Objavljeno: 26.1.2010 | Avtor: David Vidmar | Monitor Januar 2010

Datotečna sinhronizacija, genialna različica

Ko smo že mislili, da se v poplavi programov in storitev, ki omogočajo hrambo podatkov v oblaku in sinhronizacijo s krajevnimi napravami, ne more zgoditi nič več revolucionarnega, smo naleteli na Wualo, ki je genialno zamišljen in izveden projekt, ki deluje bolje kot do zdaj preizkušene tovrstne rešitve.

Wuala, kar se, mimogrede, izgovarja enako kot francoski "voila", podobno kot storitve DropBox, Mozy, Cryptonite, Windows SkyDrive ali Windows Mesh omogoča nalaganje vseh vrst podatkov v internetni oblak in dostop do njih od koderkoli, hkrati pa deljenje naloženih podatkov z drugimi uporabniki.

Ob prijavi nam Wuala nameni 1 GB brezplačnega prostora. To je, v primerjavi s konkurenco, precej malo. Velikost oblačne shrambe lahko seveda povečamo z nakupom prostora (10 GB za 25 USD na leto, 100 GB za 160 USD ...), ker pa smo uporabniki že kar nekoliko obsedeni z brezplačnostjo in razvajeni od nje, so poskrbeli tudi za dva brezplačna način povečevanja shrambe. Dodaten prostor lahko tako pridobimo, če se na Wuala prijavijo prijatelji, ki smo jih mi povabili, to pa seveda ni nič posebnega in takih marketinških ukan smo že vajeni. Bolj nenavaden in nadvse domiseln način pa je, da povečamo spletni prostor tako, da ga "zamenjamo" s prostorom na svojem disku. Če Wuali namenimo 10 GB prostora na svojem disku in je računalnik v povprečju prižgan polovico dneva, pridobimo 5 GB prostora v oblaku. Zanimivo, ne?

Pri vgradnji v Windows Explorer se Wuala kaže kot čisto pravi trdi disk.jpg

Wualina shramba podatkov deluje tako, da so datoteke shranjene tako v Wualinih strežnikih kot tudi v računalnikih drugih uporabnikov, ki oddajo svoj prostor in tako tvorijo mrežo omrežja (t. i. Grid). Tako poskrbi za zanesljivejšo shrambo podatkov - podatki so shranjeni na več kot enem mestu hkrati - pa tudi za hitrejše prenose - podatki se prenašajo z različnih strežnikov in različnih koncev sveta naenkrat. Naši podatki seveda ne ležijo v tujih računalnikih kar tako, vsem na očeh, pred nalaganjem se šifrirajo z znanimi in zanesljivimi algoritmi in naše geslo in podatki so razdrobljeni med različnimi računalniki po vsem svetu. Tudi če se kdo dokoplje do šifriranih koščkov, jih ne bo mogel dešifrirati, saj ne pozna gesla, niti jih sestaviti v celoto, saj so razdrobljeni po neznanem pravilu. Ker je za nalaganje podatkov potreben program in podatkov ne nalagamo prek spletnega vmesnika, so podatki šifrirani, še preden zapustijo naš računalnik. Prav tako geslo za dostop do podatkov ni nikoli poslano nikamor in ga ne vedo niti Wualini strežniki. (Pozor, če geslo pozabimo! Na spletni strani ni možnosti "Pozabil sem geslo" in tudi če bi hoteli, vam avtorji ne morejo odkleniti vaših podatkov!)

Shranjene podatke lahko uporabljamo prek že omenjenega programa Wuala, ki ga lahko poženemo na sistemih Windows, Linux in OS X, saj je spisan v javi. Za zagon ni potrebna namestitev, dovolj je klik gumba "Start" na Wualini spletni strani. Če Wualo namestimo, je v okolju Windows možen dostop do podatkov tudi prek navideznega pogona, ki je viden in deluje kot čisto pravi disk! To pomeni, da lahko podatke uporabljamo v vseh programih in jih ni treba prenesti najprej. Glasbo ali video posnetke lahko predvajamo kar neposredno iz Wuale in pri takšnih tipih datotek Wuala poskrbi, da jih lahko uporabimo takoj in ni treba čakati na končan prenos datoteke na krajevni disk. Podatke je mogoče nalagati z običajnimi "namiznimi" tehnikami, kot sta povleci-in-spusti ali copy-paste oz. kopiraj-prilepi tako v program Wuale kot na navidezni pogon.

Uporabniški vmesnik je prijeten za uporabo in nudi mnogo možnosti.jpg

Wuala je "socialno" usmerjen, kar pomeni, da je velik poudarek na "prijateljih", "skupinah" in je povezan z malodane slehernim socialnim spletiščem tam zunaj. Podatkov torej ne shranjujemo samo zase, temveč jih lahko na različne načine delimo s prijatelji, znanci in družino. Oddajanje podatkov s kupno rabo je mogoče na ravni prijateljev, skupin ali pa mape naredimo javne. Če kakšno mapo označimo kot javno, je vidna tudi prek spleta in jo lahko delimo tudi z uporabniki, ki ne poganjajo Wuale in na Wuali nimajo svojega računa.

Če smo dokupili prostor ali se odločili za zamenjavo krajevnega prostora s prostorom v oblaku, samodejno postanemo uporabniki "Pro" in lahko uporabljamo nekatere dodatne možnosti. Ena izmed njih so učinkovite samodejne varnostne kopije, ki delujejo nadvse enostavno. Označene mape v računalniku se bodo v predpisanem časovnem intervalu shranjevale v oblak kot ročno dodane datoteke. Razlika je le v tem, da bodo na drugi računalnikih dostopne samo za branje. Poleg varnostnih kopij Wuala še na dva načina skrbi za naše podatke - omogoča dostop do starih različic datotek in povrnitev datotek, ki smo jih zbrisali.

Wuala je trenutno v preizkusni različici in zato, kot navadno, ni šlo brez težav. Največja težava na katero smo naleteli je, da pri kopiranju na Wualin navidezni disk z nekaterimi programi (primer je program Second Copy) datoteke izgubijo svoja dolga imena in ostanejo samo še osem znakov dolga imena, na primer ANBEAB~1.AVI, iz katerih zelo težko razpoznamo za katero datoteko gre. Poleg tega smo na računalnikih z nameščenimi Okni 7 in Adobe Acrobat Reader imeli težave z odpiranjem datotek PDF neposredno iz Wuale. Če smo datoteke najprej prenesli v svoj računalnik ali uporabili alternativni bralnik, ni bilo težav. Prav tako smo občasno zaznali, da se Wuala za nekaj časa "obesi", vedno pa je šlo za dejansko intenzivno procesiranje in čez čas je program spet postal odziven. Na računalniku z nameščenim Ubuntu Linuxom nikakor nismo mogli narediti novega računa v namizni različici Wuale. Če smo račun naredili na računalniku z Okni, smo se na Linuxu z lahkoto prijavili in nadaljevali delo. Pri prenosih pa smo opazili, da ne dosegajo hitrosti, kot bi jih dopuščala naša povezava v internet.

Ker je Wuala nekoliko drugačen program, kot smo vajeni, bomo šele po nekaj daljši rabi dobili predstavo, kako nam lahko pomaga pri uporabi računalnika in naših podatkov. Glede na zgoraj napisano pa je jasno, da menimo, da je Wuala dobra ideja in da sam program veliko obeta, vendar smo našli kar nekaj težav. Upajmo, da jih bodo avtorji kar se da hitro odpravili. Zelo nam je všeč pristop deljenja prostora, odlično tehnično izveden način dostopa do podatkov prek pravega pogona (W:) v Windows Raziskovalcu, hitrost delovanja je solidna, nasploh se Wuala zdi dodelana, domišljena, zanesljiva in spiljena. Če pogledamo še seznam sprememb v prejšnjih različicah, si lahko v prihodnosti obetamo še več uporabnih novosti. Pohvaliti moramo tudi natančno dokumentacijo v obliki vprašanj in odgovorov, ki bo odgovorila na številna vprašanja, ki se porajajo ob uporabi. Avtorji so sistem odprli tudi za druge in pripravili vmesnik, s katerim je mogoče Wualino shrambo integrirati tudi v druge programe. Nenavadno se nam zdi, da je tako obetaven izdelek, ki naj bi po obljubah avtorjev za vekomaj ostal brezplačen, razmeroma neznan in (še?) nima veliko uporabnikov. Verjetno se bo to kmalu spremenilo.

Kljub modi "oblakov" je marsikdo skeptičen pri shranjevanju podatkov zunaj svojega računalnika in omrežja, zato je zaupanja vreden ponudnik toliko bolj pomemben. Da vam olajšamo preverjanje, naj povemo, da je Wuala švicarsko podjetje, ki je tehnologijo, na kateri temelji Wuala, razvilo kot raziskovalec na Züriškem tehnološkem inštitutu ETH Zurich. Marca 2009 pa se je podjetje združilo ali, bolje rečeno, prodalo znanemu francoskemu izdelovalcu diskov in drugih pomnilniških nosilcev LaCie.

Wuala

Kaj: Storitev za shranjevanje podatkov v oblaku in sodelovanje.

Izdeluje: Caleido Inc., www.wuala.com.

Cena: Brezplačno, dodaten prostor lahko pridobimo ali dokupimo.

Za: Oddajanje krajevnega prostora, hitrost, tehnična izvedba.

Proti: Kar nekaj težav pri vsakodnevni uporabni.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji