Objavljeno: 20.10.2008 00:20 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor September 2008

Digitalne prosojnice

Včasih je bil grafoskop obvezna oprema vsake predavalnice, toda sčasoma so to vlogo prevzeli projektorji in do danes postali skoraj nepogrešljivi del opreme vsake moderne predavalnice ali konferenčne sobe.

V zadnjem letu hudega vidnega razvoja med (poslovnimi) projektorji sicer ni bilo opaziti. Kljub temu se izdelovalci trudijo za isto ceno kupcu ponuditi močnejši oz. zmogljivejši projektor. Nekoliko so napredovali prenosni projektorji, pri katerih je bila največja težava v tako majhno ohišje spraviti močno žarnico in s tem zagotoviti dovolj dobro osvetljenost (oz. svetlobni tok). Današnji cenejši projektorji že zmorejo prikazovati sliko v slabše zatemnjenih prostorih. Kljub večji moči je napredovala tudi vzdržljivost žarnic in s tem pripomogla k cenejšemu obratovanju projektorja. Veča se tudi uporaba alternativnih povezav, kot so prenos slike po omrežju, brezžičnih povezav WLAN ali pa celo kar prek kabla USB. Tudi navadnim interaktivnim projekcijskim tablam se ne obeta nič dobrega. Kaj kmalu bi se lahko zgodilo, da jih bodo izpodrinili projektorji, ki imajo vgrajene vse tovrstne zmogljivosti ...

NECovemu projektorju NEC WT615G je priloženo posebno pisalo, skupaj pa lahko popolnoma nadomestita interaktivne table.

Pred nakupom

Če želimo prihraniti nekoliko denarja z nakupom čim bolj optimalnega projektorja, se je treba prej nekoliko pripraviti. Najbolj pogosto vprašanje je, zakaj se bo projektor sploh uporabljal. Od tu izhaja izbira projekcijske tehnike (DLP ali LCD) ter ločljivost projektorja oz. razmerje stranic slike. Najbolj uporabljena projekcijska tehnika med poslovnimi projektorji je DLP. Nekateri cenejši modeli imajo zavoljo te tehnologije nekoliko belkasto sliko, a to pri prikazovanju predstavitev oz. besedil ne moti.

Dražji modeli teh težav praviloma nimajo, enako velja za tehnologijo LCD. Za predvajanje večpredstavnih vsebin bo tako dober katerikoli projektor LCD ali pa kakovostnejši DLP. Ločljivost 1024 x 768 pik se morda ne zdi (več) velika, vendar je v svetu poslovnih projektorjev to povsem običajna ločljivost. Dejstvo je, da z večjo ločljivostjo lažje prikažemo podrobnosti. Vendar bo le malokdo te podrobnosti tudi videl, še posebej, če sedimo nekoliko dlje od platna. Ker pri prikazu predstavitev, besedil, grafov in podobno podrobnosti niso življenjsko pomembne, je ta ločljivost trenutno nekakšen kompromis med ceno in uporabnostjo.

Najcenejši projektorji še vedno ponujajo ločljivost 800 x 600 pik in to je primerno za nezahtevne uporabnike in večinoma za prikazovanje predstavitev. "Uvaja" pa se tudi ločljivost 1280 x 800 pik, ki jo lahko najdemo na "širokih" prenosnih računalnikih. Slika je tako širokokotna (16 : 10) in s tem ponuja nekoliko več manevrskega prostora, prav tako je to razmerje dobrodošlo pri predvajanju videa.

Če imamo namen projektor prenašati, vsekakor igrajo veliko vlogo teža in mere. Ne smemo pozabiti tudi na velikost projicirane slike z določene razdalje.

Če je treba projicirati precej blizu platna oz. table, pridejo zelo prav projektorji z večjo optično povečavo ali pa posebni (sicer nekoliko dražji) projektorji, ki imajo posebno ukrivljeno zrcalo z namenom, da lahko projicirajo z izredno kratke razdalje (tudi od pol metra naprej).

Kadar želimo projektor fiksno namestiti, je za to večinoma najprimernejši strop. Pred nameščanjem na strop si je treba pregledati podatke, kako veliko sliko bo z določene razdalje projiciral, koliko je slika premaknjena od sredine leče, ali je mogoč ročni premik slike oz. objektiva (t. i. lens-shift). Neupoštevanje teh podatkov pripelje do nagibanja projektorja (ker je slika projicirana tik pod stropom), s tem pa zelo izgubimo kakovost slike.

Namestitev pod strop lahko prinese tudi težave. Signal iz računalnika je treba nekako spraviti do projektorja, do tam pa je lahko kar precej dolga pot. Če dolžina kablov presega deset metrov, težko računamo na uspešen prenos digitalnega signala DVI ali HDMI. Če ta način povezave nujno potrebujemo, so nadvse priročne (in drage) rešitve, kot na primer vmesnik DVI z optičnim kablom. Projektor je tako lahko oddaljen tudi več kot sto metrov, cena takšnega kabla pa bo lahko presegla ceno projektorja. Klasični kabel VGA ima nekoliko več možnosti in bi nekako zdržal tudi petnajst metrov. Večje razdalje ali slab kabel povzročijo opazne motnje. Bolj profesionalna je raba ojačevalnikov VGA oz. "repeaterjev". Najlažja in skoraj najcenejša različica prenosa slike z večjih razdalj pa je uporaba omrežnega kabla oz. brezžične WLAN povezave. Pri tem načinu je lahko neugodno le to, da si je treba pred uporabo namestiti programsko opremo in da smo nekoliko omejeni pri gladkem prenosu videa.

Ključen podatek pa zajema sam prostor, v katerem želimo uporabljati projektor. Kakšna je svetlost prostora, kakšne so možnosti zatemnitve, ali je možna delna osvetlitev, ali zunanja svetloba sije neposredno na platno. Če želimo kakovostno sliko, pri tem upoštevamo najslabše razmere in se na podlagi tega odločimo, kakšen svetlobni tok naj bi imel projektor.

O svetlosti

Najbolj poudarjen podatek pri vseh projektorji so t. i. ANSI lumni. ANSI lumen ni nič drugega kot svetlobni tok, izražen z enoto lumen. S kratico ANSI (ameriški nacionalni inštitut za standarde) pa izdelovalci sporočajo, da je svetlobni tok izmerjen po predpisanih standardih in naj bi bil zato primerljiv z navedbami drugih izdelovalcev. Svetlobni tok nekako ponazarja moč projektorja. Opazimo lahko tudi, da čim višja je številka, tem višja je cena projektorja. Lahko bi rekli: "Čim več, tem bolje. Vsaj ne bo treba skrbeti, ali bo slika dovolj svetla." Tako razmišljanje se velikokrat izkaže za napačno, še posebej, če bo projektor v manjšem prostoru. Močnejši projektorji so namenjeni projiciranju na velika platna s temu primerne velike razdalje. Tako se hitro zgodi, da platno postane premajhno, to pa pomeni premikanje projektorja bliže, s tem pa na zaslonu dobimo preveč žarečo sliko. V zatemnjenih prostorih takšna slika dobesedno bode v oči in to je seveda neprijetno. Tudi cena nadomestne žarnice je precej višja kot pri manj zmogljivih projektorjih. Ne nazadnje pa nastopata tu še dve, posebej za soudeležence pomembni lastnosti. Hrup, ki ga močnejši projektor proizvaja s hlajenjem žarnice, in seveda visoka temperatura zraka, ki izstopa iz projektorja. Zaprta soba se tako presenetljivo hitro segreje do neprijetne ravni.

Naredili smo kratek preizkus s projiciranjem slike na platno (po diagonali meri zgolj dva metra in pol) v različnih pogojih z dvema različno zmogljivima projektorjema. Jasno je, da slika ne bo vidna, če je pribitek okoliške svetlobe veliko večji od zmogljivosti projektorja. Tako smo, recimo, na zunanji neposredni svetlobi na platnu izmerili svetlobni tok več kot 10.000 lumnov, to pa je veliko preveč za uporabo projektorja. Pri posredni svetlobi na prostem smo izmerili 5000 lumnov. Še vedno preveč, vendar je projektorju z navedenim svetlobnim tokom 3500 lumnov že uspelo prikazati nekoliko medlo sliko. V prostoru z napačno postavljenim platnom, usmerjenim proti oknu, smo namerili 3000 lumnov. Zmogljivejši projektor je kljuboval razmeram in prikazal zadovoljivo vidno sliko, slabši projektor, ki premore svetlobni tok 2000 lumnov, pa je bil še vedno neuporaben. Pri zelo dobro osvetljenem prostoru je bil svetlobni tok na platnu 1000 lumnov. Za močnejši projektor se izkaže, da to ni več ovira, šibkejši pa vztrajajo z nekoliko manj jasno sliko.

Primerjava projekcije projektorja s svetilnostjo 2000 lm (zgoraj) in 3500 lm (spodaj).

Pri rahlo zatemnjenem prostoru smo namerili od 600 do 800 lumnov, to tudi šibkejšemu projektorju ne povzroča večjih težav. Pri delno zatemnjenem prostoru pa se vsi projektorji izkažejo za dovolj zmogljive.

Še enkrat naj poudarimo, da smo preizkus izvedli na razmeroma majhnem platnu. Čim večjo sliko projiciramo, toliko bolj je namreč občutljiva za zunanjo svetlobo.

Projektorji, katerih svetlobni tok je med 1000 in 2000 lumni, so primerni za nepopolno zatemnjene prostore, v katerih tudi ob prižgani normalni luči slika ni preveč motena. Projektorji s svetlobnim tokom med 2000 in 3000 lumni so bili na našem preizkusu najbolj pogosti in so primerni tudi za srednje velike, slabše zatemnjene oz. nezatemnjene prostore. Projektorji nad 3000 lumnov pa so namenjeni večjim predavalnicam, kjer je potreben velik format projicirane slike in je prav tako možna tudi uporaba v nezatemnjenih prostorih.

Kako smo preizkušali

Projektorje smo za boljšo preglednost in lažje ocenjevanje razdelili v štiri razrede. V razred prenosni poslovni projektorji spadajo vsi, katerih teža ne presega 1,8 kilograma. Ti projektorji imajo zaradi kompaktnosti svetlobni tok okrog 2000 lumnov. Ponujajo zgolj klasične priključke, kot so VGA, S-video, kompozitni in avdio vhod. Ti projektorji so namenjeni nezahtevni rabi v delno zatemnjenih prostorih.

Nekateri izdelovalci kljub nekoliko večji teži in meram svoje projektorje uvrščajo med prenosne ali celo "ultra" prenosne. Seveda temu primerno priložijo zraven še torbo za nošenje. Ne glede na to smo se držali naših postavljenih meja ter takšne projektorje večinoma uvrstili v razred osnovnih poslovnih projektorjev. Ta razred je namenjen tistim projektorjem, katerih svetlobni tok ne presega 3000 lumnov. Strojna ločljivost teh projektorjev je 800 × 600 oz. večinoma 1024 × 768 pik. Po opremi se ne razlikujejo od prenosnih projektorjev. Namenjeni so nezahtevni rabi, večinoma za projiciranje predstavitev, besedil in podobno. Primerni so za manjše predavalnice ali konferenčne sobe, ki so delno zatemnjene.

Naprednejše projektorje, katerih svetlobni tok sega od 2500 lumnov naprej, smo uvrstili v razred resnejših poslovnih projektorjev. Ti projektorji so namenjeni širši rabi, večinoma ponujajo dodatne video priključke ali brezžične vmesnike. Primerni so tako za predstavitve kot za predvajanje videa. Večina premore ločljivost 1024 × 768 pik ali več. Primerni so za srednje velike prostore in imajo praviloma dobro optično povečavo z dobro vidnim prikazom tudi v nezatemnjenih prostorih.

V zadnji razred smo uvrstili vse projektorje, ki nosijo opazno posebno značilnost. To so projektorji za projiciranje s krajših razdalj ali tisti, ki ponujajo kakšno inovativno tehnološko rešitev. Žal tokrat ni bilo na voljo projektorjev z osvetlitvijo LED.

Projektorji večjih zmogljivosti (več kot 5000 lumnov) za naš preizkus niso zanimivi, saj se uporabljajo v večjih prostorih oz. kar dvoranah. Za nakup takih projektorjev se je razmeroma težko odločiti. To je bolje prepustiti strokovnjakom, ki bodo na podlagi izkušenj in meritev izbrali ustrezno opremo.

Pri preizkušanju smo bili pozorni na kakovost prikazane slike, ostrino, barvno pravilnost oz. razločljivost. Predvsem smo bili osredotočeni na prikaz računalniške slike in vidnost slike v različnih svetlobnih razmerah. Šibkejši projektorji so morali prestati preizkus v zatemnjeni sobi in v sobi s prižgano lučjo. Nekoliko naprednejše pa smo preizkušali v delno zatemnjeni, nezatemnjeni in zelo osvetljeni sobi. Pozorni smo bili tudi na glasnost projektorja. Lahko da so navedene številke nizke ali visoke, zelo je odvisno, kakšne vrste zvok projektor proizvaja in kako moteč je. Rahlo piskajoč zvok ima res lahko nizek zvočni tlak, predavatelja oz. udeležence pa lahko hitro spravi ob živce.

Vsakemu projektorju smo izmerili največji svetlobni tok. To smo storili s projiciranjem bele slike z označenimi devetimi točkami. S svetlomerom smo izmerili vseh devet vrednosti, določili povprečno vrednost in jo pomnožili s površino projicirane slike. Tako smo dobili vrednost, izraženo v lumnih. Meritev smo izvajali v povsem zatemnjenem prostoru. Izmerjene vrednosti so sicer pri nekaterih projektorjih močno odstopale od navedenih vrednosti, kljub temu da smo pred meritvami projektor nastavili na najvišjo zmogljivost. S pridobljenimi podatki smo se lahko prepričali tudi o enakomernosti osvetljenosti slike. Čeprav kontrastno razmerje ne igra velike vloge pri poslovnih projektorjih, smo ga kljub vsemu izmerili. To smo storili s projiciranjem šahovnice z osmimi črnimi ter osmimi belimi kvadratki. Povprečje meritev na črnih in belih kvadratkih nam poda kontrastno razmerje. Številke krepko odstopajo od vrednosti, ki jih navaja izdelovalec, ker smo meritve izvajali v realnem okolju z belimi stenami, ki odbijajo svetlobo, ki je posledica projicirane slike. Vsekakor pa s tem dobimo realen podatek, saj projektorja ne bomo uporabljali v sobi s črnimi stenami. Se je pa v tej smeri smiselno potruditi pri uporabi projektorja za video projekcije (domači kino), o čemer smo pisali v prejšnji številki Monitorja.

Prenosni projektorji

Casio XJ-SC215

V razredu prenosnih projektorjev bi lahko Casio XJ-SC215 uvrstili med posebneže, saj nobeden od konkurenčnih projektorjev ni imel podobnih mer. Visok je samo 43 milimetrov, to je za projektor kar nenavadno. Ne moremo reči, da je zaradi tega majhen ali nenavadno lahek, je pa vsekakor zelo dobro prenosljiv, saj ga brez vsakih težav stlačimo v torbo prenosnika (s prenosnikom vred seveda). Zaradi kompaktnosti smo bili na začetku skeptični, kakšno dimenzijo slike lahko projicira. Izkaže se, da lahko sliko od neprimerno majhne dimenzije z daljinskim upravljalnikom povečamo na izredno veliko. Slika je tako velika, da prekaša vse konkurente, ki smo jih imeli na preizkusu. Tudi ostrenje poteka elektronsko, vendar na žalost ni samodejno, kot ponujajo nekateri projektorji. Nastavitev projektorja je precej preprosta, uravnavanje trapezaste slike pa poteka samodejno. Kar zadeva priključke, jih na prvi pogled ponuja izredno malo, zgolj VGA, vendar ta vhod lahko rabi tudi kot razširitev (z ustreznim adapterjem) za priključek video signala ipd. Ponujen je tudi priključek USB za pregledovanje fotografij na pomnilniškem ključku. Slika je v primerjavi z drugimi prenosnimi projektorji povsem primerljiva, kakovost slike in barvna pravilnost pa skorajda malenkost izstopata od povprečja. Glede na majhne mere ustvarja kar precej hrupa, vendar je ta v mejah normale. Tako kot pri večini lahko v ekonomičnem načinu nekoliko zmanjšamo hrup na škodo svetlosti slike. Cenovno ne najugodnejši projektor, vendar je pri tej zmogljivosti in kompaktnih merah to nekako razumljivo.

Casio XJ-SC215

Tip: DLP.

Ločljivost: 1024 × 768.

Deklarirani svetlobni tok: 2500 Lm.

Življenjska doba žarnice: 2000 ur.

Cena: 1668 EUR.

Za: Dimenzije, kakovost in dimenzija slike.

Proti: Hrupno delovanje, visoka cena.

Dell M200X

Pri izdelavi M200X so se precej posvetili zunanjemu videzu. Oblikovalskemu navdihu ni ušel niti daljinski upravljalnik, ki poleg preglednih lepih tipk ponuja še laserski kazalnik. Kar zadeva mere, je zelo kompaktno zasnovan, prav tako nima nobenih težav s težo. Pri tako majhnih projektorjih se včasih pokaže težava pri kakovosti slike. Tokrat se je izkazalo, da ima malček eno izmed možnih težav. Slika je sicer normalno svetla in zadovoljivo vidna tudi v svetlejših prostorih. Lahko pa opazimo, da ni enakomerno osvetljena. Desni del je nekoliko svetlejši od celote, meritve pa to ugotovitev tudi potrdijo. Če spregledamo neenakomernost, lahko rečemo, da je projicirana slika dobre kakovosti in tudi ostra. Barvna pravilnost sicer malenkost šepa, nekoliko preveč je poudarjena bela barva, a to je značilno za projektorje DLP. Seveda z različnimi nastavitvami dosežemo zadovoljivo barvno pravilnost, vendar zato nekoliko temnejšo sliko. Poleg standardnih priključkov ponuja še digitalni vhod HDMI, ki pride prav pri novejših zmogljivejših prenosnikih. Med delovanjem ne povzroča preveč motečega hrupa, tako kot večina konkurence pa ponuja tudi ekonomični način delovanja.

Dell M200X

Tip: DLP.

Ločljivost: 1024 × 768.

Deklarirani svetlobni tok: 2000 Lm.

Življenjska doba žarnice: 5000/3000 ur.

Cena: 1020 EUR.

Za: Digitalni vhod, dolga življenjska doba žarnice.

Proti: Neenakomerno osvetljena slika.

Epson EMP-1715

Za Epson EMP-1715 bi lahko rekli, da ima vsega po malem. Glede na mere bi lahko približno ocenili, da gre za klasični poslovni projektor, vendar razmeroma majhna teža (1,7 kilograma) EMP-1715 uvrsti med prenosne projektorje. Navedeni svetlobni tok 2700 lumnov presega vse konkurente in za razliko od njih uporablja tehnologijo 3LCD. Tako je projicirana slika lepih, živih in pravilnih barv. Tudi sama osvetljenost je opazno močnejša od tiste pri konkurentih. Seveda je treba opomniti, da so si zavoljo tega vzeli malce več prostora. Močna osvetlitev prinese s seboj tudi precejšen hrup, ki sčasoma postane precej moteč. Na srečo se v ekonomičnem načinu delovanje občutno utiša, svetlosti pa ne izgubimo veliko. Najbolj zanimiv del projektorja je oprema. Poleg klasičnih povezav ponuja še brezžično povezavo WLAN. Po namestitvi nekoliko nerodne programske opreme dokaj hitro ugledamo sliko z računalnika brez uporabe žic. Povezava se prav solidno obnese, le pri predvajanju video vsebin se ves sistem včasih malce zatakne, programska oprema pa pri tem troši kar precejšno procesorsko moč. Druga nenavadna povezava računalnika s projektorjem pa je uporaba kabla USB. Takoj ob priključku se nam zažene namestitev programske opreme neposredno iz projektorja. Po namestitvi se projektor obnaša, kot da bi bil povezan s klasičnim kablom VGA. Lahko bi rekli, da je takšna povezava skorajda nepotrebna, vendar se hitro izkaže, da zamisel le ni tako slaba. Vsi računalniki namreč nimajo analognega izhoda VGA, nekateri so opremljeni zgolj z digitalnimi in nasprotno. Tako se rešimo iskanja ustreznih adapterjev. EMP-1715 resda ni najbolj kompakten, vendar po dokaj ugodni ceni dobimo zelo veliko napredne opreme in precej zmogljiv projektor.

Epson EMP-1715

Tip: LCD.

Ločljivost: 1024 × 768.

Deklarirani svetlobni tok: 2700 Lm.

Življenjska doba žarnice: 3000/2000.

Cena: 1446 EUR.

Za: Kakovost slike, opremljenost.

Proti: Hrup med delovanjem.

Hitachi CP-X3

Hitachijev najnovejši prenosni projektor CP-X3 se od konkurence razlikuje po ločljivosti prikaza slike. Na preizkusu je edini, ki zmore prikazati sliko v ločljivosti 1280 x 800 pik. Takšno ločljivost uporablja večina prenosnih računalnikov, zatorej je priključek na projektor sila preprost, brez potrebe po spreminjanju ločljivosti. Seveda za prikaz uporablja tehnologijo 3LCD, to nam da lepe in pravilne barve, višja ločljivost pa pomeni tudi lepšo sliko. Ob prvem preizkusu nismo bili najbolj zadovoljni s kakovostjo, saj so bile nekatere podrobnosti zamegljene oz. osenčene. Izkazalo se je, da ima projektor včasih malce težav pri samodejni nastavitvi vhoda VGA. Po ročni nastavitvi smo dobili ostro in lepo sliko, ki je dovolj močno osvetljena, barve pa so razmeroma pravilne. Čeprav gre za prenosni projektor, ima dovolj močno optično povečavo, da sliko z normalne razdalje spravimo na celotno platno. Projektor daje med delovanjem s hrupom dobro vedeti, da se trudi prikazati čim svetlejšo sliko, z izbiro temnejše pa drastično znižamo nivo hrupa na povsem normalno raven. V opravičilo za težave s signalom VGA ima CP-X3 k sreči na voljo še digitalni vhod HDMI, ki nima takih težav. Za tiste, ki potrebujejo večjo ločljivost in kompaktnejšo obliko, je CP-X3 zelo ugodna izbira.

Hitachi CP-X3

Tip: LCD.

Ločljivost: 1280 × 800.

Deklariran svetlobni tok: 2000 Lm.

Življenjska doba žarnice: 3000/2000.

Cena: 940 EUR.

Za: Ločljivost, ugodna cena.

Proti: Hrup, nastavitve VGA.

InFocus IN10

Infocus je v svoji široki paleti projektorjev predstavil res pravega malčka, IN10. Gre za dokaj zmogljiv projektor, katerega navedeni svetlobni tok meri 1800 lumnov. Kaj več iz tako majhnega ohišja skorajda ne moremo pričakovati, poleg tega pa tehta zgolj kilogram. Uporabili so tehnologijo DLP in že to nam da vedeti, da pri tako majhnih projektorjih ne moremo pričakovati popolne barvne pravilnosti. Barvna pravilnost pri predstavitvah sicer ni ključna, vsekakor pa pripomore k boljši razločljivosti. Kakovost projicirane slike je dobra, enako osvetljena in ostra. Velikost slike je sicer manjša kot pri osnovnih projektorjih, prav tako je nekoliko temnejša. Kljub temu se IN10 zelo trudi hladiti in to je tudi precej slišno. Pa vendar moramo poudariti, da ima žarnica življenjsko dobo kar 4000 ur. Edina večja pomanjkljivost je priključek. Na zadnji strani bomo našli vtičnico, podobno DVI, le nekoliko večjo. Ta sicer z uporabo različnih adapterjev omogoča celo paleto priključkov. Vendar pri uporabi VGA adapterja, ki je sicer normalne dolžine, nastanejo zelo vidne motnje pri prenosu signala. To slabost nekako odtehtajo izredno kompaktne mere projektorja in s tem zelo dobra prenosljivost, ki pa seveda povzroči malenkost večjo ceno.

InFocus IN10

Tip: DLP.

Ločljivost: 1024 × 768.

Deklarirani svetlobni tok: 1800 Lm.

Življenjska doba žarnice: 4000.

Cena: 1320 EUR.

Za: Teža, dimenzije, življenjska doba žarnice.

Proti: Svetlost, motnje signala.

Optoma EX330

EX330 se lahko pohvali s precej majhnimi merami in še manjšo težo. 1,1 kilograma težek projektor vsekakor ne bi smel biti problem pri transportu. Ponavadi se izkaže, da so zelo kompaktni projektorji povezani z nekaterimi težavami in tudi tokrat žal ni bilo drugače. V projektor je sicer vgrajena precej zmogljiva žarnica, saj je svetlobni tok 2200 lumnov. Seveda s hlajenjem proizvaja precej hrupa, tega se lahko znebimo z uporabo temnejše slike. Tudi o barvni pravilnosti težko govorimo, saj kot smo pri DLP že vajeni, prevladuje bela barva. Vendar je zaradi tega slika v nezatemnjenem prostoru še kar dobro vidna. Le barvni odtenki so med seboj slabše razvidni. Velikost slike prav tako ne izstopa od povprečja in je primerljiva z drugimi prenosnimi projektorji. Pohvali pa se lahko z dodatnim priključkom HDMI, ki je pri projektorjih prej izjema kot pravilo. Tudi daljinski upravljalnik z laserskim kazalnikom pri prenosnih projektorjih redko vidimo. V primerjavi s konkurenco je EX330 eden izmed cenejših, pohvali pa se lahko še z nadvse nizko ceno rezervne žarnice in dolgo življenjsko dobo (do 4000 ur).

Optoma EX330

Tip: DLP.

Ločljivost: 1024 × 768.

Deklarirani svetlobni tok: 2200 Lm.

Življenjska doba žarnice: 4000/3000.

Cena: 1176 EUR.

Za: Teža, cena žarnice.

Proti: Barvna nepravilnost.

Toshiba TDP-P9

Gre za zelo kompakten in lahek prenosni projektor DLP. Premore klasičnih 2000 lumnov svetlobnega toka, ki pripomore k zelo svetli sliki. Primerno osvetljenosti tudi proizvaja precej hrupa. Ekonomični način delovanja sicer zniža jakost svetlosti, jakost zvoka pa se zniža le malenkost. Kakovost slike je zelo dobra, z barvno pravilnostjo nima nobenih težav in je precej boljša od večine konkurenčnih projektorjev. Sicer je na voljo več barvnih profilov, s katerim lahko pridobimo tudi močno belkasto sliko, primerno za prikazovanje besedil ali predstavitev. Lahko pa preklopimo na naravne barve brez opazne izgube svetlosti slike. Kot dodatno opremo ima TDP-P9 poleg klasičnih priključkov na voljo še priključek USB za pomnilniške ključke. Pregledovalnik sicer lepo deluje, vendar pri pregledovanju slik večje ločljivosti to počne zelo počasi. Žal projektor nima močne optične povečave in tako dobimo zgolj povprečno veliko sliko. Projektor je glede na zmogljivosti dokaj ugoden, le cena rezervne žarnice je precej visoka, poleg tega ima v normalnem načinu le 2000 ur življenjske dobe.

Toshiba TDP-P9

Tip: DLP.

Ločljivost: 1024 × 768.

Deklarirani svetlobni tok: 2000 Lm.

Življenjska doba žarnice: 3000/2000.

Cena: 1318 EUR.

Za: Kakovost slike.

Proti: Hrup, cena rezervne žarnice.

Osnovni poslovni projektorji

Dell 1409X

Dell 1409X, ki se uvršča v razred osnovnih poslovnih projektorjev, na prvi pogled deluje precej mično, saj nekoliko spominja na Samsungove oblikovalske stvaritve. Vendar na preizkusu zunanji videz žal ne igra nobene vloge. Ob vklopu hitro opazimo, da je delovanje Dell 1409X presenetljivo tiho. Če želimo delovanje še bolj utišati, preklopimo v ekonomični način, ki projektor naredi skorajda neslišen. Pričakovali bi slabši svetlobni tok, vendar izdelovalec navaja zmernih 2500 lumnov. Tudi v praksi se izkaže, da je slika dovolj svetla. Malo manj nas je navdušila barvna pravilnost, vendar ni pri tehnologiji DLP kaj takega nič posebnega. Programska oprema v projektorju sicer omogoča izbiro barvnih profilov, vendar barvno pravilnost dosežemo zgolj z enim vnaprej nastavljenim načinom. Ker gre le za poslovni projektor, bi pričakovali malenkost večje dimenzije projicirane slike, ki je manjša od slik pri večini prenosnih projektorjev. Dell 1409X pa se lahko pohvali z malce večjim naborom priključkov, saj poleg običajnega VGA ponuja še priključek DVI. Projektor je zaradi mer nekoliko neroden pri nastavljanju nagiba, saj so nastavitvene "nogice" skrite pod projektorjem in tako zelo težko dosegljive. V primerjavi s konkurenti je v svojem razredu cenovno dokaj ugoden, prednost pa mu daje predvsem tiho delovanje.

Dell 1409X

Tip: DLP.

Ločljivost: 1024 × 768.

Deklarirani svetlobni tok: 2500 Lm.

Življenjska doba žarnice: 4000/3000.

Cena: 839 EUR.

Za: Tiho delovanje.

Proti: Velikost slike.

Hitachi CP-X301

Hitachi CP-X301 smo glede na jakost svetlobnega toka, ki je 2600 lumnov, postavili v razred osnovnih poslovnih projektorjev. Tako kot Hitachijev prenosni model tudi ta uporablja tehnologijo 3LCD, vendar tokrat v klasični ločljivosti 1024 × 768 pik. Kakovost slike je na precej visoki ravni. Barve so povsem pravilne, slika zelo dobro osvetljena in ostra. Precej velik nabor priključkov daje vedeti, da projektor ni namenjen zgolj priključku na en računalnik, temveč bolj predvajanju večpredstavnih vsebin. Tudi daljinski upravljalnik ne ponuja funkcij, ki se uporabljajo pri predstavitvah (laserski kazalnik itd.). Med delovanjem ne povzroča neprijetnega hrupa, za še tišje delovanje pa ponuja t. i. način "whisper". Pohvaliti gre tudi precej dobro optično povečavo, saj je dimenzija slike primerljiva z dražjimi projektorji. CP-X301 je zmogljiv večpredstavni projektor, ki ima glede na lastnosti zelo ugodno ceno.

Hitachi CP-X301

Tip: LCD.

Ločljivost: 1024 × 768.

Deklarirani svetlobni tok: 2600 Lm.

Življenjska doba žarnice: 3000/2000.

Cena: 940 EUR.

Za: Kakovost slike, ugodna cena.

Proti: Premalo podpore pri uporabi za predstavitve.

InFocus IN2104

InFocusov predstavnik v razredu osnovnih poslovnih projektorjev, IN2104, je nekoliko bolj zajeten od preostalih modelov, ki smo jih imeli na preizkusu. To sicer ne pomeni nič slabega, saj se v ohišju skriva kar precej zmogljiv projektor, ki zmore svetlobni tok 2500 lumnov. Tako kot večina poslovnih projektorjev tudi ta uporablja tehnologijo DLP. Večjih barvnih odstopanj ni. Le pri "svetlem" načinu smo v veliki meri deležni predvsem bele barve. Osvetljenost slike je sicer povprečna, kljub obetavnim navedenim številkam. Tudi diagonala slike bi lahko bila nekoliko večja. Za razliko od drugih IN2104 s hlajenjem ne povzroča prevelikega hrupa, je pa med delovanjem slišati žvižgajoč zvok, ki z zmanjšanjem svetlosti ne izgine. Opremljen je zgolj z osnovnimi priključki, le da je na voljo še dodatni priključek VGA, možno pa je dokupiti tudi brezžični modul WLAN. InFocus IN2104 je dokaj ugoden, vendar ima v svojem razredu kar precejšnjo konkurenco.

InFocus IN2104

Tip: DLP.

Ločljivost: 1024 × 768.

Deklarirani svetlobni tok: 2500 Lm.

Življenjska doba žarnice: 3000/2500.

Cena: 828 EUR.

Za: Cena projektorja in rezervne žarnice.

Proti: Nekoliko hrupen.

Optoma EP727

Optoma EP727 je dokaj kompakten projektor, ki bi ga lahko uvrstili med prenosne projektorje, vendar zaradi odvečne teže (težak le dva kilograma) za las zgreši ta razred. Gre za solidno zmogljiv poslovni projektor z navedenim svetlobnim tokom 2200 lumnov. Kakovost slike je zadovoljiva, čeprav nas ni ravno navdušil z nastavitvijo. Sliko je nekoliko teže izostriti kot pri konkurenčnih projektorjih, za nameček pa je za nagib projektorja na voljo le ena "nogica". Prikazane barve so solidne, zaradi tehnologije DLP je nekoliko več poudarka na beli. Slika je dovolj svetla in se obnese tudi v nezatemnjenih prostorih. Tudi z enakomernostjo osvetlitve nima težav. Delovanje projektorja je precej tiho, v ekonomičnem načinu pa jakost lahko še znižamo. Velikost slike je normalna, poudariti pa je treba, da je slika kar precej zamaknjena navzgor. To se izkaže kot priročno, če želimo projektor namestiti na strop ali postaviti na nizko mizo, malo manj pa, če želimo projicirati sliko z večjih razdalj. Iz povprečja ga malenkost dviga dodatni vhod DVI ter daljinski upravljalnik z laserskim kazalnikom. Na splošno pa je EP727 soliden projektor po razmeroma ugodni ceni.

Optoma EP727

Tip: DLP.

Ločljivost: 1024 × 768.

Deklarirani svetlobni tok: 2200 Lm.

Življenjska doba žarnice: 3000/2000.

Cena: 948 EUR.

Za: Tiho delovanje, dobra osvetljenost.

Proti: Nastavitev ostrine.

NEC NP100 in NP200

Kompaktna, a vendar malenkost pretežka, da bi se uvrstila v razred prenosnih projektorjev. Gre za NECova najosnovnejša poslovna projektorja, z minimalno opremo, a dovolj zmogljivo žarnico. Model NP100 ima navedeni svetlobni tok 2000 lumnov in strojno ločljivost 800 x 600. Primeren je torej za najosnovnejša opravila, kot je prikaz predstavitev. Pri poskusu prikaza slike ločljivosti 1024 x 768 se dobro odreže. Slika sicer ni kristalno jasna, a za nezahtevne uporabnike zadostuje. NP200 ima standardno strojno ločljivost 1024 x 768 pik z malenkost večjim svetlobnim tokom 2100 lumnov, v praksi pa ni opaznejših vidnih razlik. Glede na solidno zmogljivost sta oba razmeroma tiha, v ekonomičnem načinu še toliko bolj. Tanek daljinski upravljalnik, ki ga lahko zataknemo na projektor, da se ne izgubi, ponuja skoraj vse funkcije in to nam prihrani brskanje po menujih. Kakovost slike pri obeh je dobra, opazimo normalno žive barve s poudarjeno belo. Le optična povečava bi lahko bila večja, saj slika ni ravno velika, tudi pri večjih razdaljah. NP100 je cenovno zelo ugoden in ima približno isto ceno kot žarnica, ki v ekonomičnem načinu zdrži kar 4000 ur. Višja strojna ločljivost daje za odtenek višjo ceno modelu NP200.

NEC NP100

Tip: DLP.

Ločljivost: 800 × 600.

Deklarirani svetlobni tok: 2000 Lm.

Življenjska doba žarnice: 4000/3500.

Cena: 467 EUR.

Za: Cenovno ugoden.

Proti: Cena žarnice.

NEC NP200

Tip: DLP.

Ločljivost: 1024 × 768.

Deklarirani svetlobni tok: 2100 Lm.

Življenjska doba žarnice: 4000/3500.

Cena: 587,60 EUR.

Za: Cenovno ugoden.

Proti: Cena žarnice.

NEC VT595G

NEC VT595G je kanček naprednejši od prej omenjenih NP100 in NP200, na žalost pa tudi precej okornejši. Po navedenih zmogljivostih je sicer precej podoben prej omenjenima projektorjema. Veliko ohišje je primerno za še tišje delovanje, ki je v ekonomičnem načinu skorajda neslišno. Tokrat so daljinskemu upravljalniku dodali še gumb, s katerim lahko preklapljamo med načinom delovanja žarnice. Dodano je tudi upravljanje računalniške miške, vendar ne s povezavo projektorja na računalnik, temveč je za to treba dokupiti poseben sprejemnik. Majhna razlika je tudi v številu priključkov, saj so poleg standardnih dodali še priključek DVI. Zmogljivost žarnice, ki je 2000 lumnov, zadostuje za osnovne potrebe. Prav tako je velikost slike večja kot pri osnovnih modelih. Tudi kakovost prikazane slike je povsem dobra, barve so lepo žive in pravilne. Malenkost težavna je zgolj postavitev projektorja, saj zaradi velikosti in skritih nastavitvenih "nogic" projektorja ni najlaže nastaviti. NEC VT595G je cenovno še vedno zelo ugoden, primeren pa je predvsem za nezahtevne uporabnike.

NEC VT595G

Tip: DLP.

Ločljivost: 1024 × 768.

Deklarirani svetlobni tok: 2000 Lm.

Življenjska doba žarnice: 3000/2000.

Cena: 668 EUR.

Za: Cenovno ugoden, tiho delovanje.

Proti: Osvetljenost, cena žarnice.

Sanyo PLC-WXU10

Precej kompakten projektor, ki prav tako daje vtis prenosnega, je Sanyo PLC-WXU10. Nekoliko poseben projektor, saj ima višjo ločljivost, kot smo jih vajeni pri osnovnih poslovnih projektorjih, 1280 x 800 pik. V zameno pa ponuja zgolj povprečni svetlobni tok 2000 lumnov. Slika je sicer dovolj svetla, vendar smo ob tem deležni precejšnjega hrupa. Z zmanjšanjem jakosti nekoliko razbremenimo ušesa in zatemnimo sliko, a kljub temu ostaja v rahlo zatemnjenem prostoru dovolj svetla. Tudi kakovost prikazane slike je zelo dobra. Če jo primerjamo s Hitachijevim prenosnim projektorjem CP-X3, lahko rečemo, da so se v Sanyo bolj potrudili, vendar pri isti razdalji ne zmore projicirati tako velike slike, kot zmore CP-X3. Malenkost smo se spotaknili ob lastnost daljinskega upravljalnika, saj so mu namesto laserskega kazalnika vgradili močnejšo žarnico LED. Uporabnosti te funkcije nam ni uspelo razvozlati, saj je jakost slike močnejša od svetlobe žarnice. Opazna je le pri zelo kratki razdalji in tako laže pokažemo s prstom, kot pa se trudimo svetiti z malo žarnico. Glede na višjo ločljivost smo pričakovali tudi podobno ceno, vendar nas je Sanyo presenetil s precej ugodno številko.

Sanyo PLC-WXU10

Tip: LCD.

Ločljivost: 1280 x 800.

Deklarirani svetlobni tok: 2000 Lm.

Življenjska doba žarnice: 3000/2000.

Cena: 1100 EUR.

Za: Visoka ločljivost.

Proti: Hrupno delovanje.

Sanyo PLC-XW56

Cenejši "nadomestek" PLC-WXU10E, ki tokrat ne ponuja širokega formata in "zgolj" ločljivost 1024 × 768 pik, je po lastnostih nekoliko podoben širšemu bratu. Naveden ima svetlobni tok 2000 lumnov in prav tako uporablja tehnologijo 3LCD. Bistvena razlika je v precej tišjem delovanju. Še posebej v ekonomičnem načinu, kjer bi brez slike mislili, da je ugasnjen. Brez pretiravanja postane prenosni računalnik glasnejši od projektorja. Slika je dovolj svetla, približno taka kot pri že opisanem modelu, enako velja za kakovost. Barve so dovolj žive in pravilne, velikost slike pa ostaja povprečna. Žal projektor uporablja še starejšo programsko opremo in so zato menuji strašansko nepregledni in ponujajo skorajda preveč funkcij, katerih naloga je zgolj zmesti uporabnika. K sreči se nam z menuji ni treba preveč ukvarjati. Če ne potrebujemo širokega formata, je PLC-XW56 precej ugoden nadomestek, ki pa za to ceno ponuja zgolj najosnovnejšo opremo.

Sanyo PLC-XW56

Tip: LCD.

Ločljivost: 1024 × 768.

Deklarirani svetlobni tok: 2000 Lm.

Življenjska doba žarnice: 3000/2000.

Cena: 768 EUR.

Za: Izredno tih, kakovost slike.

Proti: Nepregledni menuji.

Sharp PG-F212X in XG-F260X

Sharpova projektorja morda res nosita različne oznake, vendar gre v resnici za skoraj povsem enak izdelek. Oba uporabljata tehnologijo DLP s strojno ločljivostjo 1024 × 768 pik. Malenkost odstopanja je zgolj v svetlobnem toku, ki je pri PG-F212X 2300 lumnov, pri XG-F260X pa 2600 lumnov. V praksi se izkaže, da tistih 300 lumnov razlike za človeško oko ne pomeni prav veliko. Naše meritve pa so pokazale, da je praktične razlike zgolj 40 lumnov. Zanemarljivo malo. Ta podatek je ključnega pomena, saj nas bo "svetlejši" projektor stal nekaj več denarja. Oba imata kakovostno sliko z dokaj pravilnimi barvami. V standardnem načinu je namreč malenkost poudarjena bela, z izbiro drugih barvnih profilov pa lahko zavoljo malenkost temnejše slike dosežemo barvno pravilnost. Izmed vseh projektorjev na preizkusu imata Sharpova najsvetlejšo sliko glede na navedeni svetlobni tok. Slika je tako dovolj svetla tudi v nezatemnjenih prostorih. Močan svetlobni tok v tem primeru ne pomeni močnega hrupa. Prav nasprotno. Oba sta zelo tiha, v ekonomičnem načinu pa skorajda neslišna. Daljinski upravljalnik ponuja vse najuporabnejše funkcije, namesto laserskega kazalnika pa so uporabili programski kazalnik ter možnost osvetljevanja določenega predela slike. To sicer ni tako udobno in hitro kot laserski kazalnik, je pa uporabno in morda celo bolj nazorno. Poleg standardnih vhodov je na voljo še digitalni DVI in to je vsekakor prednost za cenovno zelo ugodni projektor v primeru modela PG-F212X. Naše odkrito mnenje pa je, da z malenkost dražjim modelom XG-F260X ne pridobimo praktično nič, kvečjemu kakšno programsko funkcijo manj bomo imeli na voljo.

Sharp PG-F212X

Tip: DLP.

Ločljivost: 1024 × 768.

Deklarirani svetlobni tok: 2300 Lm.

Življenjska doba žarnice: 4000/2000.

Cena: 749 EUR.

Za: Tiho delovanje, svetlost, kakovost slike.

Proti: Nič.

Sharp XG-F260X

Tip: DLP.

Ločljivost: 1024 × 768.

Deklarirani svetlobni tok: 2600 Lm.

Življenjska doba žarnice: 3000/2000.

Cena: 899 EUR.

Za: Tiho delovanje, svetlost, kakovost slike.

Proti: Dražji projektor za izredno majhno razliko.

Taxan KG-PV131X

KG-PV131X spada med Taxanove najosnovnejše in cenejše projektorje. Ohišje je lepo oblikovano in ima inovativni poklopec za lečo. Žal zaradi malenkost večje teže pade iz razreda prenosnih projektorjev. Po številkah sodeč, gre za povsem osnovni projektor DLP z navedenim svetlobnim tokom 2000 lumnov. Žal se v praksi izkaže, da je številka nekoliko pretirana. Sodeč po naših meritvah, gre za projektor, ki je imel na preizkusu najtemnejšo sliko, kljub temu da je imel na primer Infocus IN10 naveden še manjši svetlobni tok. Glede kakovosti prikazane slike nismo imeli pripomb, barve so dokaj pravilne. Kljub slabši osvetljenosti slike projektor med delovanjem povzroča precej hrupa. Zaman smo iskali tišji način delovanja, ker ni na voljo. Kljub temu izdelovalec navaja precej dolgo življenjsko dobo žarnice, ki je kar 4000 ur. Za lažje nameščanje projektorja pa so mu namenili samodejno nastavitev trapezaste slike. Glede na zmogljivosti so KG-PV131X nekoliko precenili, ceno opravičuje zgolj zelo nizek strošek obratovanja.

Taxan KG-PV131X

Tip: DLP.

Ločljivost: 1024 × 768.

Deklarirani svetlobni tok: 2000 Lm.

Življenjska doba žarnice: 4000.

Cena: 948 EUR.

Za: Življenjska doba žarnice.

Proti: Hrupno delovanje, temna slika.

Toshiba TDP-SP1

TDP-SP1 je namenjen nezahtevni rabi, saj je eden izmed redkih s strojno ločljivostjo 800 × 600 pik. Sicer je zmožen prikazati precej svetlo sliko, saj se ponaša z navedenim svetlobnim tokom 2200 lumnov. Kljub svetli sliki projektor ni glasen, z zmanjšanjem svetlosti pa še bolj utišamo delovanje. Kakovost slike, ki sicer ni pretirano velika, je dobra, barve kljub tehnologiji DLP lepo pravilne. Žal pa je zelo opazna neenakomerna osvetljenost slike. Desni spodnji kot je neprimerno bolj osvetljen kot levi zgornji in to nazorno pokažejo tudi meritve, saj je razlika kar 500 luksov. Ker ne gre za zelo kompakten projektor, pri katerem bi lahko nastale težave pri optiki, se nam zdi tako odstopanje nedopustno. Glede na to pomanjkljivost ima TDP-SP1 precej visoko ceno, saj po podobni ceni dobimo že zmogljivejši projektor s podobno osvetljenostjo.

Toshiba TDP-SP1

Tip: DLP.

Ločljivost: 800 × 600.

Deklarirani svetlobni tok: 2200 Lm.

Življenjska doba žarnice: 4000/3500.

Cena: 562,80 EUR.

Za: Tiho delovanje, dolga življenjska doba žarnice.

Proti: Neenakomerna osvetljenost.

Srednji/Napol poslovni projektorji

Acer P7280

P7280 je eden izmed Acerjevih najzmogljivejših projektorjev, ki se zaradi visokih navedenih zmogljivosti seveda uvršča v srednji poslovni razred. V oči pade precej visoka številka svetlobnega toka, ki je celih 4500 lumnov. Takšna številka kar kliče po preverjanju, saj tako visoke zmogljivosti dosegajo trikrat dražji projektorji. Ob primerjanju s projektorjem z manjšim svetlobnim tokom se izkaže, da je ta številka res malenkost iz trte zvita. To potrdijo tudi naše meritve. A te napakice mu ne smemo preveč očitati, saj je slika dovolj svetla tudi v nezatemnjenih prostorih. Kljub temu da P7280 uporablja tehnologijo DLP, je projicirana slika zelo dobre kakovosti, tudi barve so lepo pravilne. Projektor se tako odreže zelo dobro pri prikazovanju večpredstavnih vsebin, temu primerno je tudi dobesedno natlačen z vsemi možnimi priključki za sliko in zvok. Tudi delovanje projektorja ne povzroča premočnega hrupa, za še tišje delovanje pa lahko preklopimo v ekonomični način, s katerim še bolj zmanjšamo hrup, hkrati pa tudi svetlost. Poudariti moramo, da poleg projektorja dobimo celo paleto povezovalnih kablov (od VGA, DVI do komponentnega). Omeniti velja tudi daljinski upravljalnik, ki poleg priročnih funkcij ponuja še upravljanje miške na način kot pri IBMovih prenosnikih. Acer P7280 je dobro zmogljiv večpredstavni projektor z veliko opreme, ki je v primerjavi s konkurenti zelo ugoden.

Acer P7280

Tip: DLP.

Ločljivost: 1024 × 768.

Deklarirani svetlobni tok: 4500 Lm.

Življenjska doba žarnice: 3000/2000.

Cena: 1469 EUR.

Za: Cena, kakovost slike, nabor povezav.

Proti: Temnejša slika, kot je navedeno.

Hitachi CP-X705

V razredu srednje poslovnih projektorjev je Hitachi CP-X705 najzmogljivejši projektor na tokratnem preizkusu. Že z dimenzijami in opremo daje vedeti, da gre za projektor, namenjen zahtevnejši rabi, tako za predstavitve kot tudi za predvajanje večpredstavnih vsebin. Z navedenim svetlobnim tokom 4500 lumnov kljubuje vsem razmeram in je primeren za uporabo tudi v večjih predavalnicah. Z meritvami smo se lahko prepričali, da so vrednosti v primerjavi z vsemi drugimi konkurenčnimi projektorji precej višje. Kakovost slike je seveda odlična, slika je ostra in enakomerno osvetljena. Glede na svetlobni tok je projektor med delovanjem izredno tih, v ekonomičnem načinu pa skorajda neslišen. Za lažjo nastavitev slike je na voljo premik leče v horizontalni in vertikalni smeri (t. i. "lens shift"). Tudi pri priključkih niso skoparili. Tu je vse, od VGA, večkomponentnih do priključka HDMI. Poleg tega je na voljo še priključek LAN, ki nam prek spletnega vmesnika omogoča upravljati projektor, a to lahko nadomesti daljinski upravljalnik. Z uporabo dodatne programske opreme pa lahko prikazujemo zgolj zajete in ne tekoče slike. Omeniti velja tudi daljinski upravljalnik, ki prav tako izstopa iz povprečja. Nanj so namestili vrsto uporabnih funkcij, še posebej za upravljanje računalnika oz. predstavitev. Seveda so vse te dobrote na voljo tudi po primerno visoki ceni. Glede na zmogljivost bi lahko pričakovali le malenkost večjo ločljivost, vsaj 1280 x 800 pik.

Hitachi CP-X705

Tip: LCD.

Ločljivost: 1024 × 768.

Deklarirani svetlobni tok: 4500 Lm.

Življenjska doba žarnice: 3000/2000.

Cena: 3380,40 EUR.

Za: Zmogljivost, kakovost prikaza slike.

Proti: Visoka cena, ni možnosti brezžične povezave.

InFocus IN35

Nekoliko večji od manjšega brata IN10, a kljub vsemu zelo kompakten projektor IN35 se uvršča na rep razreda srednje poslovnih projektorjev z navedenim svetlobnim tokom 2500 lumnov. Čeprav uporablja tehnologijo DLP, je kakovost slike neprimerno boljša kot pri prej omenjenem IN10. Ponuja namreč dve možnosti, ali uporabo polnega kontrasta, ki naredi sliko belkasto, ali pa uporabimo naravne barve, ki nekoliko zatemnijo sliko. Delovanje projektorja sicer ni najbolj tiho, vendar v ekonomičnem načinu jakost hrupa nekoliko znižamo, prav tako tudi osvetljenost. S tem tudi kar precej podaljšamo življenjsko dobo žarnice. Ta doseže kar 3500 ur. Slika je kljub vsemu dovolj svetla tudi v manj zatemnjenih prostorih. Velikost projicirane slike, pa tudi možnosti priključka, ne izstopajo iz povprečja konkurenčnih projektorjev. Poleg VGA ponuja še vhod DVI. Fiksna montaža takega projektorja bi bila skorajda nesmiselna, saj je zaradi razmeroma majhne teže lahko prenosljiv. Zaradi svoje zmogljivosti ima nekoliko višjo ceno, a je kljub vsemu v primerjavi s konkurenco zelo ugodna.

InFocus IN35

Tip: DLP.

Ločljivost: 1024 × 768.

Deklarirani svetlobni tok: 2500 Lm.

Življenjska doba žarnice: 3500/2000.

Cena: 1320 EUR.

Za: Dimenzije, kakovost slike.

Proti: Glasno delovanje.

Optoma EP761

Zmogljivejši predstavnik Optome si je za razred srednje poslovnih projektorjev nadel lepo bleščeče ohišje. Poleg dobrega vizualnega videza se lahko pohvali s precej močnim svetlobnim tokom 3200 lumnov. Ne glede na dobro osvetljenost je EP761 nadvse tih, v "temnejšem" načinu pa postane skoraj neslišen. Kljub tehnologiji DLP so barve lepo pravilne, prav tako je tudi slika dovolj osvetljena in ostra. Pri Optomi so se pohvalili z uporabo "Briliant color". Brez uporabe oz. v skrajno nastavitvi "Briliant color" sliko zelo osvetli, oziroma vnese vanjo veliko količino belega odtenka. Ker na preizkusu nismo imeli daljinskega upravljalnika, smo morali uporabiti tipke na samem projektorju, ki so sicer stilno lepo razporejene, funkcionalno pa še zdaleč ne. Sama postavitev in nastavitev projektorja ne povzročata nobenih težav, saj je po višini dobro nastavljiv, prav tako je tudi tu slika nekoliko dvignjena; to nas reši nagibanja projektorja. Poleg dveh vhodov VGA imamo še vhod DVI, malenkost nenavadna pa sta izhoda z napetostjo po 5V in 12V, namenjena priključku zunanjih naprav, kot je, recimo, samodejno spuščanje platna ob vklopu projektorja. EP761 je za svojo opremljenost in zmogljivost razmeroma ugoden, to velja tudi za nadomestno žarnico.

Optoma EP761

Tip: DLP.

Ločljivost: 1024 × 768.

Deklarirani svetlobni tok: 3200 Lm.

Življenjska doba žarnice: 4000/3000.

Cena: 1440 EUR.

Za: Tiho delovanje, kakovost slike.

Proti: Belkasta slika pri polni svetlosti.

NEC NP1150

NP1150 že na prvi pogled daje vtis zmogljivega projektorja. Opremljen je s celo paleto priključkov, možnostjo premika leč (lens-shift) v horizontalni in vertikalni smeri s kar precej občutnimi popravki, močnim svetlobnim tokom 3700 lumnov in možnostjo brezžične povezave. V praksi se izkaže, da je bilo navdušenje nad zmogljivostjo upravičeno. Kakovost slike je po predvidevanjih silno dobra. Čeprav omenjeni projektor uporablja tehnologijo DLP, ni nikjer opaziti kakšnih pomanjkljivosti. Barve so lepo pravilne in ravno prav žive. Presenetljiva je tudi velikost slike, ki je lahko velikanska. Po diagonali lahko meri kar dvanajst metrov, seveda z razdalje dvajsetih metrov. Poleg vseh klasičnih povezav nas je najbolj zanimala omrežna oz. brezžična povezava. Od začetka je vse skupaj precej neprijetno, saj poleg projektorja dobimo celo goro programske opreme. Samo za primer navedimo, da tudi tokrat ne moremo uporabljati daljinskega upravljalnika namesto računalniške miške. Dokupiti je treba dodatni sprejemnik, programsko opremo pa dobimo že zraven. Po namestitvi programske opreme brezžična povezava ne zahteva nobenih dodatnih nastavitev. Na naše presenečenje je prenos slike zelo gladek, tako da je predvajanje filmov manjšega formata povsem normalno, v celozaslonskem načinu pa tudi ne izgubi preveč na kakovosti. Lahko bi rekli, da je to zelo dober nadomestek za vse žične povezave. Poleg tega je na voljo še program za nastavitve projektorja, določanje urnika delovanja itd. Glede na opremljenost in zmogljivost je NP1150 precej ugoden, vendar primeren za večje predavalnice oz. prostore.

NEC NP1150

Tip: DLP.

Ločljivost: 1024 × 768.

Deklarirani svetlobni tok: 3700 Lm.

Življenjska doba žarnice: 3000/2000.

Cena: 2529 EUR.

Za: Kakovost slike, lens-shift.

Proti: Dokupovanje dodatne opreme.

Panasonic PT-LB75NT in PT-LB80NT

Panasonic je modela PT-LB75NT in PT-LB80NT uvrstil med prenosne projektorje in ju skupaj s torbo za nošenje zapakiral v škatlo. Po naših kriterijih še zdaleč ne ustrezata prenosnemu, temveč srednjemu poslovnemu razredu. Gre za precej zmogljiva projektorja, razlika med njima je zgolj v svetlobnem toku. Pri PT-LB75NT je ta 2600 lumnov, pri PT-LB80NT pa kar 3200 lumnov. Oba uporabljata tehnologijo 3LCD, zato kakovost slike vprašljiva. Projicirana slika je za razmeroma majhen projektor zelo velika in svetla, še posebej močnejši model, ki se zelo dobro obnese tudi pri močnejši zunanji svetlobi. Za Panasonic so značilni daljinski upravljalniki z velikimi tipkami; to posebej pripomore k preglednosti in uporabnosti. Tudi tokrat je tako, s povezavo z računalnikom pa dobimo še preprosto upravljanje s predstavitvami. Povezava z računalnikom lahko poteka prek kabla USB, omrežno ali pa kar brezžično prek WLAN. Izmed vseh projektorjev na tokratnem preizkusu lahko zatrdimo, da ima Panasonic še najbolj za uporabnika prijazno programsko opremo. Po hitri namestitvi se povezava samodejno vzpostavi, samodejno tudi preklopi projektor na ustrezni "kanal". Majhna ukazna vrstica nam daje možnost upravljanja projektorja. Poleg slike se hkrati lahko prenaša še zvok. To sicer ni nujno, je pa vsekakor ugodno. Zanimivo je tudi prenašanje več povezav hkrati. Tako lahko prikazujemo 16 slik različnih računalnikov, povezanih na projektor. Malce smo bili razočarani nad prenosom videa, saj se je precej zatikal, tudi pri manjši ločljivosti. Projektorja sta glede na zmogljivost in bogato opremo precej ugodna, to velja še posebej za šibkejši model.

Panasonic PT-LB75NT

Tip: LCD.

Ločljivost: 1024 × 768.

Deklarirani svetlobni tok: 2600 Lm.

Življenjska doba žarnice: 3000.

Cena: 1272 EUR.

Za: Kakovost slike, več povezav hkrati.

Proti: Predvajanje videa prek WLAN ne poteka gladko.

Panasonic PT-LB80NT

Tip: LCD.

Ločljivost: 1024 × 768.

Deklarirani svetlobni tok: 3200 Lm.

Življenjska doba žarnice: 3000.

Cena: 1696,8 EUR.

Za: Kakovost slike, več povezav hkrati.

Proti: Predvajanje videa prek WLAN ne poteka gladko.

Panasonic PT-FW100NTE in PT-F200NTE

Nekoliko večja in naprednejša Panasonicova predstavnika na našem preizkusu sta PT-FW100NTE in PT-F200NTE. Modela sta med seboj na videz skoraj enaka, tudi po številu priključkov in opremi se ne razlikujeta, razlika je le pri svetlobnem toku in strojni ločljivosti prikaza slike. Tako ima PT-FW100NTE višjo, za prenosni računalnik prijazno ločljivost 1280 x 800 pik, žal pa premore le 3000 lumnov svetlobnega toka. Model PT-F200NTE ima zavoljo klasične ločljivosti močnejšo žarnico in ustvarja svetlobni tok 3500 lumnov. Tako kot NECov projektor imata tudi oba Panasonica pomik leče v horizontalni in vertikalni smeri. Velika leča in gumbi na ohišju se skrivajo za vratci z oknom. To preprečuje prašenje leče in nekako nakazuje, da je projektor namenjen montaži. V primerjavi s šibkejšima modeloma v delovanju skorajda ni razlik. Slika je zelo dobre kakovosti in enakomerno svetla. Le pri modelu FW100NTE smo izmerili nekoliko temnejšo sliko, celo temnejšo od najšibkejšega Panasonicovega modela na preizkusu. Verjetno je kriv tudi format slike, ki je seveda 16 : 10. Oba imata nekoliko izpopolnjene daljinske upravljalnike, saj so dodali še laserski kazalnik in možnost prikaza dveh slik hkrati. Tudi na omrežno ter brezžično povezavo niso pozabili; po funkcionalnosti je povsem enaka kot pri šibkejših modelih. Bistvena razlika je le v tem, da sta oba zmožna prikazovati 7,6 metra veliko sliko z razdalje osemnajst metrov. Takšni projektorji pridejo v poštev zgolj v večjih prostorih. Posledično sta oba kar precej draga, še posebej FW100NTE, ki ponuja višjo ločljivost, a na žalost slabši svetlobni tok.

Panasonic PT-FW100NTE

Tip: LCD.

Ločljivost: 1280 x 800.

Deklarirani svetlobni tok: 3000 Lm.

Življenjska doba žarnice: 3000.

Cena: 3084 EUR.

Za: Kakovost slike, več povezav hkrati.

Proti: Predvajanje videa prek WLAN ne poteka gladko, cena.

Panasonic PT-F200NTE

Tip: LCD.

Ločljivost: 1024 × 768.

Deklarirani svetlobni tok: 3500 Lm.

Življenjska doba žarnice: 3000.

Cena: 2498,40 EUR.

Za: Kakovost slike, več povezav hkrati.

Proti: Predvajanje videa prek WLAN ne poteka gladko.

Projectiondesign F20 SX+

Projectiondesign se lahko pohvali zgolj z najbolj dovršenimi projektorji in F20 SX+ je vsekakor eden izmed njih. Na tokratnem preizkusu F20 SX+ ni imel prave konkurence, saj po nekaterih zmogljivosti krepko izstopa iz povprečja. Zasnovan je na tehnologij DLP in ponuja strojno ločljivost kar 1400 x 1050. Tako visoka ločljivost je za poslovno rabo pretirana, zahtevnejši uporabniki pa je bodo zelo veseli. Projektor se nekoliko nagiba tudi k uporabi v medicini. To nazorno pokaže izbira barvnih profilov, ki naj bi pripomogla k pregledovanju slik medicinske stroke. Čeprav navaja precej močan svetlobni tok, 3300 lumnov, nas meritve o tem niso najbolj prepričale. Sicer pa je kakovost slike izredna, še posebej z uporabo "Briliant color". Poleg tega ima na voljo silno veliko nastavitev za uravnavanje barv, kalibracijo z ustreznim video signalom itd. Opremljen je tudi z nastavitvijo za premik leče, vendar le v vertikalni smeri. To pride posebej prav, kadar uporabljamo dva povsem enaka projektorja drugega nad drugim za prikaz tridimenzionalne slike. Zanimiv je tudi precej velik daljinski upravljalnik, ki ima skorajda za vsako funkcijo svoj gumb, vendar so ti lepo razporejeni, tako da ni zmede. Glede na vrhunsko izdelavo smo pričakovali, da bo med delovanjem nekoliko tišji, vendar se to zgodi le v ekonomičnem načinu. Na voljo je še omrežna povezava, a ni namenjena prenosu slike, temveč zgolj upravljanju projektorja. Cena projektorja je precej zasoljena, saj za precej manj denarja lahko kupimo projektor ločljivosti HD.

Projectiondesign F20 SX+

Tip: DLP.

Ločljivost: 1400 x 1050.

Deklarirani svetlobni tok: 3300 Lm.

Življenjska doba žarnice: 3000/2250.

Cena: 6720 EUR.

Za: Ločljivost, kakovost slike.

Proti: Pretirana cena, hrup.

Sanyo PLC-XU78

Nekoliko naprednejši PLC-XU78 se ponaša s kar precej visokim svetlobnim tokom 3000 lumnov, glede na to, da gre za razmeroma kompakten in ne preveč hrupen projektor. Zasnovan je na tehnologiji 3LCD in zagotavlja lepe in žive barve. Osvetljenost slike je zelo dobra in kljubuje osvetljenim prostorom. Kakovost slike nas je sprva malenkost razočarala, saj nam nikakor ni uspelo dobiti enakomerno jasno slike. Izkazalo se je, da je bila težava pri procesiranju signala. Omeniti velja Sanyov način nastavljanja slike, saj ponuja toliko različnih nastavitev na tako nepreglednih menujih, da bi poleg potrebovali avtorja te zmešnjave. K sreči se je po nekajkratnih pritiskih na gumb "auto" slika uredila samodejno in odplavila razočaranje. Izdelovalec se tudi hvali z odličnim procesiranjem višjih ločljivostih, a nas to ni ravno navdušilo. Nekateri konkurenti to bolje izvedejo brez posebnega omenjanja. Sanyo se lahko pohvali z izredno ugodno ceno glede na zmogljivost žarnice, saj po ceni prekaša vse konkurente.

Sanyo PLC-XU78

Tip: LCD.

Ločljivost: 1024 × 768.

Deklarirani svetlobni tok: 3000 Lm.

Življenjska doba žarnice: 3000/2000.

Cena: 1368 EUR.

Za: Cenovno ugoden, kakovost slike.

Proti: Zapleteni in nepregledni menuji.

Sony VPL-CX100

Izmed Sonyjevih izdelkov smo preizkusili srednje zmogljiv projektor VPL-CX100, zasnovan na tehnologiji 3LCD. Vgrajena žarnica proizvaja 2700 lumnov svetlobnega toka, a se to v praksi izkaže za povsem dovolj v nezatemnjenih prostorih. Ob precejšnjem hrupu je ekonomični način do ušes precej bolj prijazen. S tem seveda izgubimo osvetljenost, a je v delno zatemnjeni sobi še vedno povsem dobra. Tudi kakovost slike je zelo dobra, ima pravilne barve in je v celoti enakomerno osvetljena. Nastavljanje projektorja ne predstavlja težav, zanimivo je nastavljanje ostrine in povečave, ki za razliko od večine ni neposredno na samem objektivu oz. leči. Ohišje sicer ni ravno kompaktno, je pa lepo oblikovano. Precej manj nam je bil všeč daljinski upravljalnik, resda zelo tanek, vendar s precej gumbi, katerih funkcij projektor ne podpira. Namesto gumba za samodejno ostritev bi ta gumb lahko spremenili v, recimo, preklop za tišje delovanje. Od standardnih priključkov bomo ugledali le dodatni vhod VGA, žal pa VPL-CX100 ne ponuja "modernih" rešitev, kot na primer omrežna, digitalna ali brezžična povezava. V primerjavi s konkurenco je Sonyjev projektor razmeroma ugoden.

Sony VPL-CX100

Tip: LCD.

Ločljivost: 1024 × 768.

Deklarirani svetlobni tok: 2700 Lm.

Življenjska doba žarnice: 3000/2000.

Cena: 1244,30 EUR.

Za: Kakovost slike.

Proti: Hrup, daljinski upravljalnik.

Taxan KG-PD121X

KG-PD121X so pri Taxanu namenoma nadeli malce nenavadno ohišje z namenom, da bi projektor čim bolj zaščitili proti prahu. Tako je leča skrita za stekelcem, nastavitvenim gumbom na leči pa so nadeli pokrovček. Tudi menujski gumbi so se znašli pod pokrovčkom, tam so pustili nekaj prostora za majhen daljinski upravljalnik. Ponaša se s precej močnim svetlobnim tokom 3000 lumnov. S tem so zagotovili lepo vidno sliko tudi pri dnevni svetlobi, toda z nekaj pomanjkljivosti. Pri polni moči je projektor nadležno glasen. Poleg tega zaradi tehnologije DLP barve še zdaleč niso pravilne in so tudi slabše razločne. Seveda je vse to mogoče odpraviti z zmanjšanjem jakosti žarnice ter izbiro drugega barvnega profila. Res s tem nekoliko utišamo delovanje, a slika znatno potemni. Tako projektor slabše kljubuje razmeram v slabo zatemnjenem prostoru. Slika je nekoliko zamaknjena navzgor, to pride še posebej prav pri fiksni postavitvi. Pohvali se lahko še s samodejno nastavitvijo trapezaste slike. Cenovno žal ni najbolj ugoden, glede na to, da nekateri konkurenčni projektorji za manj denarja projicirajo svetlejšo in bolj kakovostno sliko.

Taxan KG-PD121X

Tip: DLP.

Ločljivost: 1024 × 768.

Deklarirani svetlobni tok: 3000 Lm.

Življenjska doba žarnice: 3000/2000.

Cena: 1680 EUR.

Za: Zaščita proti prahu.

Proti: Hrupno delovanje.

Taxan KG-PS232Xh

Na pogled precej podoben šibkejšemu modelu KG-PV131X, vendar v notranjosti precej naprednejši. Taxan navaja svetlobni tok kar 3000 lumnov, čeprav nas na preizkusu ni najbolj navdušil s svetlostjo slike. Do enako ugotovitve smo prišli tudi z meritvami. Projektor sicer uporablja tehnologijo DLP, vendar nismo imeli pripomb čez barvno pravilnost. Pohvaliti gre obsežno nastavitev barv in kalibracijo projektorja. To lahko izvedemo preprosto s "predvajanjem" črne in bele slike. S težo 1,9 kilograma je projektor za las zgrešil mejo, ki bi ga uvrstila med prenosne projektorje. Je pa edini na našem preizkusu, ki se lahko pohvali s samodejnim ostrenjem slike in nastavitvijo trapezaste slike. Čeprav po dimenzijah ne velja za najbolj kompakten projektor, med delovanjem še vedno povzroča kar precej hrupa. K sreči ga lahko prek gumba na daljinskem upravljalniku hitro utišamo ter nekoliko zatemnimo sliko. KG-PS232Xh kljub nekaterim tehnološkim rešitvam niso naložili previsoke cene. Žal pa bomo našli cenejše konkurente s svetlejšo sliko.

Taxan KG-PS232Xh

Tip: DLP.

Ločljivost: 1024 × 768.

Deklarirani svetlobni tok: 3000 Lm.

Življenjska doba žarnice: 3000/2000.

Cena: 1380 EUR.

Za: Samodejno ostrenje.

Proti: Nekoliko pretemna slika glede na navedene vrednosti.

Posebneži

Epson EMP-400W

Že na prvi pogled lahko ocenimo, da Epson EMP-400W ni navaden projektor. Orjaška leča, ki dejansko sega iz projektorja, daje vedeti, da gre za projektor, namenjen projiciranju s krajših razdalj. Konkretno od pol metra pa do enega metra in dvajset centimetrov. Pri največji razdalji slika po diagonali meri poštenih 280 centimetrov. Morda navedeni svetlobni tok 1800 lumnov zveni nekoliko malo, vendar se v praksi izkaže, da povsem zadostuje, saj v slabše zatemnjenih prostorih nima težav. Poudariti velja, da je gre za projektor 3LCD, ki zmore sliko prikazati v ločljivosti 1280 x 800 pik. Na našem preizkusu edini "posebnež" s takšno ločljivostjo. Kakovost slike je po pričakovanjih zelo dobra, glede barvne pravilnosti ni dvoma. Slika je tudi ostra in nepopačena ob robovih. Pri polni moči je projektor kar precej hrupen, na nižji stopnji pa sicer prijetno tih, vendar se slika delno zatemni in je v tem primeru normalno vidna le v zatemnjenem prostoru. Poleg standardnih priključkov se na zadnji strani skriva še omrežni priključek, ki pa na naše razočaranje ne omogoča prenosa slike. Namenjen je zgolj upravljanju projektorja. Na naše presenečenje se EMP-400W glede na tehniko projiciranja in višjo ločljivost lahko pohvali z zelo ugodno ceno, saj gre za drugi najcenejši projektor, ki zmore prikazovati sliko v formatu 16 : 10.

Epson EMP-400W

Tip: LCD.

Ločljivost: 1280 x 800.

Deklarirani svetlobni tok: 1800 Lm.

Življenjska doba žarnice: 4000/3000.

Cena: 1325,52 EUR.

Za: Kakovost slike, ločljivost.

Proti: Omrežna povezava ne omogoča prenosa slike.

Hitachi ED-A100

Hitachi ED-A100 na prvi pogled ne spominja na projektor, saj nikjer ni videti leče. Skriva se namreč pod motoriziranim pokrovom, ki je v bistvu posebno ogledalo. To ogledalo projektorju omogoča prikaz slike z zelo kratke razdalje. Z razdalje pol metra od platna tako dobimo takšno velikost slike kot pri klasičnem projektorju. Kakovost slike zaradi tega ne trpi, je pa res, da je tokrat zelo pomembna ravna podlaga, na katero projiciramo, in pravilna postavitev projektorja. Vse površnosti se namreč zaradi tako močnih povečav toliko bolje opazijo. Ostrenje je ročno, vendar ob pomoči vgrajenega motorčka, s katerim lahko dosežemo zelo ostro sliko. Ob robovih slike ni opaziti večjih pomanjkljivosti ali deformacij. Osvetljenost prav tako ni slaba. Sicer je le 2000 lumnov, vendar pri tej razdalji to izpade zelo učinkovito, tako da dobimo lepo svetlo sliko, zaradi tehnologije 3LCD pa poleg tega še lepe žive barve. Poleg standardnih priključkov je na voljo še omrežna povezava, a žal ne dopušča prikaza slike v živo, temveč zgolj pošiljanje posameznih slik na projektor. V normalnem načinu je projektor razmeroma tih, v t. i. "svetlem" načinu pa precej ojača glasnost. Priročna je tudi montaža projektorja na strop, saj zaradi motoriziranega pokrovčka ni težav pri zaščiti leče pred prahom, poleg tega lahko stojimo blizu platna, ne da bi na sliko metali senco. Seveda vse te prednosti zahtevajo kar precej visoko ceno.

Hitachi ED-A100

Tip: LCD.

Ločljivost: 1024 × 768.

Deklarirani svetlobni tok: 2000 Lm.

Življenjska doba žarnice: 4000 / 3000

Cena: 1750 EUR.

Za: Kakovost slike, samodejni pokrovček.

Proti: Hrup pri polnem delovanju.

InFocus XS1

XS1 je InFocusov prvi projektor za krajše razdalje. Izdelan je povsem preprosto, brez kompleksnih premičnih zrcal, zgolj z opazno izbočeno lečo. Razlika med XS1 in na primer Hitachijevim projektorjem je ta, da XS1 potrebuje nekoliko večjo razdaljo od platna. Minimalna priporočena razdalja je vsaj 90 centimetrov, največja razdalja pa kar tri metre. Seveda pa je zaradi večje razdalje tudi slika temu primerno večja. Po diagonali je mogoče prikazati 3 metre veliko sliko. Največji svetlobni tok je 2200 lumnov, a to se pri treh metrih razdalje precej pozna. Slika zato ni najbolj svetla, v nezatemnjenih prostorih je sicer še zadovoljivo vidna. Kakovost slike je kljub drugačni leči povsem dobra, brez opaznih popačenj. Tudi barvna pravilnost je glede na tehnologijo DLP precej dobra. Če smo bolj natančni, bi lahko rekli, da so barve nekoliko manj žive. Delovanje projektorja je precej tiho, v ekonomičnem načinu še toliko bolj. Poleg klasičnih vhodov je na voljo še vhod DVI, drugega razkošja pa ne bomo našli. XS1 nima pretirano visoke cene, vendar se z zmogljivostjo ne more najbolj pohvaliti.

InFocus XS1

Tip: DLP.

Ločljivost: 1024 × 768.

Deklarirani svetlobni tok: 2200 Lm.

Življenjska doba žarnice: 3000/2000.

Cena: 1500 EUR.

Za: Tiho delovanje.

Proti: Svetlost slike.

NEC WT615G

NEC WT615g je projektor za krajše razdalje, ki podobno kot Hitachijev model uporablja posebno oblikovano ogledalo, ki se odpre na zgornji strani zanimivo oblikovanega projektorja. Lahko bi rekli, da gre za precej kompakten projektor, katerega izvedba je edinstvena. Opazimo, da svetloba potuje prek dveh zrcal, od katerih eno rabi za ostrenje slike. Zanimivo je tudi to, da izmed vseh preizkušenih "posebnežev" potrebuje WT615G izredno majhno razdaljo do platna. Minimalna razdalja je le šest centimetrov, zadostno veliko sliko pa dobimo že pri štiridesetih centimetrih. Kot smo omenili, je pri takem načinu ključnega pomena ravna podlaga in pravokotna namestitev projektorja. Ker pa to ni vedno mogoče, nam projektor ponuja izčrpno programsko korekcijo slike. Slika je sama po sebi brez opaznejših popačenj in dovolj svetla. To zagotavlja tudi precej močan svetlobni tok, ki je 3500 lumnov. Vendar WT615G ne bi bil tako poseben, če ne bi imel še posebnega pisala, kot smo jih vajenih pri interaktivnih tablah. Projektor je namreč zmožen iz gladke stene ali navadne table narediti interaktivno tablo. Tako lahko na projicirano sliko s posebnim pisalom namesto laserskega kazalčka rišemo in označujemo. Vse skupaj ne bi imelo tolikšnega pomena, če ne bi mogli vsega tega prenesti v osebni računalnik. Tako pridobimo velikansko "za dotik občutljivo steno" in to se izkaže kot nadvse zabavno in še kako uporabno. Programska oprema omogoča še bližnjice do virtualne tipkovnice, beležk, shranjevanja zapiskov in podobno. Poleg velikega nabora priključkov najdemo tudi režo USB za pomnilniške ključke USB in režo "PC card", ki je namenjena omrežni povezavi. Na naše razočaranje je treba omrežno povezavo dokupiti, enako velja za brezžično povezavo. Lahko bi rekli, da si kaj takega pri NECu ne bi smeli privoščiti, vsaj ne pri tako zmogljivem projektorju s precej vrtoglavo ceno.

NEC WT615G

Tip: DLP.

Ločljivost: 1024 × 768.

Deklarirani svetlobni tok: 3500 Lm.

Življenjska doba žarnice: 4000.

Cena: 4002,40 EUR.

Za: Inovativnost, izredno kratka razdalja projiciranja.

Proti: Ni zaporedne omrežne povezave.

Toshiba TDP-EX20

Toshibin projektor TDP-EX20 smo zaradi možnosti projiciranja slike z majhne razdalje uvrstili v razred "posebnežev". Projektor slike ne projicira ob pomoči ogledalc, temveč je na pogled podoben klasičnim projektorjem, razen nekoliko izbočene leče. Tako je najkrajša razdalja projiciranja pol metra, največja priporočena pa meter in pol. Pri največji oddaljenosti projicirana slika po diagonali meri dobra dva metra in pol. Z navedenim svetlobnim tokom 2300 lumnov ne izstopa od povprečja, lahko pa rečemo, da je slika zelo svetla in zlahka kljubuje tudi slabše zatemnjenim prostorom. Čeprav je zasnovan na tehnologiji DLP, nima nobenih težav s pravilnostjo barv. Tudi zaradi posebne leče slika ni nič popačena. Všeč nam je bila tudi opremljenost projektorja. Daljinski upravljalnik z laserskim kazalnikom je zmožen upravljati računalniško miško s priloženim sprejemnikom, ki se ga priključi na računalnik. Prav tako je bila videti obetavno omrežna oz. brezžična povezava, vse dokler projektorja nismo skušali priključiti. Kadar naprava uporabnika prisili v branje navodil, ne moremo govoriti o načinu, prijaznem do uporabnika. Po vloženem trudu je povezava le uspela. Programska oprema ni ravno pregledna. Resda ponuja možnost, da lahko izbiramo, katera aplikacija se bo projicirala, katera ne. Zamisel se zdi zanimiva, izvedba pa je nekoliko slabša. Namesto da bi projektor prikazoval zgolj izbrano aplikacijo, v bistvu prikazuje vse, le da neizbrane pokrije z belo barvo. Sicer povezava omogoča prenos zvoka na projektor, slabše pa se obnese pri predvajanju videa. Poleg omrežnih povezav je na voljo še priključek USB, prek katerega lahko pregledujemo vsebino na ključih USB. Glede na bogato opremo in zelo dobro zmogljivost je cena TDP-EX20 presenetljivo nizka.

Toshiba TDP-EX20

Tip: DLP.

Ločljivost: 1024 × 768.

Deklarirani svetlobni tok: 2300 Lm.

Življenjska doba žarnice: 3000/2000.

Cena: 1498,80 EUR.

Za: Kakovost slike, opremljenost.

Proti: Nerodna omrežna/brezžična povezava.

Zlati monitor

V razredu prenosnih poslovnih projektorjev je zmagovalec Dell M209X, ki nas je prepričal predvsem s svetlo sliko, kajti dobro se je odrezal tudi v slabo zatemnjenem prostoru, pa z majhno težo, ugodno ceno in še bolj ugodnim stroškom žarnice na uro. Za tiste pa, ki si želijo zelo tanek projektor in s tem zelo dobro prenosljivost ter zelo močno optično povečavo, bo zelo zanimiv tudi Casio XJ-SC215, seveda če jih le ne bo zmotila visoka cena.

V razredu osnovnih poslovnih projektorjev nas je navdušil Sharp PG-F212X. Gre za zmogljiv projektor z zelo svetlo in kakovostno sliko, tihim delovanjem in digitalnim vhodom DVI, ki pri tako cenovno ugodnih projektorjih ni pogost. Prav tako ima zelo nizek strošek žarnice na uro.

Precej težje je bilo izbrati projektor v razredu "resnejših" poslovnih projektorjev. Tu si je glede na tehnične zmogljivosti, visoke kakovosti prikaza slike ter z gladkim prenosom videa prek brezžične povezave WLAN zmago prislužil NEC NP1150. Pri izbiri projektorja s šibkejšim svetlobnim tokom pa se je prav tako z visoko kakovostjo prikaza slike ter zanimivo omrežno in brezžično WLAN povezavo izkazal Panasonic PT-LB75NTE.

Nekateri projektorji "uvajajo" tudi ločljivost 1280 x 800 pik, ki jo lahko najdemo na "širokih" prenosnih računalnikih. Slika je tako širokokotna (16 : 10) in s tem ponuja nekoliko več manevrskega prostora, prav tako je to razmerje dobrodošlo pri predvajanju videa.

Najbolj uporabljena projekcijska tehnika med poslovnimi projektorji je DLP. Nekateri cenejši modeli imajo zavoljo te tehnologije nekoliko belkasto sliko, a to pri prikazovanju predstavitev oz. besedil ne moti.

Signal iz računalnika je treba nekako spraviti do projektorja, do tam pa je lahko kar precej dolga pot. Če dolžina kablov presega deset metrov, težko računamo na uspešen prenos digitalnega signala DVI ali HDMI.

Projektorji, katerih svetlobni tok je med 1000 in 2000 lumni, so primerni za nepopolno zatemnjene prostore, kjer tudi ob prižgani normalni luči slika ni preveč motena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji