Objavljeno: 28.3.2008 08:54 | Avtor: Luka Kropivnik | Monitor Marec 2008

Do podatkov kjerkoli in kadarkoli!

Množico podatkov z našega telefona želimo imeti usklajeno s podatki v našem računalniku. Pri tem ni večjih težav, saj večina današnjih mobilnih telefonov to omogoča. Kaj pa, če želimo uskladiti podatke, ko smo v tujini? Ali pa bi radi, da se v podjetju koledar usklajuje kjerkoli in kadarkoli med vsemi zaposlenimi. Rešitev za to je na voljo, in to brezplačna. Imenuje se Funambol.

Usklajevanje s Funambolom poteka po standardu OMA DS in DM (Open Mobile Alliance Data Synchronization and Device Management), ki ga podpira večina današnjih izdelovalcev mobilnih telefonov. Že iz samega imena ugotovimo, da ta ne ponuja samo običajnega usklajevanja podatkov, temveč tudi možnost upravljanja mobilnih naprav na daljavo. Tako lahko npr. posodobimo programsko opremo, nadzorujemo njeno delovanje, spreminjamo nastavitve itd. Na našem preizkusu smo se osredotočili le na del, ki omogoča usklajevanje podatkov. V prvi različici je bil ta mišljen le za podatke stikov in koledarja, danes pa že omogoča tudi naprednejše možnosti, kot je npr. potisna pošta, kot jo ponuja sistem Blackberry. Seveda pa se zgodba tu še ne konča. Dejansko lahko s tem protokolom usklajujemo kakršnekoli podatke. Vzemimo za primer prodajno osebje na terenu. Tako se lahko npr. podatki v podjetju iz sistema CRM sinhronizirajo z mobilnimi napravami tržnikov.

Funambol je pravzaprav strežnik, ki omogoča sinhronizacijo podatkov med računalnikom in mobilno napravo. Za to, kako boste te podatke spravili do strežnika in kako jih boste prikazali na mobilni napravi, pa boste morali poskrbeti sami. Če znate programirati v programskem jeziku java, s tem ne boste imeli težav. Drugače pa morate poiskati koga, ki vam razvije rešitev. Naj vas to ne prestraši, saj je kar nekaj ustreznih odprtokodnih projektov. Hitro najdemo že narejeno podporo poštnemu strežniku Exchange, strežniku Domino, odprtokodnemu ERP in CMS sistemu Opentaps itd.

Mi smo se osredotočili na sinhronizacijo Outlooka in poštnega računa GMail z mobilnim telefonom Nokia E61. Najprej smo namestili strežnik Funambol, skupaj z orodjem za upravljanje. Kaj hitro smo ugotovili, da poteka celotna sinhronizacija z mobilnim telefonom prek spletnega strežnika Apache, ki se je prav tako namestil. Seveda morate tudi poskrbeti, da boste na vašem požarnem zidu odprli ustrezna vrata (privzeta vrata so 8080). Funambol samodejno namesti nekatere priključke (Connectors) do virov podatkov. Eden izmed njih je priključek do poštnih strežnikov, ki smo ga uporabili tudi mi. Ta podpira protokola POP3 in IMAP, kar pomeni, da s povezovanjem na vaš poštni strežnik ne bo večjih težav.

Za pregledovanje e-pošte smo na mobilni telefon namestili e-poštni odjemalec. Ta je dobro pregleden in v nasprotju z odjemalcem Mail for Exchange nima težav s prikazovanjem šumnikov. Za usklajevanje stikov, koledarja in opravil med mobilnim telefonom in Outlookom smo v računalnik namestili poseben program. Izmenjava podatkov je potekala prek spletnega strežnika Apache. To pomeni, da bi lahko usklajevali podatke na kateremkoli računalniku, ki bi imel dostop do interneta. Strežnik ima še eno zanimivo lastnost. Določimo lahko, da isti uporabniški račun usklajuje podatke z več mobilnimi napravami hkrati. In nasprotno, več uporabniških računov lahko usklajuje podatke z isto mobilno napravo. Omenjena lastnost je razvidna iz možnosti nastavljanja strežnika. Tri skupine namreč povezujemo med seboj. To so uporabniki, naprave in pooblastitelji (Principals). Pooblastitelji skrbijo za vez med uporabniškimi računi in napravami.

Žal bodo nevešči uporabniki lahko imeli kar nekaj težav pri nameščanju strežnika. Še posebej, če imajo privzeta vrata strežnika Apache že uporabljena. Priložena dokumentacija vam tu ne bo kaj dosti pomagala. Prav tako je orodje za upravljanje nepregledno, zato se lahko med nastavitvami hitro izgubimo. Pa vendar je Funambol zelo dobra rešitev, ki jo z nekoliko znanja v informacijski sistem lahko vgradimo dokaj hitro.

Funambol

Kaj: Program za sinhronizacijo podatkov z mobilnimi napravami.

Ponuja: Funambol, www.funambol.com.

Cena: Brezplačno.

Za: Široka podpora mobilnih telefonov, dobro prilagodljiv, brezplačen.

Proti: Lahko pride do težav pri nameščanju, nepregleden uporabniški vmesnik za upravljanje.

Uporabniški vmesnik za upravljanje je nepregleden.

Priključek (Connector) za spletne strežnike

Program za sinhronizacijo z Outlookom

Nastavitve profila sinhronizacije

Nastavitve e-poštnega odjemalca

E-poštni odjemalec

Seznam sinhronizacijskih profilov

Funambol je pravzaprav strežnik, ki omogoča sinhronizacijo podatkov med računalnikom in mobilno napravo. Za to, kako boste te podatke spravili do strežnika in kako jih boste prikazali na mobilni napravi, pa boste morali poskrbeti sami.

Za pregledovanje e-pošte smo na mobilni telefon namestili e-poštni odjemalec. Ta je dobro pregleden in v nasprotju z odjemalcem Mail for Exchange nima težav s prikazovanjem šumnikov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji