij, a lastnike iPhona velja opozoriti, da pošiljanje glasbe iz Apple Music ne deluje. Prav tako Chromecast audio zaenkrat ne podpira predvajanja različne glasbe na več naprav hkrati. Tako lahko eno pesem pošljemo le na enega ali na vse Chromecast Audio povezane zvočnike (podporo več napravam v Googlu obljubljajo kmalu).

Kljub vsemu gre za zelo preprosto rešitev, kako domači zvočni sistem povezati v splet in mu tako vdihniti nekaj življenja. 

Dodatek: Chromecast Audio žal ne podpira predvajanja iz aplikacije Youtube. Rekli bi da nalašč, sicer bi si Google pač odškrnil nekaj dobička, ki ga ima s trženjem naročnine na Gooyla Play Music. Youtube sicer brez težav predvajamo iz računalnika, iz brskalnika Chrome.

Google Chromecast

Prodaja: Pri nas še ni na voljo.

Cena: V ZDA stane 35 dolarjev.

Za: Hitrejši, bolje oblikovan.

Proti: Nič.

 

Google Chromecast Audio

Prodaja: Pri nas še ni na voljo.

Cena: V ZDA stane 35 dolarjev.

Za: Zvočnik poveže v domače brezžično omrežje.

Proti: Ni podpore Apple Music. Ne podpira Youtube.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

mrgud | 11.12.2015 | 13:26

Google Chromecast Audio po novem podpira multi-room (https://www.google.com/chromecast/speakers/).

gabr42 | 11.12.2015 | 13:34

Anni jih ima za 50 evrov. http://anni.si/tv-in-zvocne-kartice-kontrolerji/tv-hdmi-wi-fi-adapter-google-chromecast-2015.html?search_query=chromecast&results=1

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji