Objavljeno: 28.4.2020 | Avtor: Gregor Stamejčič | Monitor Maj 2020

Delo od doma: Nič novega

V zadnjih tednih se je zame, roko na srce, spremenilo bore malo. Že dolgo namreč delam bolj ali manj izključno od doma pa tudi sicer čisto preveč časa preživim zroč v monitor ali kakšen drug zaslon.

Poleg tega sem pasjelastnik, kar pomeni, da lahko kljub karanteni trikrat dnevno stopim iz »bajte«, da mala pošast opravi svoje potrebe. Tako še vedno svoje posle večinoma rešujem kar prek Gmaila ali pa svojega Riseup računa, če ne želim, da mi lahko ravno vsakdo brklja po zapisanem. Tonamensko kakšno reč tudi zaklenem z Mailvelope – konec koncev sodelujem z irskim štartnikom, ki se ukvarja ravno z varnostjo, tako na spletu kot v živo. Zanje vodim skupino programerjev, s katerimi večino dnevnih zadev rešujemo prek Slacka, ki je zato postal nepogrešljiv pripomoček.

Verjetno najpomembnejše orodje, ki ga uporabljam za organizacijo dela, je Trello, ki se mi zaradi preproste uporabe še danes zdi hudimano dober nadomestek za post-it listke in ga uporabljam tudi za zasebne zadeve. Na drugi strani pa sem ga v službi sčasoma zamenjal za Clubhouse, ki omogoča boljši nadzor nad razvojnimi šprinti in lažjo predikcijo. Ko si s fanti in z dekleti dopisujemo prek telefona, uporabljamo Signal, ki v nasprotju, na primer, s Telegramom ostane kriptiran tudi na strežnikih. Prek kamere pa govorimo ob pomoči čisto navadnih Hangouts, ki se jih da enostavno vključiti v koledarski dogodek, ali pa Skypa. Včasih uporabimo tudi Jitzi, če smo bolj skrivaški, saj nudi precej višjo stopnjo varnosti. Nepogrešljiv je tudi GitHub, ki ga je znanec opredelil kot »Facebook za programerje«. Sam to nisem, iskreno, zato ga bolj uporabljam kot urejevalnik vsebin v aplikaciji, ki jo izdelujemo.

Za Irce delam večinoma prek Chromebooka, saj je nekoliko bolj varen in nudi dovolj dober dostop do vseh zgoraj omenjenih zadev, ki so dostopne kar prek brskalnika. Pišem pa večinoma na Pošasti, igričarski »gajbi« s 6-jedrnim Ryzenom, 16 GB rama, z diskom SSD, s solidnim GeForce RTX 2060 super na krovu ter tipkovnico, ki mi je za tovrstno delo kakopak ljubša od prenosnikove – OpenOffice konec koncev še vedno ne potrebuje tolikšnih grafičnih zmogljivosti za nemoteno delo. Po službeni dolžnosti premorem tudi tri telefone, dva z Androidom (zastarelega OnePlus1 in novejšo Motorolo) ter iPhone5. Skratka, zaradi vseh zaslonov že postajam nekoliko kratkoviden.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji