Objavljeno: 12.6.2018 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Posebna 2018

Dnevno trgovanje s kriptovalutami

Kriptovalute so kot divja reka, nikoli ne veš, kam te bodo zanesle. Če pluješ proti toku, si obsojen na propad. Znalci, ki znajo ukrotiti brzice in njihovo nepredvidljivost, pa so bogato nagrajeni. Znanje pridobivamo iz napak, najbolje tujih. Hitro rast in padce obrnemo v svojo korist z dnevnim trgovanjem.

Trgovanje s kriptovalutami se v osnovi ne razlikuje od prekupčevanja z delnicami, denarnimi enotami in drugimi dobrinami. Na začetku privlačen digitalni kovanec kupimo in čakamo, da mu zraste vrednost. Kriptovalute so kljub verjetnemu uspehu v preteklih letih praviloma povečevale svojo vrednost, zato si kmalu zaželimo več. Med kupovanjem in prodajanjem hitro spoznamo, da precej denarja leži v tako imenovanem dnevnem trgovanju.

Disciplina je ključ do uspeha

Informiranost oziroma branje novic nam je pri dnevnem trgovanju s kriptovalutami v veliko pomoč, a še zdaleč nima takega pomena, kot se zdi na prvi pogled.

Na splošno velja prepričanje, da je uspešno dnevno trgovanje odvisno predvsem od informiranosti. Trditev je le deloma pravilna, saj nam hitra informacija v pravem trenutku res daje določeno prednost, a na dolgoročnejši uspeh kljub temu bolj vplivajo disciplina, želja in zmožnost izvajanja izbrane strategije, dokler je ne izpilimo do popolnosti. Vaja dela mojstra, zato bo vsakdanje ponavljanje začrtanega pristopa v najrazličnejših tržnih razmerah trgovca opremilo z zmožnostjo prilagajanja, ki bo izničila negativen učinek zunanjih vplivov. Pri dnevnem trgovanju je na preizkušnji predvsem naša volja, ključnega pomena je, da vzdržimo pritisk, ko izbrana strategija v danem trenutku ne prinaša uspeha. Le prava psihična pripravljenost bo obrodila sadove. Zlato pravilo pravi, da je v rokah omahljivca tudi najboljša strategija obsojena na propad.

Najbolj so nam pri dnevnem trgovanju v napoto čustva. Če vrednost bitcoina v treh dneh pade za polovico, je pravilna poteza nakup dodatnih digitalnih kovancev, ki nam znižajo vstopno točko in ob vnovični rasti hitreje nadomestijo izgubo. Večina začetnikov se v tej krizi ne znajde, strah naredi svoje in bitcoini romajo v roke bolj potrpežljivih kupcev. Namesto da bi kupovali, prodajamo. Če ne zmoremo nadzirati čustev, dnevno trgovanje ni za nas. Nikoli ne smemo objokovati zamujenega zaslužka ali pridelane izgube. Izdelamo podroben načrt, zastavimo si cilje in se držimo načrta kot pijanec plota. Zgled dobrega načrta je prodaja polovice kovancev, ko kriptovaluta doseže prvi cilj. Obenem nastavimo prodajo ob vstopni ceni, da ob morebitnem padcu ne izgubimo ničesar. Če se kriptovaluta dvigne do druge mejne točke, prodamo naslednjo četrtino in zopet ustavimo izgubo na vrednosti prvega cilja.

Vztrajanje pri načrtu je vedno boljše kot vsakodnevno preizkušanje novega, a slepo, do pičice natančno sledenje zastavljenim korakom tudi ni dobro. Dobrega dnevnega trgovca s kriptovalutami krasi dinamika. Trgovanje s kriptovalutami lahko primerjamo z igranjem tenisa. Ko igramo s steno, se nam žoga vrne vedno na isti ali vsaj predvidljiv način. Podobno se godi dnevnemu trgovcu začetniku, osredotoči se na žogo in pričakuje, da jo bo stena vrnila na pričakovano mesto. Ker trg s kriptovalutami ni enak steni, temveč se nenehno spreminja in živi svoje življenje, se mora igralec oziroma trgovec prilagajati. Dober igralec tenisa postanemo, ko igramo z živimi nasprotniki. Vsak tekmec igra drugače, je nepredvidljiv tako pri gibanju kot moči udarca. Enako velja pri trgovanju s kriptovalutami, zgolj dobra strategija ne prinaša uspeha, odličen forehand še ne pomeni zmage. Ključno je prilagajanje načrta danim razmeram. Slednje se nenehno spreminjajo in nas silijo v spremembe plana. Običajno pride do spremembe, ko se nam zmaga že prikrade v zavest. Medtem ko v mislih prisluženi denar začne kopneti, je težko ostati zbran. Važno je, da smo na spremembe pripravljeni in nas nič ne preseneti. Prej ali slej bo nasprotnik odnehal, mi pa bomo ponosno dvignili težko prisluženi pokal. Kot pri športu je zmagovanje droga, kjer si iz dneva v dan želimo novih zmag. Željo skrbno pestujemo in iz nje črpamo navdih.

Iskanje (pro)padajočih kriptovalut in vlaganje vanje je obsojeno na propad. Zmotno je mišljenje, da vsaka kriptovaluta po padcu zopet zraste.

Glavno orožje dobrega dnevnega trgovca je potrpljenje. Čakanje na zastavljeno ceno je lahko včasih precej mučno, pomembno je, da ostanemo trdni in sledimo začrtani poti. Ko ni pravih priložnosti, ne delamo neumnosti. Četudi račun raste počasi, je bolje, kot da bi hitro padal. Izvajanje zastavljene strategije in trgovalnega načrta zahteva trdo disciplino. Ob zmotnem predvidevanju je pomembno, da znamo prenesti izgube. Ko se vrednost obrne v napačno smer, transakcijo nemudoma končamo. Čakanje, da se padajoča kriptovaluta poda spet proti vrhu, nam prinese več hudega kot dobrega. Pogosta napaka je iskanje alternativnih kriptovalut, katerih vrednost je strmo padla. Prepričanje, da vsaka kriptovaluta enkrat zopet zraste, je napačno. Dnevno trgovanje s kriptovalutami ni lahko. Več zaporednih izgub porodi dvom o uspešnosti izbrane strategije. Trdnost značaja je na preizkušnji.

Usoda dnevnega trgovca je v njegovih rokah. Neodvisnost se kaže tako v napakah kot pravih potezah, kjer na naše ravnanje ne more vplivati nihče. Trg nam vsak dan ponudi nešteto možnosti, na nas je, da jih izkoristimo, če si tega želimo. V napačnih rokah je taka svoboda lahko pogubna. Neodvisnost s sabo prinaša veliko odgovornost. Če bomo za neuspeh krivili druge, nam bo cilj za vedno ostal nedosegljiv. Napake se pripetijo še tako izkušenemu dnevnemu trgovcu, važno je, da se iz svojih nekaj naučimo ter prav zaradi njih postanemo boljši.

Pogoste napake

Namesto na ceno posameznega kovanca, po kateri se prodaja, se osredotočimo na njegov tržni delež in količino trgovanja z njim.

Poleg že omenjenega iskanja alternativnih kriptovalut, ki so pred kratkim strmoglavile, se nam sprva rada prikrade zmota, ko se namesto tržnega deleža posamezne valute osredotočimo na njeno vrednost. Ripple ni nujno cenejši od ethereuma, čeprav je cena kovanca tisočkrat nižja. Če je v obtoku milijarda kovancev izbranega altcoina po ceni enega evra, je stanje enako, kot če bi bilo kovancev milijon, eden pa bi bil vreden tisočaka. Druga pogosta napaka je, da stavimo zgolj na enega konja. Zaradi nepredvidljivosti trga s kriptovalutami je naložbo priporočljivo razpršiti, tako ne bomo na dnu, če se eden izmed izbranih kriptožetonov odloči dokončno pasti.

Zavedati se moramo, da dan ne bo vedno uspešen. V primeru zaporednih neuspehov sklenemo trgovanje in se v razburkano vodo znova podamo šele naslednji dan. Najslabše, kar lahko storimo, je, da skušamo izgubo nadoknaditi z nadaljevanjem trgovanja. Največkrat se zgodi, da izgubimo še več. Velja tudi nasprotno, po dveh ali treh uspešnih menjavah si privoščimo zasluženi dnevni počitek. S skromnostjo izničimo možnost katastrofe. Vztrajna, a počasna rast je boljša od astronomskega vzpona, ki mu sledi še hitrejši padec. Železna disciplina je potrebna, da se odrečemo milijonom, ki nas čakajo izza navideznega grma. Pozabimo na bogatenje čez noč, načrtujmo skromno. Po letu dni železne discipline bomo presenečeni nad rezultati. Pri vložku tisoč evrov bomo ob vsakodnevnem odstotku rasti po tristopetinšestdesetih dneh v žepu imeli vrtoglavih 37.409 evrov!

Napaka, ki spet zadeva čustva, je, da se na posamezen digitalni kovanec preveč navežemo. Največkrat je v vlogi ljubljenca kriptovaluta, ki nam je v preteklosti prinesla veliko uspeha (in še več denarja). Vedeti moramo, da noben kriptožeton ne bo rastel v nedogled. Dodatna zmota nadobudnih dnevnih trgovcev je, da obravnavajo trg s kriptovalutami kot borzni posredniki. Tri mesece trgovanja z delnicami je v svetu kriptovalut primerljivo z enim samim tednom. Kdor želi v turbulentnem okolju cveteti, mora biti pripravljen ne le na vsakdanjo akcijo, temveč grafe izbranih kovancev nadzorovati na urni osnovi. Velik časovni vložek kljub temu ne pomeni, da bomo kriptovalute vsako minuto kupovali in prodajali, saj včasih cilj dosežemo šele čez mesec dni. Strategijo prilagajamo času, ki ga imamo na razpolago. Priporočljivo je začeti z majhnimi odmerki, ki jih povečujemo skladno z uspehom in zmogljivostjo.

Oprema

Opremo za trgovanje delimo na psihično in fizično. Fizično bomo za trgovanje potrebovali denar, poleg začetnega vložka še sredstva za provizije. Ker uspeh ne pride čez noč, potrebujemo tudi finance za življenje. Če imamo službo, jo vsekakor zadržimo, vsaj dokler se ne pričnejo kazati prvi spodbudni rezultati. V nasprotnem primeru velja začeti s prihranki, ki nam bodo pokrili vsaj šest mesecev računov in drugih vsakodnevnih stroškov. Vsakdo se mora zavedati, da garancije za uspeh ni, denar, ki ga v kriptovalute vložimo, lahko hitro skopni.

Čeprav se zdi, da je denar pri vsej zgodbi s kriptovalutami najpomembnejši, je daleč zadaj za psihično opremljenostjo trgovca. Brez nje ne bo uspešne pripovedi, ravno zato v veliki večini prispevka trobimo o disciplini, ki jo med samim kupčevanjem s kriptovalutami najlažje vzdržujemo, če se držimo vnaprej določenih pravil. Pri vzdrževanju discipline nam pomagajo javno znani, iz izkušenj in napak drugih izkristalizirani zlati koraki trgovanja s kriptovalutami. Prvi pravi, da moramo za vsako kupčijo imeti razlog. Nakup ali prodajo opravimo le, če točno vemo, zakaj. Na razlog se nanaša tudi drugo pravilo, ki se dotika meja posamezne kupčije. Ni dovolj, da vemo, zakaj smo se spustili v posel, nujno moramo vedeti, s kakšnim dobičkom se bomo zadovoljili, oziroma kdaj bomo ustavili izgubo ob morebitnem padanju vrednosti. Največja nevarnost preti trgovcu, ki se zaljubi v kriptovaluto in je tako prepričan vanjo, da ob očitnem padcu ne izgubi upanja v njeno vnovično vstajenje.

Pretirana rast naj ne vzbuja zaupanja, uspešnejši dnevni kriptotrgovci se kriptovalut z divjim skokom vrednosti izogibajo.

Naslednje pravilo, ki smo se ga nekoliko že dotaknili, nas svari pred strahom zamujene priložnosti. Ko kriptovaluta ponori in v zgolj nekaj urah skoraj podvoji vrednost ali več, je težko ostati hladen in ne skočiti na mimo drveči vlak. Čeprav vemo, da velja kriptovalute kupovati, ko padajo, in prodajati, ko rastejo, nas praksa vedno postavi pred težke preizkušnje. Nujno je ostati priseben in zavestno spustiti priložnost, saj v paketu z njo vedno pride tudi prežeča nevarnost. Uspešnejši dnevni trgovci s kriptovalutami se digitalnih kovancev z dvajsetodstotno rastjo in več izogibajo kot hudič križa.

Nadalje se ravnamo skladno z oceno tveganja. Nikoli, ampak res nikoli ne čakamo na vrh rasti ali dno padca, temveč se zadovoljimo z rahlimi premiki, ki nam bodo na dolgi rok prinesli zaslužen uspeh. Pri trgovanju z altcoini vedno spremljamo gibanje cene bitcoina, saj so za zdaj praviloma vsi povezani z njim. Divji dnevi bitcoina vedno prinašajo meglo v delovni dan dnevnega trgovca, zato se takrat držimo zanesljivejših transakcij ali se trgovanju povsem izognemo. Ker večina altcoinov sčasoma izgublja vrednost, se pri trgovanju držimo tistih z zgodbo. Izkušeni razvijalci, redne posodobitve, karizmatični vodje in jasen cilj so lastnosti, ki jih iščemo pri alternativnih digitalnih kovancih za dolgoročno vlaganje. Posebna pazljivost velja pri kupovanju kovancev ICO, ki v resnici niti niso kriptovalute. Gre za podjetja, ki tako iščejo vlagatelje za svoje projekte. Zaradi priljubljenosti kriptovalut in trgovanja z njimi je vedno več projektov, ki nimajo jasnega cilja ali so celo nekakšna prevara. Na koncu moramo opozoriti še na provizije. Čeprav so na videz majhne, jih ne smemo pozabiti pri snovanju uspešne strategije trgovanja s kriptovalutami.

Analiza

Tehnična analiza (ang. Technical Analysis) nam pomaga razumeti stanje na trgu kriptovalut. Odkrivanje priložnosti brez nje je kot tipanje v temi. Omogoča modra predvidevanja in izbor pametnejših potez. Okvir tehnične analize ne zajema vsebine posameznega projekta, temveč se opira na zgodovino posameznega digitalnega kovanca, gibanje cene in obseg trgovanja. Vedeti je treba, da gibanje cene posamezne kriptovalute nikoli ni naključno. Tehnična analiza se ne ukvarja z vprašanjem, zakaj je do nekega premika prišlo, temveč skuša iz dogajanja izluščiti, kaj se v resnici dogaja. Ker se trgovci obnašajo predvidljivo, se zgodovina ponavlja. Psihologija je vidik, ki je ob analizi gibanja cena kriptovalute ne gre zanemariti.

Osnovni graf s črto prikazuje zgolj gibanje cene posamezne kriptovalute v izbranem časovnem obdobju in ni primeren za sprejemanje odločitev v zvezi z dnevnim trgovanjem.

Cilj tehnične analize je trend gibanja cene. Predvidevanje slednjega je na videz lahko, a zaradi divje narave kriptovalut v praksi precej trd oreh. Ključno je prepoznavanje zaporednih skokov (ali padcev), ki na grafu razkrivajo trenutni trend cene posamezne kriptovalute. Vedeti je treba, da se cena lahko giblje tudi linearno, v eno ali drugo stran, da so linije rasti tako kratkoročne kot dolgoročne. Osnovni graf glede na vrednost izbrane kriptovalute v tekočem mesecu, dnevu, uri ali minuti izriše črto gibanja cene. Pogled na preprosto orodje je dovolj, da dobimo grob občutek preteklega dogajanja, a za pravo dnevno trgovanje ne zadostuje. Najbolj priljubljena oblika grafa pri dnevnih trgovcih s kriptovalutami so premiki, izrisani v obliki sveč. Vsaka sveča razkriva več podatkov, z barvo oznani, ali gre za rast oziroma padec cene, in z obliko označuje začetno in končno (najnižjo in najvišjo) ceno znotraj izbranega časovnega obdobja. Najvišje in najnižje vrednosti lahko povežemo s črto, ki nam razkrije predvidevano končno vrednost tako, da se lažje odločimo za nakup in prodajo ter določimo točko izstopa iz kupčije.

Poleg črt trenda gibanja cene nam graf razkrije točke podpore. Slednje predstavljajo vrednost, kjer množično čakajo kupci oziroma prodajalci. Gre za ceno kriptovalute, za katero so množice prepričane, da je najnižja ali najvišja v danem trenutku. Ko digitalni kovanec doseže predvideno dno oziroma vrh, se sprožijo številna naročila, ki nemudoma ustavijo padec/rast. Osrednje dnevno gibanje cene kriptovalute predstavljajo skoki med obema točkama podpore. Če ju pravočasno identificiramo, lahko kupujemo na najnižji točki in prodajamo na najvišji, kar pomeni, da spotoma lepo zaslužimo.

Poleg grafa z zaznamki v obliki sveče nam trend gibanja vrednosti izbranega digitalnega kovanca razkrije črta plavajočega povprečja.

Preprostejšemu določanju trenda gibanja cene posamezne kriptovalute so namenjena premikajoča se povprečja (ang. Moving Averages), ki predstavljajo povprečje cene zadnjih dvajsetih (več ali manj) dni. Povprečje slehernega dneva povežemo s črto, da dobimo gibanje, ki nam razkrije trend za daljše časovno obdobje. Plavajoča povprečja nam v neposredni primerjavi hitro razkrijejo verjetno gibanje cene v prihodnosti. Če plavajoče povprečje zadnjih desetih dni na primer preseže enako vrednost za pretekli mesec, s skorajšnjo gotovostjo stavimo na bližnjo rast izbranega digitalnega kovanca. V menjalnici Bitstamp najdemo orodje za določanje plavajočega povprečja med izbirami Indicators v pogledu Tradeview.

Pri analiziranju grafov in ugotavljanju trenda ne smemo zanemariti količine trgovanja (ang. Trading Volume). Izrazitejše trende spremlja enormno povečana količina trgovanja, medtem ko se šibkejša nagnjenost izraža s skromnostjo dogajanja na trgu. Ob vsakem znatnejšem premiku cene posamezne kriptovalute je nujno preveriti količino trgovanja, saj nam je kristalna krogla, s katero vidimo v prihodnost. V primeru manjše količine trgovanja in višanja cene bo rast najverjeneje kmalu sama zastala. Seveda velja tudi nasprotno, ko cena pada, trgovanje pa se povečuje, upravičeno pričakujemo skorajšnji dvig vrednosti izbranega digitalnega kovanca.

Tehnična analiza je odlično orodje, s katerim bomo zagotovo vlekli pametnejše poteze. Kljub temu velja pri njeni rabi na področju kriptovalut opozorilo, zgolj zanašanje nanjo je lahko pogubno, saj so kriptovalute divja stvar, odvisna od najrazličnejših dejavnikov, med katerimi ne smemo zanemariti pomembnejših novic iz sveta. Zakonske spremembe posameznih držav, omejevanje rudarjenja, obdavčenosti in druge tudi navidez nepomembne novice lahko močno vplivajo na kratkoročno gibanje sleherne kriptovalute. Tehnična analiza teh dejavnikov ne zajema, zato ne more biti edino vodilo pri trgovanju. Najboljša pot je zmes obeh vidikov, vsebinskega in tehničnega. Le tako bomo sčasoma postali dober dnevni trgovec s kriptovalutami.

Obvladovanje izgub

Za konec naj vas naučimo rabe najpomembnejšega orodja slehernega dnevnega prekupčevalca s kriptovalutami, obvladovanja izgub. Pravljice o dnevnih trgovcih z zgolj dobičkonosnimi potezami so daleč od resnice, vsak posameznik mora znati obvladovati izgube, s katerimi se bo prej ali slej soočil. Priljubljene menjalnice ponujajo številna orodja, s katerimi lahko pametneje kupujemo (in seveda prodajamo). Kdor je v preteklosti trgoval z delnicami in drugimi dobrinami, te pripomočke že zagotovo pozna. Ko kupimo kriptovaluto po določeni vrednosti, smo odvisni od gibanja njene cene. Če kriptovaluta pade, smo pridelali izgubo, če se njena vrednost poveča, smo zaslužili. Zamisel obvladovanja izgub je naravnana na vnaprej določeno mejo, kjer bomo kupljene kriptožetone, ne glede na nadaljnje dogajanje, nemudoma prodali.

Mobilna aplikacija menjalnice Bitstamp omogoča zgolj izpolnjevanje osnovnih naročil.

Osnovno naročilo je navadno videti tako, da v nekem trenutku vpišemo želeno količino digitalnih kovancev in jih kupimo po takrat veljavnem tečaju. Hitra prodaja poteka enako. V mobilnem odjemalcu spletne menjalnice Bitstamp nam je obrazec za tak nakup in prodajo na voljo pod zavihkom Trade. Tak pristop je preprost, a dokaj okleščen, saj nad izvajanjem naročila nimamo vpliva. Naročilo težko prekličemo, sistem pa ga lahko izpolni tudi po koščkih, če kupca ali prodajalca v celotni količini v danem trenutku ni. Naprednejšega naročanja mobilna aplikacija Bitstamp ne pozna, zato dnevni trgovci raje uporabljamo spletno orodje menjalnice.

Učinkovito omejevanje izgub omogočajo šele naprednejša naročila spletnega odjemalca menjalnice Bitstamp.

Naprednejša naročila v pogledu Tradeview najdemo na desni strani zaslona. Lahko jih omejimo z zneskom (ang. Limit Orders), in vnaprej določimo tečaj, po katerem bomo kriptovaluto kupili ali prodali, ali z vrednostjo, nad katero se naročila v resnici izvedejo (ang. Stop Orders). Takoj, ko opravimo nakup, v praksi odpremo dodatno naročilo in v polje Amount to sell vpišemo količino kriptokovancev, ki jih želimo prodati, v Sell Price pa ceno, pod katero nismo pripravljeni pasti. Z omejevanjem izgube se zaščitimo pred nepredvidljivimi

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji