Objavljeno: 31.3.2009 | Avtor: Matjaž Jeruc | Monitor Marec 2009

Deljenje na daljavo

Deljenje naprav USB med več uporabnikov je pogosta težava, s katero se prej ali slej sreča vsak, ki ima vsaj dva računalnika. Če kupujemo nove naprave, potem je smiselno vložiti denar v omrežne vmesnike, sicer pa si lahko pomagamo z Belkinovim omrežnim razdelilnikom.

V "klavirsko" črnino odeti Belkinov omrežni razdelilnik ne skriva, da je namenjen predvsem povezavi z njihovim lastnim brezžičnim usmerjevalnikom N1. Skladata se v barvi, velikosti površine, celo omrežni povezovalni kabel je črn. Na napravi najdemo poleg omrežnega in napajalnega priključka še pet vhodov USB 2.0 (dva spredaj in tri zadaj), gumb za nov zagon in zelo drobno zeleno lučko LED.

Priključitev naprave je razmeroma enostavna, saj jo prek omrežnega kabla povežemo z usmerjevalnikom, priključimo napajanje in zaženemo priloženo programsko opremo. Računalnik napravo takoj zazna, če za dodelitev IP številk skrbi strežnik DHCP, drugače je sploh ne bo mogoče uporabljati! Omejitev je seveda precej moteča, a ne kritična, saj je izdelek namenjen predvsem domači rabi. Naprava temelji na tehnologiji navideznih omrežij, zato je treba v vsak računalnik namestiti nadzorni program, nekatere naprave USB (predvsem avdio naprave in web kamere) pa morda ne bodo delovale.

Nadzorni program je pregleden, naprave kategorizira tudi z ikonami.

Nadzorni program je pregleden in sistemsko nezahteven, ob priključitvi nove ali spremembi statusa že priključene naprave se odziva hitro. Priključene naprave nadzorni program kategorizira ob pomoči ikon, s čimer je močno poenostavljeno iskanje določene naprave, sploh če je priključenih več. Hub ima sicer pet priključkov USB, a lahko z uporabo dodatnih delilnikov uspešno nadzoruje do 15 naprav.

Med preizkušanjem smo na razdelilnik priključili okrog dvajset različnih naprav USB (tiskalniki, flash pomnilniki, zunanje optične in spominske enote, miške, tipkovnice ipd.) in prav vse je naprava v nekaj sekundah pravilno prepoznala. Naprave, ki potrebujejo gonilnik, so se pravilno namestile, tudi sama uporaba ni povzročala težav, razen manjših upočasnitev, ko je več uporabnikov hkrati želelo dostop do posamezne naprave. V takih primerih je treba v nadzornem programu uporabiti ukaz "Zahtevaj uporabo", ki prekine dostop do naprave enemu in ga dodeli drugemu uporabniku.

Okenski program razdelilnik samodejno najde.

Rak rana preizkušene naprave je hitrost prenosa podatkov. V kombinaciji z brezžičnimi usmerjevalniki po standardu 802.11g, se je prenos glede na neposreden USB priklop upočasnil za 10-krat, pri 802.11n in ožičenem priklopu pa za 5x. Tako počasni prenosi povsem izničijo pozitivno izkušnjo z zanesljivostjo uporabe, saj v praksi na razdelilnik ni smiselno priključevati flash pomnilnikov, pomnilniških in optičnih enot, celo raba optičnih čitalnikov in tiskalnikov je vprašljiva.

Vse omenjene težave močno omejijo samo smiselnost in upravičenost nakupa. Dandanes mnogi usmerjevalniki že v osnovi ponujajo dodaten USB priključek za tiskalnike, nekateri celo dva. Miške, tipkovnice, kamere in slušalke pa lahko v nekaj sekundah priključimo na drug računalnik, mar ne?

Belkin Network USB hub

Kaj: Omrežni USB hub/razdelilnik.

Izdeluje: www.belkin.com.

Prodaja: Alterna, www.alterna.si.

Cena: 87 EUR.

Za: Oblika, zanesljivost delovanja.

Proti: Počasni prenosi podatkov, uporaba le s strežnikom DHCP, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji