Objavljeno: 30.1.2018 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2018

Dell Inspiron 17 7773

Dellov Inspiron 17 (s podoznako 7773) je nekoliko nenavaden prenosnik. Na prvi vtis deluje kot vsak drug sedemnajstpalčni prenosnik srednjega cenovnega razreda. Ohišje je klasično sivo, odeto v aluminij, in naredi dober vtis. Vogali so prijetno zaobljeni, kakovost izdelave solidna. Preseneti pa, ko prenosnik odpremo – tečaji, ki držijo zaslon, namreč omogočajo zasuk, da postane naprava tablica s tipkovnico, obrnjeno navzdol (ta je seveda v tem primeru samodejno izključena).

Zamisel se je razširila z manjših prenosnikov, pri tako velikem je še nismo videli. Gotovo bo komu ravno ta unikatna poteza všeč – imeti res veliko, prenosljivo tablico, ki je večino časa povsem klasični velik prenosnik. A moramo priznati, da gre vendarle za preveliko, pretežko in preokorno napravo za tako delovanje – navsezadnje tehta skoraj tri kilograme.

Strojna oprema je dovolj solidna – osnovno predstavlja Intelov procesor najnovejše generacije, i7-8550U. Črka »U« označuje nekoliko varčnejše delovanje, a se prenosnik kljub vsemu ni pretirano izkazal pri preizkusu zdržljivosti akumulatorja. Zraven je danes vse bolj klasičnih 16 GB pomnilnika, za operacijski sistem in programe je vgrajen SSD velikosti 128 GB, za podatke je še klasični HDD velikosti 1 TB. Na voljo je sicer tudi sestava, pri kateri sta oba pogona nadomeščena z nekoliko večjim SSD, kar je po našem mnenju smiselno. Za grafiko poskrbi Nviidina kartica GeForce MX150 – gre za mobilno kartico, ki temelji na arhitekturi Pascal. Ta se po zmogljivostih uvršča pod model GTX 1050, a kljub temu ponuja dovolj, da lahko na prenosniku odigramo tudi kakšno igro. Je pa prenosnik razmeroma tih.

Zaslon je seveda občutljiv za dotik, ponuja pa ločljivost 1920 × 1080 pik. Ob tem ima tudi svetlečo prevleko. Tipkovnica je osvetljena od zadaj, tipke so nizke in ločene med seboj, vpetje bi lahko bilo nekoliko trše. Sledilna ploščica je solidno velika in natančna. Na voljo imamo dva klasična vmesnika USB in enega USB-C za izvoz videa HDMI, v omrežja se bomo priključevali le brezžično.

Inspiron 17 je zanimiv, dovolj kakovosten prenosnik, ki ponuja velik zaslon v dovolj tankem ohišju. Možnost rabe kot tablica mu doda konkurenčno prednost, čeprav je za tako rabo po našem mnenju vendarle preokoren.

Dell Inspiron 17 7773

Poslovni indeks SYSmark 2014 (Office Productivity): 1034.

Večpredstavni indeks SYSMark 2014 (Media Creation): 1978.

Trajanje delovanja: 3 ure 19 minut.

Zgradba in oprema: 7.

Velikost in teža: 7.

Mere: 41,2 × 27,8 × 2,3 cm., 2,8 kg.

Značilnosti: Intel Core i7-8550U, 1,8 GHz, 16 GB RAM, 128 GB SSD + 1 TB HDD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth.

Zaslon: 17,3-palčni, 1920 × 1080 pik.

Operacijski sistem: Windows 10.

Cena: 1200 EUR.

Prodaja: www.avtera.si.

Za: Tankost, možnost uporabe kot tablica ...

Proti: ... za to pa je prevelik in pretežek, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji