Objavljeno: 17.5.2005 11:47 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Maj 2005

Disk namesto video kasete

To, da video kasete s svojimi dolgimi magnetnimi trakovi niso najboljši nosilec za hranjenje videa, so izdelovalci videorekorderjev ugotovili že pred časom (z DVDji, DVD zapisovalniki in zapisovalniki na disk). To, da bi bilo podoben korak smiselno storiti tudi na področju video kamer, je tudi že dolgo jasno. Že nekaj časa so na voljo kamere DVD (sicer redke), končno pa smo priča že tudi prvim poizkusom snemanja na disk.

JVCjeva kamera GZ-MC100 namesto na kaseto miniDV video shranjuje na disk Microdrive zmogljivosti 4 GB. Uporablja kar navadne datoteke MPEG-2, kar je silno praktično, če je končni cilj snemanja izdelava DVD - ne potrebujemo namreč več močnega računalnika, ki bi prvotni zapis pretvoril v MPEG-2. Privzeta kakovost je 8 Mb/s, kar ustreza vrhunski DVD kakovosti in omogoča, da na Microdrive shranimo eno uro posnetka (enako kot na večino kaset miniDV). Če v nastavitvah povečamo stiskanje (in s tem seveda poslabšamo kakovost videa), lahko na disk shranimo do pet ur posnetka, to pa je veliko več kot na katerokoli kamero s kaseto. Prednost "datotečnega" snemanja se kaže v tem, da ob pregledovanju posnetkov na sami kameri vidimo začetne slike vsakega od njih. To je veliko bolj praktično kot dolgotrajno in nenatančno previjanje posnetka na kaseti.

Akumulator se izkaže kot nekoliko prešibak.

S posnetki, ki jih je naredila kamera, smo si brez težav zapekli DVD, saj so datoteke polno združljive s standardom Video DVD. Zavedati se moramo le tega, da je zvok zakodiran v dvokanalni Dolby Digital (zaradi česar zasede kar najmanj prostora) in da tega manj zmogljivi programi za izdelavo DVD ne podpirajo (priloženi seveda ga). Sicer pa smo datoteke na računalnik prenesli kar prek vmesnika USB 2.0 (enostavno smo jih prekopirali, kot to počnemo s fotografijami pri fotoaparatih).

GZ-MC100 je hkrati tudi fotoaparat, in sicer ločljivosti dveh megapik. Zanimivo, da za shranjevanje fotografij uporablja ločeno kartico - tipa SD. Izdelane fotografije so povprečne, samemu fotoaparatu pa je gotovo v prid, da ima bliskavico (kamere s fotoaparati je ponavadi nimajo), da ima 10x zoom (z digitalnim stabilizatorjem), kar premorejo le zmogljivejši fotoaparati (in večina kamer), in da je združljiv s Pictbridge.

Namesto kasete MiniDVD je vgrajen kar 4 GB disk.

Do zdaj povedano se sliši zelo dobro, žal pa nad kamero nismo niti približno tako navdušeni kot nad spodaj ležečo računalniško tehnologijo. Ključna težava je v tem, da se naprava zbuja celih 15 sekund, to pa je za kamero nesprejemljivo (v 15 sekundah dogodka, ki ga želimo posneti, najverjetneje ne bo več). Nadalje je moteče, da se snemanje začne šele dobro sekundo po pritisku na snemalni gumb, moteč pa je tudi pokončni format same kamere. Res je, da je to nekoliko osebno mnenje, toda predvsem pri fotografiranju ob pokončni drži s prstom mimogrede prekrijemo bliskavico. Da ne govorimo o tem, da je s palcem zelo težko (brez pomoči druge roke) izbirati nastavitve, oz. preklapljati med različnimi načini delovanja. Predvsem pa je kakovost posnetkov precej slabša, kot smo vajeni s kamer miniDV. Šepa prilagajanje beline, saj so posnetki, ki smo jih naredili na soncu, precej "zažgani". Seveda lahko to popravimo z ročnimi nastavitvami, toda "skakanje" po menujih, ko bi radi nekaj na hitro posneli, vsekakor ni nekaj, česar bi se veselili. Ne nazadnje tudi akumulator za daljše delo ni primeren, saj ga stalno vrtenje diska očitno kar hitro utrudi.

Mali JVC je zanimiv poizkus odmika od snemanja na trak (ali DVD), vendar ima kar nekaj otroških bolezni. Upati je, da so njegovi nasledniki (npr. GZ-MC200) v tej smeri boljši, vendar brez preizkusa tega ne moremo vedeti.

JVC GZ-MC100

Kaj: Video kamera, ki snema na disk in fotografira na kartice SD.

Prodaja: Trion, www.trion.si, (01) 563 40 18.

Cena: 309.984 tolarjev.

Za: Neposredna izdelava datotek MPEG-2, enostavno pregledovanje posameznih posnetkov.

Proti: Počasen vklop, počasen sprožilec, slaba kakovost posnetkov, visoka cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji