Objavljeno: 23.12.2008 | Avtor: Damjan Matičič | Monitor December 2008 | Teme: foto

Digitalni spomini

V preteklih letih se je na trgu fotoaparatov dogajala prava revolucija, predvsem z vedno bolj dostopnimi in vedno boljšimi digitalnimi fotoaparati. Že kmalu po razmahu digitalne fotografije so, večinoma neznani azijski izdelovalci, ponudili kupcem tudi elektronske različice okvirjev za slike. A šele v zadnjem letu ali dveh so na ta trg vstopili velikani računalniške in zabavne industrije, s čimer je segment doživel pravi razcvet. Prav zaradi tega smo se odločili za prvi večji preizkus elektronskih slikovnih okvirjev.

Še nekaj let nazaj smo nepozabne trenutke s fotoaparatom radi ujeli na film, jih odnesli v najbližji fotografski studio ter jih vstavili v album. Tiste res posebne pa smo postavili na polico, vsem na ogled v ličnem okvirju. A razvoj je prinesel nove, digitalne fotoaparate, ki so v vsakdanji rabi že skorajda povsem izpodrinili starejše različice. Marsikdo je ob prihodu digitalne fotografije celo pomislil na konec razvijanja fotografij pri fotografih, konec albumov na policah.

Zaenkrat ljudje še vedno radi posežejo po sliki na kosu papirja, a digitalno prikazovanje vendarle pridobiva na priljubljenosti. Ena največjih prednosti elektronskih slikovnih okvirjev (ki so pravzaprav le zaslon LCD z nekaj malega elektronike) je vsekakor zmožnost menjavanja prikazane slike, a tega običajni okvirji seveda ne morejo ponuditi. Nižanje cen ter izboljšanje kakovosti zaslonov s tekočimi kristali je pripomoglo k večji ponudbi takšnih izdelkov na trgu.

Kupca ob nakupu elektronskega okvirja vsekakor najprej zanimata predvsem zunanji videz in velikost zaslona. Šele nato se posveti drugim lastnostim takšne naprave. Na policah lahko trenutno najdemo pretežno zaslone, velike od sedem do deset palcev (17 in 25 cm). Čeprav smo sprva mislili, da ne more biti večjih razlik med izdelovalci, saj gre vendarle za razmeroma preprosto napravo, smo se med preizkusom prepričali o nasprotnem. Razlike so lahko precej velike in očitne, tako v sami obliki kot v zmožnostih, ki jih posamezna naprava ponuja. Med drugim nekateri zmorejo predvajati tudi video, ki ga zajemajo običajni fotoaparati (M-JPEG) in celo zvok (MP3).

Najbolj osnovne razlike so že pri količini podprtih pomnilniških kartic, tisti najbolj nezahtevni uporabniki, ki uporabljajo le kartice SD ali MMC, bodo zadovoljni z vsako napravo, zahtevnejši uporabniki, ki prisegajo na hitrejši Compact Flash, pa bodo morali biti pri izbiri bolj pozorni.

Podobno kot pri drugih izdelkih sodobne tehnologije velja, da cenejši, neznani izdelovalci načeloma ponujajo več dodatnih zmožnosti za nizko ceno, a pri tem ne gre vedno računati na kakovost. Pri uveljavljenih blagovnih znamkah večkrat postavijo v ospredje osnovno funkcionalnost okvirja, to je prikazovanje slik, in temu posvetijo vso pozornost. Rezultat so odlična rekonstrukcija barv, pravilno kontrastno razmerje in tekoče delovanje. Končna odločitev je tako, kot vedno, uporabnikova. Nam pomeni več kup dodatnih zmožnosti, eleganten in nevpadljiv videz ali enostavno, tekoče delovanje.

V poplavi takšnih izdelkov na trgu smo izbrali nekaj bolj uveljavljenih blagovnih znamk ter nekaj bolj neznanih in jih primerjali. Pozorni smo bili predvsem na velikost in ločljivost zaslona, hitrost delovanja, zmožnost povezovanja z okolico, zmožnost branja različnih vrst pomnilniških kartic ter splošni prvi vtis, ki je pri teh napravah vendarle precej pomemben. Podrobnejše opise si lahko preberete v nadaljevanju, podatki za primerjavo pa so zbrani v tabeli.

Easy Touch Digital Photo Frame ET-3800

Easy Touch Digital Photo Frame ET-3800

Izdeluje: Easy Touch, www.easy-touch.com.

Prodaja: Anni d.o.o., www.anni.si.

Cena: 119 EUR.

Za: Daljinsko upravljanje, vremenska postaja.

Proti: Ni vgrajenega pomnilnika, kakovost zaslona ni med najboljšimi.

Izdelek podjetja Easy Touch se že na prvi pogled razlikuje od drugih preizkušenih naprav, saj je poleg zaslona za prikaz slik tudi manjši zaslon za prikaz podatkov o uri ter vremenu. Prav zaradi tega je celotna naprava nekoliko večja, kot smo vajeni. Na sprednji strani je nekaj velikih gumbov za upravljanje, ki so za uporabo kar nekoliko okorni. Najbolj preprosto je upravljanje s priloženim daljinskim upravljalnikom, ki nam ponudi dobro informacijo o pritisnjenih tipkah.

Menuji nas niso navdušili, njihov videz je nekoliko nedodelan, kljub temu smo se v njih takoj znašli. Nastavitev ni veliko, na voljo so koledar, ura, alarm, prav tako lahko nastavimo čas in način prehajanja med slikami. Naprava nam ponuja še eno posebnost, avdio-video izhod, prek katerega jo lahko povežemo s televizijskim sprejemnikom.

Vgrajeni bralnik pomnilniških kartic podpira štiri formate, med nepodprtimi je Compact Flash. Naprava zmore predvajati tako slikovne kot filmske in zvočne datoteke. Žal je kakovost samega zaslona precej slabša od konkurence, zato so prikazane barve včasih napačne. Ves čas smo imeli tudi občutek, da slika nekoliko migeta, na nekaterih pa so se pojavljale tudi vodoravne črte. Sama ločljivost zaslona je netipična, zato se ob prikazanih slikah pokaže črn rob, zaslon pa tako ni v celoti izkoriščen. Vgrajeni zvočnik je zadovoljiv, glasbo zmore predvajati pri višji glasnosti brez občutnih popačenj.

Naprave ni moč povezati z osebnim računalnikom, saj nima vgrajenega lastnega pomnilnika. Prikaz slik je tako možen le s pomnilniških kartic, eno SD kartico nam izdelovalec že uvrsti v komplet ob nakupu. Na spodnjem delu je že omenjena vremenska postaja, ki nam prikazuje uro, datum, temperaturo, vlago ter slikovni prikaz vremena. Tik nad njo najdemo gumbe za upravljanje alarma.

Genius PF-701

Genius PF-701

Izdeluje: Genius, www.geniusnet.com.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 81,84 EUR.

Za: Predvajanja videa, daljinsko upravljanje.

Proti: Cenen videz, nerodno upravljanje.

Večina tokrat preizkušenih modelov nas je s svojim videzom navduševala, a to za Genius ne velja. Deluje namreč precej ceneno, oblika je še nekoliko nedodelana, gumbi za upravljanje pa pravo razočaranje. Na zadnji strani sicer poleg tipk za upravljanje najdemo še 3 v 1 bralnik pomnilniških kartic, vmesnik USB ter video izhod, ki nam omogoča priklop naprave na televizor. Okvirja ni moč pritrditi na steno, temveč ponuja le postavitev na ravno površino.

Razočarani smo bili tudi nad kakovostjo zaslona, ves čas so vidne moteče horizontale črte, celotna slika pa daje občutek migetanja. Slike so prikazane nepravilno, kontrast je premočan, predvsem temnejše barve so občutno pretemne. Izbiramo lahko med prikazoma v razmerjih 4 : 3 ali 16 : 9.

Naprava zmore predvajati običajne "fotografske" videe vrste AVI (se pravi M-JPEG), s predvajanjem pa nima nikakršnih težav, slika namreč teče tekoče. Okvir nima lastnega vgrajenega pomnilnika, zato je edino mesto za shranjevanje podatkov, tudi pri prenosu iz računalnika, na pomnilniško kartico. Presenetilo nas je to, da okvir kljub podpori video zapisu ne zna predvajati zvočnih datotek; to se sicer zdi kot logični dodatek.

Priloženi daljinski upravljalnik je najpreprostejši od vseh na preizkusu, prav tako je enostaven uporabniški vmesnik z menujem, čeprav nismo bili navdušeni nad ikonami, vsaj na začetku bi zelo pomagal kak pripis k posamezni ikoni. Naprava nam ponuja, kot številne druge, uro in koledar z možnostjo zaznamkov.

Ob nekoliko daljši rabi smo opazili pregrevanje naprave, česar pri drugih preizkušenih okvirjih nismo zaznali. Cena tega digitalnega okvirja je res ugodna, a temu primerna je tudi kakovost. Prikaz slik je precej slabši od pričakovanj povprečnega uporabnika, zato nakupa ne bi ravno priporočali.

Kodak EasyShare EX811

Kodak EasyShare EX811

Izdeluje: Kodak, www.kodak.com.

Prodaja: Nakupovanje.net, www.nakupovanje.net.

Cena: 177,60 EUR.

Za: Brezžična povezava, kakovost slike.

Proti: Nerodno upravljanje.

Kodak je kot eden večjih izdelovalcev fotoaparatov v nas vzbujal velike upe. Ne nazadnje so svojo vero v foto okvirje prikazali tudi na zadnjem sejmu Fotokina, kjer so jim posvetili skoraj celoten razstavni prostor. Okvir deluje elegantno, podobno kot Sonyjev izdelek. Na zadnji strani pa je precej bolj podoben Nortekovemu, na vrhu jevrstica gumbov, ob straneh pa bralnik vseh trenutno priljubljenih pomnilniških kartic ter izhod za slušalke in vmesnik USB. EasyShare je edini preizkušeni okvir, ki ima vgrajeno brezžično povezavo. To pomeni, da lahko slike iz računalnika prenašamo brez nadležnih kablov. Po drugi strani bomo morali za tako povezovanje začasno prekiniti brezžično povezavo v splet in to bo morebiti bolj zapleteno, kot če bi v prenosnik enostavno vtaknili kabel USB ...

Notranjega pomnilnika je tudi pri tej napravi le 128 MB, zato je uporaba dodatnih pomnilniških kartic skorajda nujna.

Zaslon velikosti osem palcev odlično prikazuje barve, kontrast je eden najboljših, svetilnost pa lahko prilagajamo glede na okolico. Upravljanje je najlažje prek priloženega daljinskega upravljalnika, nekatere možnosti pa so včasih precej neintuitivne in po nepotrebnem zapletene.

Naprava podpira predvajanje tako slikovnih kot zvočnih in video datotek, prav vse naše datoteke je predvajala brez težav. Pri predvajanju video zapisov lahko celo izbiramo med zvokom videa ali drugim zvočnim posnetkom.

Med dodatnimi možnostmi najdemo nastavitev samodejnega vklopa ter izklopa, možnost povezave na Kodakovo internetno galerijo, ne bomo pa našli koledarja, ki ga dobimo pri večini preizkušenih modelov.

Pri Kodaku so se osredotočili predvsem na eno: realen in čim boljši prikaz slike, in to jim je uspelo. Drugi okvirji se namreč težko primerjajo z njim. Zato mu lahko nekoliko odpustimo to, da za upravljanje potrebujemo kar nekaj privajanja, in to, da ni drugih uporabnih zmožnosti.

LG PF391

LG PF391

Izdeluje: LG, www.lge.com.

Prodaja: Nakupovanje.net, www.nakupovanje.net.

Cena: 99,99 EUR.

Za: Videz, pregleden vmesnik, vgrajen akumulator, cena.

Proti: Počasno odzivanje, podpira le tri vrste pomnilniških kartic.

Podjetje LG je v zadnjem času dejavno na prav vseh področjih zabavne elektronike, pri vseh njihovih izdelkih pa je eden poglavitnih poudarkov na obliki. Nič drugače ni niti pri njihovem digitalnem okvirju za fotografije. Osempalčni zaslon obdaja mešanica bele in prozorne plastike, sprednji del okvirja pa je moč zamenjati z enim od preostalih dveh v kompletu. Na prvi pogled bi si drznili trditi, da so si pri izdelovalcu za potencialne kupce izbrali predvsem družine z majhnimi otroki, saj že s priloženimi okvirji napravi dajejo nekoliko otroški pridih.

Ob vklopu nas pozdravi demonstracijska animacija, v kateri so izpostavljene posebnosti naprave. Gumbi za upravljanje so razdeljeni na dva dela, nekaj jih je na zgornji strani, preostali pa na desni strani naprave. Zaradi takšne razporeditve se je treba upravljanju z izdelkom nekoliko privaditi. Menuji so slikovni in podobno kot sama naprava vizualno všečni ter dodelani. Morda je tudi to delni vzrok nekoliko počasnejšemu odzivanju naprave pri upravljanju.

Na spodnji strani je bralnik pomnilniških kartic, ki pa v tem primeru podpira le tri najbolj razširjene tipe kartic: SD, MMC in MS. Na 256 MB velik notranji pomnilnik lahko datoteke prenesemo iz osebnega računalnika prek vmesnika USB. Naprava podpira tako slikovne, video kot zvočne datoteke, kakovost predvajanja zvoka žal ni med najboljšimi.

Prikaz barv je povprečen, pri nekoliko močnejši svetlobi ter ob gledanju pod kotom se kakovost slike precej poslabša.

Med dodatnimi zmožnostmi najdemo popoln koledar z možnostjo shranjevanja opomnikov ter zaznamkov, ena večjih posebnosti te naprave pa je vgrajen akumulator. Ta nam omogoča do eno uro avtonomije, kar pomeni, da lahko okvir prenašamo s seboj, ne da bi ga morali vedno znova vklapljati v električno omrežje. S tem lahko naprava pravzaprav poleg običajnega okvirja postane tudi pravi prenosni album.

Neovo V-10 Classic

Podobno kot prej opisani okvir podjetja LG tudi Neovo stavi na obliko. Sam izdelek je s sprednje strani črne, z zadnje pa bele barve. Gumbi tokrat niso običajni, temveč je podobno kot pri nekaterih novih mobilnih telefonih površina občutljiva za dotik. To pomeni, da s prstom le drsimo po plastični površini. Vse tipke so priročno na sprednji strani in se ob dotiku belo osvetlijo.

Odprtine za vstavitev pomnilniških kartic in gumb za vklop naprave so skrili pod pokrov na zgornji strani, tako da ne kazijo čistega videza. Izdelek podpira pet različnih vrst kartic, povezava z računalnikom pa je tudi tu možna prek vmesnika USB. Programsko naprave na ponuja ničesar posebnega, na menuju najdemo možnost izbire standardne ali celozaslonske velikosti slike, načinov prehajanja med slikami in vrstni red prehajanja. Podobno kot pri drugih modelih tudi Neovo V-10 ponuja koledar z možnostjo opomnikov.

V notranjosti naprave se poleg 128 MB pomnilnika skriva tudi akumulator, ki tako kot pri izdelku podjetja LG omogoča avtonomijo naprave za daljši čas.

Ta izdelek je namenjen tistim, ki si želijo predvsem sodobno, nevpadljivo obliko, ne potrebujejo pa možnosti predvajanja video oziroma zvočnih posnetkov. Poudariti velja, da je omenjeni okvir tudi eden redkih, ki ga ni moč pritrditi na steno, ponuja nam namreč le možnost postavitve na ravno površino.

Neovo V-10 Classic

Izdeluje: Neovo, www.neovo.com.

Prodaja: Anni d.o.o., www.anni.si.

Cena: 109 EUR.

Za: Videz, vgrajeni akumulator, gumbi.

Proti: Ni podpore videu in avdiu.

Nortek Digital Photoframe 9''

Nortek Digital Photoframe 9''

Izdeluje: Nortek, www.nortekonline.com.

Prodaja: Nakupovanje.net, www.nakupovanje.net.

Cena: 104,99 EUR.

Za: Daljinsko upravljanje, predvajanje zvočnih datotek.

Proti: Predvajanje videa ni vedno dobro, majhna ločljivost.

Nekoliko manj znano podjetje Nortek nam ponuja devetpalčni zaslon, ki pa ima žal ločljivost le 640 x 234 pik; to pomeni precej velike pike. Sam videz ni nič posebnega, okrog zaslona je izmenljiv okvir, ki ga lahko zamenjamo z enim od treh priloženih.

Na zadnji strani najdemo bralnik pomnilniških kartic, ki podpira le tri vrste kartic, izhod za slušalke ter vmesnik USB. Na vrhu je cela vrsta gumbov za upravljanje, pod njimi pa dva zvočnika, ki pri predvajanju zvoka precej dobro opravljata svoje delo. Poleg upravljanja z gumbi na sami napravi je možno tudi upravljanje s priloženim daljinskim upravljalnikom, ki je tokrat nekoliko večji kot pri drugih izdelovalcih.

Uporabniški vmesnik se nam je že na prvi pogled zdel precej podoben tistemu iz Easy Touchovega okvirja, in po podrobnejšem brskanju po menujih smo našo domnevo le potrdili. Vmesnika sta v osnovi povsem enaka, razlikujeta se le v zgornji maski. Sami menuji nas niso navdušili, saj bi lahko bili bolj dodelani, na trenutke delujejo preveč lahkotno.

Kot smo že omenili, je ločljivost zaslona nizka, zato so prikazane slike gledljive le iz nekoliko večje razdalje. Sam prikaz ni nič posebnega, barve so se nam zdele nekoliko blede, slike pa neostre. Pri predvajanju video datotek smo imeli pri nekaterih posnetkih s fotoaparati težave z zatikanjem slike, česar doslej še nismo opazili pri nobenem od okvirjev. Pri predvajanju zvočnih datotek ni težav, popačenja pa je moč zaznati šele pri najvišjih glasnostih.

Naprava nima vgrajenega notranjega pomnilnika, kar je še ena izmed podobnosti s prej omenjenim okvirjem Easy Touch. Vsebino lahko tako predvajamo le s pomnilniških kartic ali ključa USB. Med nastavitvami najdemo že pričakovani koledar, uro in alarm. Med predvajanjem slik lahko vključimo tudi predvajanje zvočnih posnetkov.

Philips Digital PhotoFrame 8'' in 10''

Philips Digital PhotoFrame 8''

Izdeluje: Philips, www.philips.com.

Prodaja: Philips, www.philips.si.

Cena: 179 EUR.

Za: Videz, dober prikaz barv, možnost urejanja slik na napravi.

Proti: Ni podpore videu in avdiu, gumbi ne delujejo najbolje.

Philips Digital PhotoFrame 10''

Izdeluje: Philips, www.philips.com.

Prodaja: Philips, www.philips.si.

Cena: 209 EUR.

Za: Videz, dober prikaz barv, možnost urejanja slik na napravi.

Proti: Ni podpore videu in avdiu, gumbi ne delujejo najbolje.

Philipsova izdelka iz družine PhotoFrame se razlikujeta le v velikosti in ločljivosti zaslona, tako da se opis nanaša na oba preizkušena modela. Izdelka se ponašata s preprostim, a izpopolnjenim videzom. Ob nakupu se lahko odločimo za eno od izvedb, na voljo nam je vse, od imitacije lesa do brušenega aluminija, sam okvir pa ni zamenljiv kot pri nekaterih drugih izdelovalcih.

Na zadnji strani najdemo gumbe za upravljanje in kar nekaj odprtin za vstavitev pomnilniških kartic. Naprava ima vgrajenega 128 MB pomnilnika, kar naj bi po trditvah izdelovalca zadostovalo za približno 1000 fotografij (Philips očitno živi nekaj let v preteklosti, ko fotografije niso bile velike po 4 MB ...), razširitvena mesta pa nam omogočajo uporabo vseh bolj uporabljanih pomnilniških kartic, tudi s ključki USB.

Ob vklopu naprave se nam nemudoma prikaže prva fotografija in začne samodejno menjavanje slik. Na sicer obširnem, a preglednem besedilnem menuju lahko izbiramo način ter čas prehajanja, nastavimo samodejni vklop ter izklop naprave, dodajamo opomnike v koledar in celo nekoliko urejamo fotografije. Žal brez težav pri upravljanju z napravo ni šlo, saj so se gumbi na zadnji strani izkazali za nekoliko neubogljive. Tako smo morali pogosto večkrat pritisniti posamezno tipko, preden je naprava izpolnila naš ukaz.

Prikaz barv je izredno dober, v notranjosti pa je tako tipalo, ki zaznava orientacijo zaslona, kot tipalo svetlobe, kar omogoča samodejno prilagajanje osvetlitve. Pri desetpalčnem zaslonu je ločljivost v razmerju 15 : 9 in to povzroča določeno popačenje slik, pri manjšem zaslonu je razmerje 4 : 3. Napravi žal ne omogočata predvajanja video posnetkov ter zvočnih datotek, kar ponuja večina konkurenčnih naprav tega cenovnega razreda, prav tako je povezava z računalnikom možna le prek vmesnika USB.

Sony DPF V700

Sony DPF V700

Izdeluje: Sony, www.sony.com.

Prodaja: Lorex, www.lorex.si.

Cena: 175 EUR.

Za: Videz, upravljanje, število podprtih pomnilniških kartic, kakovost slike.

Proti: Ni podpore videu in avdiu, cena.

Sonyjev digitalni okvir nas podobno kot Neovo očara s svojo čisto obliko. Gumbi, skriti na zadnji strani, so zelo kakovostni in dobro odzivni. Zadaj najdemo precej priključkov, naprava nam tako ponuja tri reže za pomnilniške kartice, ki skupaj podpirajo kar osem različnih vrst kartic. Posebnost Sonyjevega okvirja je vsekakor izhod HDMI, ki nam omogoča priklop na novejše ploske televizorje. Žal ta okvir ni namenjen pritrditvi na steno, temveč le postavitvi na ravno površino.

V notranjosti naprave je 512 MB pomnilnik, kar je več kot pri drugih izdelovalcih, prav tako ima okvir tipalo, ki samodejno zazna obrnjenost in prilagodi prikaz slik.

Sam zaslon je eden boljših, barve so prikazane realno, ob pomoči tehnologije prepoznave obraza, ki jo poznamo iz Sonyjevih fotoaparatov, zaslon poskuša slike prikazovati čim bolj pravilno.

Digitalnemu okvirju najdemo priložen preprost daljinski upravljalnik, ki nam omogoča upravljanje z napravo na daljavo. Med tipkami najdemo tudi nekaj dodatnih, ki jih na sami napravi ni, na primer možnost približevanja in oddaljevanja pogleda, možnost ročnega obračanja slike.

Naprava ne predvaja video in zvočnih posnetkov, saj so se pri izdelovalcu odločili predvsem izpopolniti prikaz slik. Cenovno okvir nekoliko izstopa od konkurence, saj za takšno ceno drugi ponujajo večje zaslone in podporo videu, a svojo ceno upravičuje s kakovostjo izdelave in pozornostjo do podrobnosti. Tako sta tudi ura in koledar, ki ju najdemo v vseh napravah, tu precej lepše prikazana, naprava pa deluje brez vidnih zakasnitev pri upravljanju.

Transcend T.photo 720

Transcend T.photo 720

Izdeluje: Transcend, www.transcendusa.com.

Prodaja: Comshop, www.comshop.si.

Cena: 124,90 EUR.

Za: Vgrajeni radio, podpora različnim video formatom, velik vgrajeni pomnilnik.

Proti: Občasno počasno delovanje, napake v besedilu.

Transcend je v svoje okvirje vgradil vse, kar bi si uporabniki lahko želeli. Prvi presenetljiv podatek je 2 GB vgrajenega pomnilnika, kar precej presega tisto, kar ponujajo drugi izdelovalci. Sam okvir sicer deluje nekoliko preveč plastično, a vendarle ne ceneno. Na zadnji strani najdemo bralnik pomnilniških kartic, vhod za USB, anteno in slušalke. V notranjosti je senzor, ki skrbi za pravilno orientacijo slike glede na obrnjenost zaslona.

Priloženi daljinski upravljalnik je eden najobširnejših, saj nam ponuja vrsto gumbov za upravljanje. Menuji so pregledni, enostavni in dobro vidni tudi z večje razdalje.

Naprava zmore predvajati slikovne, zvočne in več vrst video posnetkov. Med njimi najdemo celo mp4 in mobilni 3GP. Še ena od posebnosti tega okvirja pa je vgrajeni radio. Tako lahko med predvajanjem slik poslušamo izbrano radijsko postajo ali naložene zvočne posnetke v obliki MP3 oziroma WMA.

Prikaz barv je med boljšimi, morda bi si želeli nekoliko več kontrasta. Izbiramo lahko med štirimi stopnjami osvetlitve zaslona in tako sevanje prilagodimo osvetljenosti okolice. Med dodatnimi možnostmi najdemo uro, koledar, možnost izbiranja tem pri prikazovanju slik ter vnašanje zaznamkov v koledar. Vendarle pa ima naprava nekaj težav pri našem navdušenem izbiranju možnosti, nemalokrat namreč precej zamuja z izvedbo ukaza, predvsem preklop med različnimi načini delovanja traja dlje, kot bi si želeli.

Nas je pa pri uporabi zmotilo še nekaj: napake v besedilu. Tako na primer na koledarju piše Feburary, Staturday in podobno. Mislimo, da bi to izdelovalec moral izvesti, kot je treba, saj je mesecev v letu vendarle le 12 ;).

Kaj izbrati

Med poplavo izdelkov se kupec le stežka odloči. Zaradi raznolike ponudbe je težko določiti le en najboljši izdelek. Vsekakor bo vsak najprej subjektivno precenil okvir glede na zunanji videz. In čeprav v Monitorju videzu ponavadi ne pripisujemo velike vrednosti pri skupni oceni, ga moramo tokrat upoštevati, saj je naprava namenjena prav predstavitvi.

Če si torej želimo le eleganten, nevpadljiv in dobro delujoč slikovni okvir brez možnosti predvajanja videa, je vsekakor najboljša izbira Sony DPF V700, kljub nekoliko višji ceni. Izkazal se je predvsem pri pravilnem prikazu barv in kontrastov, za kar izrablja tehnologijo, ki jo je podjetje razvilo za svoje fotoaparate

Če pa si želimo čim več za čim manj denarja, je najbolje poseči po Transcendu, ki nam ponudi precej več dodatnih zmožnosti kot konkurenca, če odmislimo nekatere tipkarske napake v koledarju.

Vsekakor pa cena ne more biti edino vodilo pri nakupu, saj se prav vsi preizkušeni modeli cenovno zvrstijo v razmiku sto evrov. In ponavadi je ravno tistih nekaj evrov več odsev kakovostnejše izdelave.

Pa ponosno prikazovanje slik znancem in sorodnikom!

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji