Objavljeno: 18.11.2005 17:49 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor April 2004

Deveti Studio

Pinnaclov Studio je bil sprva na voljo le kot programska oprema za Pinnaclove video kartice, v zadnjih letih pa je naprodaj tudi ločeno in dela z vsemi strojnimi dodatki, ki so v Okna pravilno nameščeni. Z analognimi video karticami, digitalnimi video karticami, ne nazadnje tudi z zapisovalniki DVD.

Kdor je že kdaj ljubiteljsko urejal in montiral video posnetke z osebnim računalnikom, je skorajda zagotovo že slišal za Pinnaclov program Studio. Studio je bil že v različici 8 dovolj zmogljivo, predvsem pa prijazno in nezahtevno, a žal hkrati tudi precej nestabilno orodje. Prav zanimivo je bilo preizkusiti najnovejšo različico 9, poiskati novosti in hkrati preveriti, ali se je že pregovorna (ne)stabilnost kaj popravila.

Že znano okolje

Uporabniški vmesnik Studia 9 je skorajda enak tistemu iz prejšnje različice, kar je seveda samo pohvalno. Uporabniški vmesnik je najsvetlejša točka tega programa, torej je ni smiselno spreminjati. Spremenjeno je le to, da je vmesnik po novem "razširljiv" tudi na ločljivosti več kot 1024 x 768 pik, saj so imeli do zdaj uporabniki večjih monitorjev večino zaslona neuporabljenega.

Novosti nove različice so skrite v nekatere video in zvočne filtre, ki jih je Pinnacle preselil iz svoje profesionalne ponudbe (programa Pinnacle Liquid Edition) in/ali nakupa podjetja Steinberg (izdelovalca profesionalnih zvočnih izdelkov). Domači snemalci bodo, denimo, zadovoljni s filtrom, ki izniči majhne tresljaje, ki jih je povzročila kamera, pa tudi s filtrom, ki samodejno prilagodi barve posnetka - na primer preveč rdečkast posnetek prilagodi na dejansko belo. Po drugi strani je nenavadno, da Studio še vedno ne podpira kodiranja v AC3 (Dolby Digital), kar bi precej zmanjšalo datoteke MPEG-2, ki jih zna izdelovati za DVD.

Studio 9 je sicer zelo prijazen in učinkovit program, žal pa ni med najbolj stabilnimi. DivXa z njim nikakor nismo mogli narediti.

Že znane težave

Kodiranje v MPEG-2 je zdaj bistveno hitrejše, pa vendar v računalniku s procesorjem Pentium 4 2 GHz še vedno ne deluje sproti, v realnem času. A program ima še vedno enako veliko, če ne celo več težav z drugimi kodeki, ki jih Windows sicer podpira. Izberemo lahko tudi kodiranje v DivX, če je ta kodek nameščen, a nas program obvesti, da izdelovalec za podporo ne odgovarja. Dejansko smo imeli s takim kodiranjem še vedno enake težave kakor v različici 8. Tako kot doslej kodiranje DivX z zvokom MP3 ni delovalo (program se sesuje), kodiranje z zvokom PCM (s čimer je končna datoteka AVI kar precej daljša) pa načeloma deluje, a se je na našem testnem posnetku, dolgem uro in pol, nekje na polovici vedno ustavilo - program je zamrznil. Poizkusili smo še z zvokom WMA (Windows Media Audio), s katerim smo na koncu dobili delujočo datoteko AVI, a je bilo namesto pravega zvoka vanjo vkomponirano le šumenje... Skratka, DivXa niti z novim niti s starim Studiem nikakor nismo mogli narediti. Očitno ga je motilo nekaj v izvirni datoteki DV (ki jo je iz digitalne kamere naredil kar sam Studio). Ko smo namreč to datoteko pretvorili v MPEG-2 (s Studiem) in nato le-to spremenili v DivX (še vedno le z zvokom PCM), je bil postopek uspešen.

No, vsaj z MPEG-2 nismo imeli težav s kodiranjem, deluje pa tudi izdelava DVDjev, pri čemer si lahko pomagamo z množico priloženih vzorcev menujev (tudi gibljivih). Za te vzorce in dodatke je poleg namestitvenega CDja priložen kar cel DVD.

Nezanesljivost

Kot rečeno, je Studio kar precej nestabilen (če imamo srečo, se "sesuje" že kar takoj ob zagonu), lahko bi rekli, da nič manj kot prejšnja različica. Ker gre za program, ki je namenjen video obdelavam, ki lahko včasih trajajo tudi več ur, je nestabilnost še posebej nerodna, saj jo lahko (sesutje programa) opazimo šele čez nekaj ur. Pinnacle sicer svetuje, naj bo računalnik, na katerem poganjamo Studio, čim bolj "prazen", oziroma naj bo Windows kar najbolj sveže nameščen, toda uporabniški forum na njihovih straneh razkriva, da množici uporabnikov tudi to ne pomaga. Razkrije pa tudi to, da se Pinnacle na želje svojih uporabnikov odziva zelo počasi ali pa sploh ne. Konkretno se na forumu že tri leta ponavlja želja, da bi program v končni posnetek znal zakodirati datum, ki ga iz digitalne kamere sicer dobi v obliki časovne kode. Kot kaže, bodo (bomo) uporabniki na to morali čakati vsaj še do desete različice programa.

Studio 9 bo kljub vsemu zanimiv za tiste, ki z videom začenjajo, oziroma tiste, ki so že s starim Studiem velikokrat izdelovali datoteke MPEG-2. Še posebej po tem, ko bo Pinnacle zanj izdal nekaj popravkov. Prvi, ki smo ga namestili, nestabilnosti še ni odpravil.

Pinnalce Studio 9

Kaj: Program za urejanje domačih video posnetkov.

Izdeluje: Pinnalce Systems, www.pinnaclesys.com

Prodaja: Acord-92, www.acord-92.si, (01) 583 72 30; ZAK, www.zak.si, (01) 568 41 92.

Cena: 25.200 tolarjev.

Za: Zelo enostaven in prijazen uporabniški vmesnik. Zaokrožena rešitev za domače in nezahtevne uporabnike. Nekaj zelo uporabnih filtrov.

Proti: Nestabilnost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji