Objavljeno: 22.12.2015 | Avtor: Miran Varga | Monitor Januar 2016

Delovna površina in avtonomija baterije

Za razliko od večine kolegov moj najboljši digitalni pomočnik ni pametni telefon, temveč osebni računalnik. Da, pravcati namizni računalnik, za katere sicer analitiki napovedujejo, da bodo na dolgi rok (skoraj) izumrli. Zakaj namizni računalnik? Ker je še vedno najboljša kombinacija zmogljivosti in razširljivosti – je namreč nadpovprečno zmogljiv, po zaslugi semipasivnega napajalnika pa tudi skoraj povsem tih. Članke pač rad pišem v miru. Vam povem, ena najboljših naložb, ta tihi napajalnik. Ko smo še pri strojni opremi – izjemnega pomena je razkošno odmerjena delovna površina, 27-palčni monitor, ki sliko prikazuje v ločljivosti 2560 × 1440 pik, je zlata vreden. Brez kakovostnega kompleta tipkovnice in miške (brezžična Logitech kombinacija) bi prav tako težje opravljal svoje delo.

Operacijski sistem so vedno najnovejša Microsoftova Okna, tako v slovenski kot angleški različici, saj vam vsak mesec strežem z nasveti. Med nepogrešljivimi aplikacijami sta še obe najbolj razširjeni pisarni – Office 2016 in LibreOffice, pa IrfanView za hitre obdelave fotografij. Abbyjev PDF Transformer+ mi je v zadnjem letu večkrat priklical nasmešek na obraz, ko sem moral urediti dokument v zapisu PDF. Med nepogrešljive programe štejem tudi Total Commander, 7-Zip, VLC (ne potrebuje posebne predstavitve) ter brskalnik Cyberfox (za 64-bitne procesorje Intel ali AMD optimizirana različica Firefoxa).

Ko me delo ali zabava odneseta stran od pisalne mize, stavim na naprave z nadpovprečno avtonomijo delovanja. Spomladi sem sicer odličen Chromebook z virtualiziranim Ubuntu Linuxom (da, v Chrome OS vendarle ne morem postoriti vsega, kar mi srce poželi, še posebej ne brez povezave v splet) nadomestil z 11,6-palčnim ASUSovim suhcem z navezo Wintel. Vsega kilogram težak prenosnik je sposoben vrteti filme v visoki ločljivosti 11 ur, kar pomeni, da ga tudi novinarske konference in drugi daljši dogodki zlepa ne spravijo na kolena. Še celo v telefonu mi tiktaka Intelov procesor, ki pa mu poveljuje Android. Priznam, kot človeku, ki je več kot ducat let podpiral robidnice (beri: BlackBerry), mi je bilo ob prehodu na novodobno steklokeramiko težko, pogrešal sem predvsem daljšo avtonomijo (pa mi telefon v povprečju skoraj preživi dva dni stran od vira električne energije). Danes praktičnosti mobilnih aplikacij ne bi več zamenjal za starejše rešitve. Med zame nepogrešljivimi so poleg e-pošte in koledarja predvsem HERE Maps, MAPS.ME, Airbnb, Kayak, WhatsApp in Viber; na njihovi osnovi lahko zelo dobro sodite o mojem življenjskem slogu …

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji