Objavljeno: 18.12.2012 | Avtor: Anže Tomić | Monitor December 2012 | Teme: android

Dobra polovica

V prejšnji številki je med tablicami prejel zlati Monitor v svoji kategoriji Asusov Transformer Infinity, ki se s tipkovniškim dodatkom prelevi v dostojen mini prenosnik. Prodajne številke Transformerjev so dovolj spodobne, da so se v kombinacijo tablice in tipkovnice vrgli tudi drugi izdelovalci.

Archos je na našem trgu navzoč že dlje časa in je postal sinonim za kompromis med čisto poceni tablicami in dražjimi modeli uveljavljenih izdelovalcev. Doslej so na trg večinoma dostavljali tablice, ki so bile odete v poceni črno plastiko in niso nikoli zares prepričale. S 101 xs so ubrali malce drugačno pot, saj so uporabljeni materiali boljše kakovosti in sama tablica v rokah deluje zelo robustno. Tako je tipkovniški del, ki je iz zelo poceni plastike in se ob najmanjšem delu zelo upogne, toliko večje razočaranje. Upogibanje je resnično zaskrbljujoče, ko je tablica položena v tipkovnico in jo skušamo dvigniti za tipkovniški del. Magneti, ki oba dela držijo skupaj, so dovolj močni, da tipkovnica ne odpade, ko jo primemo in dvignemo s tabličnim delom vred. Nemogoče pa je enako trditi za podstavek, na katerega naslonimo tablični del. Podstavek je narejen iz enake plastike kot celotna tipkovnica in na dolgi rok nima kaj velikih možnosti za preživetje.

Zaradi podstavka trpi tudi velikosti tipkovnice, ki je zato manjša in bolj zgoščena. To v povezavi z mehkimi tipkami ni dobra popotnica za daljša pisanja, a se za odgovarjanje na spletno pošto in vpisovanje spletnih naslovov tipkovnica dobro obnese. Ko tablico pospravimo v torbo, se tipkovniški del prek magnetov spoji s tablico in zagotavlja odlično zaščito zaslona, tako da dodatne torbice ne potrebujemo.

Na Archosu teče Android 4.0, kar lahko samo pozdravimo, in v kombinaciji z 1,5-gigaherčnim dvojedrnim procesorjem zagotavlja dokaj tekoče delovanje. Seveda ne gre za enako gladkost kot pri tablicah s čipovjem Tegra 3, a večjega kolcanja ni bilo zaznati.

101 xs je zanimiv poizkus novega načina kombinirane naprave, ki pa zaradi cenene izdelave tipkovnice ni vreden cene 360 evrov. Samostojen tipkovniški del bi z nižjo ceno morda že mešal štrene tablicam v enakem cenovnem razredu, tako pa lahko 101 xs ostane na policah.

Archos 101 xs

Tablični računalnik.

Prodaja: www.eventus.si

Cena: 376 EUR.

Za: Dobra izdelava tabličnega dela, Android 4.0.

Proti: Cenena, majhna tipkovnica.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji