Objavljeno: 25.1.2011 | Avtor: Damjan Matičič | Monitor Januar 2011 | Teme: android

Desire s tipkovnico

Desire je doslej veljal za najboljši telefon z operacijskim sistemom Android na trgu. Model Z poleg že znanih zmožnosti prinaša tudi polno mehansko tipkovnico. Telefon je s tem sicer pridobil na debelini in deluje nekoliko bolj resnobno, a mu kljub temu uspe ohraniti zabavni pridih. Kolikšen del kupcev bo odtegnil "staremu" Desireju in modelu HD?

Novi Desire ni pravi naslednik, temveč nekakšna dopolnitev obstoječe serije. Na prednji strani je velik za dotik občutljiv zaslon, pod njim pa najdemo značilne štiri nemehanske tipke in optično tipalo, ki hkrati rabi za zaznavo štirih smeri premikanja (podobno kot pri napravah Blackberry), ter klasična mehanska izbirna tipka. Štiri tipke neposredno pod zaslonom so na trenutke delovale nekoliko prenizke, zato smo pogosto nehote pritisnili na zaslon namesto na tipko. Na vsaki stranici najdemo po eno tipko - za upravljanje glasnosti, vklop naprave in upravljanje fotoaparata. Zadnjo stran krasi pokrovček iz brušenega aluminija in fotoaparat z ločljivostjo 5 milijonov pik in diodno osvetlitvijo. S pomočjo vzvodnega sistema lahko odmaknemo zgornjo polovico naprave v eno smer, s tem pa razkrijemo polno mehansko QWERTY tipkovnico. Sam sistem premikanja sicer ne daje občutka pretirane trdnosti in je edini mehanski del naprave, ob katerem nas preveva občutek nezaupanja v dolgotrajno delovanje. Tipkovnica deluje dobro, zmotila nas je neizrazitost posameznih tipk, kar nekoliko upočasni hitrost vnosa besedil. Telefon ni niti med manjšimi niti lažjimi na trgu, zato bi se mu v žepu brez težav odpovedali.

V primerjavi s pred kratkim predstavljenim modelom Desire HD se zdi različica Z nekoliko podhranjena. Diagonala zaslona je za 0,6 palca manjša, procesor pa je počasnejši za kar 200 MHz. A tega v delovanju naprave pravzaprav ni opaziti. Resda bi prehajanje med posameznimi programi lahko potekalo hitreje, predvsem menjavanje orientacije zaslona deluje na trenutke počasno, a nikakor resnično moteče.

Aparat poganja najnovejšo različico operacijskega sistema Android 2.2, ki je nadgrajena s HTCjevim uporabniškim vmesnikom Sense. Uporabniški vmesnik ne prinaša zgolj lepotnih popravkov, temveč množico uporabnih dodatkov. Med zanimivejšimi je spreminjanje glasnosti zvonjenja s premikanjem telefona v navpični smeri. Dobrodošel je tudi FriendStream, aplikacija, ki omogoča pregled dogajanja v različnih družabnih omrežjih znotraj enega zbira, z njo pa se dobro povezujejo tudi drugi programi, kot sta koledar in imenik.

Glede na število dostopnih aplikacij v Android Marketu bi bilo opisovanje naloženih programov nesmiselno in dolgotrajno, zbirka je res pestra in bogata in že skoraj težko bi se spomnili zahteve, ki je ne rešuje ena od obstoječih aplikacij. Kljub temu se pomudimo še pri vgrajenem fotoaparatu, ta zmore zajemati video posnetke v ločljivosti 720p, ki so presenetljivo tekoči in gladki. Samodejno ostrenje deluje hitro in dobro, kljub hitrim premikom roke. Fotografije pa je moč zajemati tudi v slabših svetlobnih razmerah, pa kljub temu dosegati zadovoljive rezultate.

Desire Z je tako odgovor za vse tiste, ki niste želeli prestopiti v svet Androidov, ker ste želeli mehansko tipkovnico. Tisti, ki takšne potrebe ne čutite, pa si vendarle pred nakupom oglejte model HD, ki razen tipkovnice prinaša nekoliko več, in to ob manjši teži. Za konec omenimo še eno slabših strani naprave, vzdržljivost baterije. To smo med preizkusom polnili kar dvakrat na dan, saj je ob intenzivni rabi komajda zdržala čas enega delovnika. Uporabniki pametnih telefonov so sicer vajeni naprave priklapljati v električno omrežje skoraj vsak dan, a Desire Z komajda ujame tudi to mejo.

HTC Desire Z

Pametni telefon.

Operacijski sistem: Android 2.2.

Procesor: 800 MHz.

Pomnilnik: 512 MB RAM; 1,5 GB vgrajenega pomnilnika.

Pomnilniška kartica: MicroSD, priložena 8 GB.

Ločljivost zaslona: 480 × 800 pik.

Krajevne komunikacije: Bluetooth 2.1, USB 2.0, WLAN 820.11b/g/n, GPS.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM/EDGE 850/900/1800/1900 MHz, UMTS, HSDPA, HSUPA.

Odzivnost: 9.

Uporabnost: 10.

Splošni vtis: 9.

Izdeluje: HTC, www.europe.htc.com.

Cena: Še ni znana.

Za: Polna tipkovnica, delovanje.

Proti: Vzdržljivost baterije.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji