Objavljeno: 28.4.2020 | Avtor: Simon Peter Vavpotič | Monitor Maj 2020

Delo od doma: Bolj sproščeno

Če smo v podjetju navadno vezani na ure prihoda in odhoda z dela, imamo pri delu od doma sproščen režim, a vseeno morajo biti naloge opravljene kakovostno in dogovorjenih v rokih. Za delo od doma mnogi uporabljamo domači dostop do interneta in domače računalnike, ki so bili morda še do nedavna namenjeni zgolj predvajanju videa, filmov in glasbe ter igranju raznovrstnih računalniških igric.

Samostojni podjetniki, ki že leta delamo od doma, po drugi strani vemo, da je dobro na podatkovnem pogonu domačega računalnika vzpostaviti vsaj posebno mapo za hranjenje službenih zadev, obenem pa je dobro povsem ločiti službeno in zasebno e-pošto, še bolje pa je uporabiti namenski računalnik. Prav o tem sem zamišljal, ko sem vsa leta dograjeval domači računalniški sistem. Saj ne, da bi bil zelo drag ali kaj posebnega, a prilagojen je predvsem za delo od doma. Uporabljamo ga lahko tudi za tipkarske, pogovorne in video sestanke prek spleta. Računalnik kljub temu ne potrebuje zelo zmogljivega grafičnega procesorja ali grafične kartice. Zagotavljati mora predvsem pisarniška, načrtovalska in razvojna programska orodja, varno hrambo podatkov s hitrim dostopom, dovolj velik in kakovosten monitor ter udobno ergonomsko tipkovnico, ki varuje zapestja.

Vem, da se glede tipkovnice marsikdo ne bi strinjal z nami, a v naši družini že leta uporabljamo ergonomske tipkovnice in nam ni žal, čeprav smo se morali v začetku privaditi na drugačen položaj rok. Jezijo pa zaradi neprestane uporabe počasi izginjajoči napisi na tipkah. Ker tipkovnice niso bile ravno poceni, bi proizvajalec lahko uporabil bolj obstojno barvo. Po drugi strani je dobro, da lahko tipkovnice občasno razdrem in operem mehanske dele v vodi s čistilom, ne da bi jih pri tem poškodoval. Delodajalci se tega lotevajo zelo redko, večina nikoli. Je pa zato dobra praksa, da gresta tipkovnica in miška vedno z zaposlenim, še posebej v času, ko razsaja hudo nalezljivi koronavirus.

Nepogrešljiv del delovne mize, s pridihom domačnosti, je tudi pet let stara doma narejena vremenska postaja z merilniki zračnega pritiska, vlage, številnih temperatur ter uro in datumom, na katero se lahko zanesemo, ko se opravljamo v mesto po opravkih. Pogled nanjo pomirja in preusmeri misli na razmišljanje o vremenu, ki ni povezano službenim delom.

Ko me kdo vpraša, kako preživljamo prosti čas v obdobju koronavirusne karantene, povem, da s tretješolcem Domnom pogosto igrava Stratego, ki mi ga je stric iz Nemčije podaril že v osemdesetih letih preteklega stoletja in je podoben šahu, igrava pa tudi damo, šah in karte, še posebej remi. Popoldne si v parku podajava nogometno žogo, kar je tudi del vadbe, ali pa gremo skupaj na sprehod. Računalniške igre so pri nas zelo redko na sporedu. Vsekakor pa v času, ko je tudi najmlajši član družine ves čas doma, delo poteka v zmanjšanem obsegu, saj Domen kljub zavzetosti in samostojnemu delu potrebuje pri šolanju od doma tudi dobra učitelja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji