Objavljeno: 21.12.2021 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Januar 2022

Darilna malha

Prihaja čas praznikov, kar za marsikoga, predvsem mlajše, pomeni tudi čas daril. In ker so danes tehnične igrače med najzanimivejšimi, smo se pri Monitorju ponovno lotili zanimivih daritvenih idej – koristnih in tudi bolj čudaških ter nenavadnih.

Mobilni svet

Pametni telefoni so danes daleč najbolj priljubljena in osebna računalniška naprava, zato znajo biti prva postojanka pri izbiri morebitnih daril. Ne glede na uporabljeni telefon se tistim najbolj veščim in zagrizenim uporabnikom prej ko slej zgodi, da postane stanje napolnjenosti baterije alarmantno nizko. Na pomoč priskočijo zunanje baterije (Powerbank). Za hitro napajanje bodo zadostovali že nekoliko manj zmogljivi modeli z zmogljivost 10.000 mAh – denimo tanka Emos Alpha Q10 (www.emos-si.si, 13 EUR).

Zmogljiv, a tanek napajalnik za hitro napajanje več naprav.

Za resnejše podvige oziroma daljše odsotnosti od električnega omrežja pa bodo boljša izbira zmogljivejši modeli z 20.000 mAh ali več, kot je ZMI PowerPack 20K Pro (www.zmi.com, 80 EUR). Taka zmogljivejša prenosljiva baterija bo koristna tudi za napajanje drugih naprav, denimo fotoaparatov, dronov, igrač, celo manj zmogljivih prenosnikov, pozorni pa moramo biti na najvišjo moč napajanja (omenjeni ZMI je ponudi do 65 W).

Novi trend zadnjega leta ali dveh je opuščanje napajalnikov pri novih telefonih, češ, saj se tako in tako valja kup napajalnikov in napajalnih kablov v vsakem domu.

Novi trend zadnjega leta ali dveh je opuščanje napajalnikov pri novih telefonih, češ, saj se nam doma tako ali tako valja kup napajalnikov in napajalnih kablov. Po eni strani mogoče res, a po drugi imamo pogosto kup starih, počasnih napajalnikov ter razpadajočih kablov. Odlična rešitev so Ankerjevi napajalniki PowerPort, denimo model Atom 3 SLIM s štirimi vmesniki (www.anker.com, 40 EUR) in močjo do 65 W, s katerim lahko napajamo tudi prenosnike. V duhu časa izpostavimo še brezžični napajalnik, ki vstavljene naprave hkrati razkuži – Oblio Wireless Charger & Cleaner (www.lexon-design.com, 80 EUR).

V zadnjih letih se od telefonov poslavlja klasični analogni izhod za slušalke, tako so brezžične slušalke bluetooth vse popularnejše. Na voljo je ogromno različnih tipov, znamk in modelov. V vstopnem razredu je največ takih, kjer sta slušalki med seboj povezani s kablom, na katerem najdemo tudi majhno baterijo in nadzorno enoto – Panasonicov model RP-BTS10E (www.panasonic.com, 24 EUR) in Huawei CM61 (www.huawei.com, 20 EUR) sta odlična vstopna predstavnika tega razreda.

Hit zadnjih nekaj let so povsem samostojne brezžične slušalke, torej take, kjer vsako izmed dveh majhnih slušalk le vstavimo v uho. To je populariziral Apple s svojimi AirPods (200 EUR), vrh pa predstavljajo Sonyjeve WF-1000XM4 (www.sony.com, 240 EUR), ki smo jih tudi pri Monitorju pred časom preizkusili in pohvalili. Najboljšo izkušnjo pa ponudijo resne slušalke, ki pokrijejo naša ušesa, pri tem pa poskrbijo tudi za zmogljivo odstranjevanje šumov iz okolice. Solidno razmerje med kakovostjo in ceno ponudijo Philipsove TAPH805 (www.philips.com, 100 EUR), za tiste, ki preveč časa preživijo na spletnih sestankih in ob konferenčnih klicih, so kot nalašč Jabra Evolve 2 85 (www.emea.jabra.com, 328 EUR), saj ponudijo zelo dobro odstranjevanje šumov pri mikrofonu. Kraljujejo pa Sonyjeve WH-1000XM4 (www.sony.com, 310 EUR), ki so že več generacij zlati standard in so tudi nas že večkrat pozitivno presenetile.

DJI OM 5 ponudi odlično stabilizacijo za mirno snemanje videa.

Telefoni so izpodrinili malo morje različnih naprav, med bolj očitnimi so fotoaparati. Še vedno imajo sicer nekaj omejitev, največja je kratek doseg vgrajenih objektivov, kar pa lahko odpravimo z namenskimi objektivi, ki jih dodamo pametnemu telefonu. Zanimivo rešitev ponudi Moment, kjer objektive kombiniramo z namenskimi ohišji (denimo Clear Case za iPhone 13, 50 EUR), omembe vreden je tudi vstopni komplet Xenvo Pro Lens kit (www.xenvopro.com, 40 EUR) ali pa set podjetja Mactrem Lens set (www.amazon.com, 30 EUR), kjer dobimo kar štiri objektive in namensko stojalo. Zagrizeni snemalci videa pa bodo navdušeni nad zmogljivim stabilizacijskim ročajem DJI Osmo OM 5 (www.dji.com, 160 EUR), ki se lahko podaljša v t. i. selfie stick.

Hit zadnjih nekaj let so povsem samostojne brezžične slušalke, torej take, kjer vsako izmed dveh majhnih slušalk le vstavimo v uho.

Solidno darilo je lahko tudi kakšna pomnilniška kartica microSD, recimo SanDisk Extreme Pro SDXC 128 GB (www.sandisk.com, 50 EUR), a moramo pri tem vedeti, če telefon prejemnika to sploh podpira. Zelo zanimiva so tudi držala Pop Socket (www.popsockets.com, od 10 EUR), ki pomagajo pri uporabi vse večjih ter pogosto gladkih telefonov ter so izredno priljubljena so pri mlajših generacijah. S pridom jih uporabimo tudi pri kaki drugi napravi, denimo e-bralniku ali celo na manjših tablicah.

Med športnimi navdušenci so že leta vse popularnejše pametne zapestnice in ure. Prve ponudijo predvsem merjenje vadbe, torej korake, utrip, tudi pretečene ali prevožene kilometre. Ponudba je široka, med vstopnimi, denimo, Polarjeva Unite (www.polar.com, 140 EUR), med dražjimi pa Garminova Venu 2 (www.garmin.si, 350 EUR). Pametne ure pa ponudijo tudi nameščanje aplikacij – za uporabnike telefonov Android bo odlična izbira nova Samsungova Galaxy Watch4 Classic (www.samsung.com, 350 EUR), za tiste, ki imajo v žepu telefon z jabolčnim logotipom, pa nova Apple Watch Series 7 (www.apple.com, 470 EUR). Uporabnike, ki so jim ure preveč, bo navdušil diskretni prstan Oura Ring Gen 3 (www.ouraring.com, 314 EUR), saj prinaša kup koristnih tipal, ponudi baterijo z več dni delovanja, podpira pa tako Apple Health kot Google Fit.

Dodatek, ki telefon spremeni v pravo prenosljivo igralno konzolo.

Mlajši, ki imajo telefon v veliki meri tudi kot igralno konzolo, bodo navdušeni nad Razerjevim vmesnikom Kishi (www.razer.com, 70 EUR). Gre za držalo, ki se pritrdi na levo in desno stran telefona, ponudi pa prave analogne tipke in paličice za udobnejše igranje. Alternativa je seveda namenska prenosna konzola – ena boljših v tem trenutku je Nintendo Switch Lite (www.nintendo.com, 230 EUR).

Računalništvo

Vsem, ki imamo računalnik tudi za igranje iger, se pocedijo sline ob mislijo na Asusovo novo grafično kartico RTX 3070 Noctua Edition. Pri Asusu so ob tej priložnosti sklenili sodelovanje z enim najbolj priznanih proizvajalcev ventilatorjev, avstrijskim podjetjem Noctua, kar za seboj potegne tako prestiž kot tiho delovanje – a tudi svojevrstno visoko ceno (www.asus.com, 15.000 EUR – da, pravilno ste prebrali). Žal so cene grafičnih kartic še vedno (pre) visoke. Še najbolj »človeške« so cene kartic nVidia RTX 3060 Ti (več proizvajalcev, cene okoli 1.000 EUR), če jih seveda dobimo.

Tiste, ki so jim ure preveč, bo navdušil diskretni prstan, ki prinaša kup koristnih tipal.

Iskreno rečeno, za darila so tudi pri računalnikih primernejši manjši dodatki. Recimo Logitechova prikupna brezžična miška Pop Wireless Mouse (www.logitech.com, 40 EUR) v različnih barvnih kombinacijah z namensko tipko za smeške (emojije) in podporo do treh naprav hkrati. Najzahtevnejši bodo raje posegli po Logitechovi seriji MX, predvsem miški MX Master 3 (www.logitech.com, 110 EUR), igričarji pa po strupeni Razer Basilisk Ultimate (www.razer.com, 190 EUR).

Ene najboljših slušalk z aktivnim odpravljanjem šumov – Sonyjeve WH1000XM.

Podobno koristno darilo zna biti nova tipkovnica – sploh ker gre pri najzahtevnejših uporabnikih za potrošno robo. Enostaven in zanesljiv model je Cherryjeva tipkovnica KC 1000 (www.cherry.co.uk, 16 EUR), resni pisci, ki želijo občutek pravih mehanskih stikal, imajo na voljo širok izbor modelov, sami pa prisegamo na Das Keyboard 4 Professional (www.daskeyboard.com, 160 EUR), na kateri smo natipkali tudi besede, ki jih v tem trenutku berete. Spet velja omeniti tipkovnice, namenjene igričarjem, v zgornjem razredu odlično SteelSeries Apex 7 z RGB osvetlitvijo (www.steelseries.com, 195 EUR). Žepu prijaznejša, a še vedno solidna alternativa (ki prav tako ponudi RGB-osvetlitev) je Razer Cynosa V2 (www.razer.com, 60 EUR).

Za udobnejše delo je odlična rešitev podloga za tipkovnico in miško. Na voljo so različni materiali, od tkanine (Genesis Carbon 500, www.genesis-zone.com, 23 EUR) do plute (Ikea Susig, www.ikea.com, 7 EUR), seveda z nedrsečo spodnjo stranjo. Bolj znane (in še cenejše) pa so seveda podloge, namenjene le miškam. Najpreprostejše veljajo manj kot 10 EUR, na voljo so tudi take, ki imajo barvno osvetlitev (Razer Firefly V2, www.razer.com, 60 EUR) in celo vgrajen brezžični napajalnik za pametne telefone in druge naprave (Canyon MP-W5, www.canyon.eu, 30 EUR).

Žal so cene grafičnih kartic še vedno (pre) visoke. Še najbolj »človeške« so cene kartic nVidia RTX 3060 Ti, če jih seveda dobimo.

Nekoč smo med cenejšimi darili omenjali USB-ključke, danes pa raje priporočamo kar manjši (po fizičnih dimenzijah, ne prostoru) zunanji disk. Tu že dolgo vlada Western Digital, denimo z My Passport (2 TB, , www.westerndigital.com, 65 EUR), zanimiva alternativa pa je trpežni SanDisk Extreme Portable V2 SSD (www.sandisk.com, 150 EUR). Uporabnikom namiznih računalnikov pa bi v časih dela na daljavo znala prav priti spletna kamera – dobra izbira bo že povsem vstopni model, denimo Xiaomijeva W88S (www.mi.com, 30 EUR).

»Gedžeti«

Elektronske igrače, po domače »gedžeti«, so od nekdaj priljubljene naprave – bolj kot so nenavadne, zanimivejše so. Leteči droni so že postali skoraj vsakdanji, a še vedno gre za napravo, ki ponudi obilico zabave. Na tem področju ima očitno prevlado kitajsko podjetje DJI, med najboljšimi njihovimi letalniki je letos predstavljen Air 2S (www.dji.com, 950 EUR). Odlična cenejša alternativa, sploh za začetnike, je model Mini 2 (420 EUR), še cenejši pa model Tello (110 EUR), ki je namenjen uporabi v učne namene, saj ga lahko programiramo prek programskega jezika Scratch.

Leteči droni so postali že skoraj vsakdanji, a še vedno gre za napravo, ki ponudi obilico zabave.

Robotika je odličen učni pripomoček ob vstopu v svet tehnike in programiranja, med najbolj popularnimi pa so Lego seti z učno noto. O Lego Mindstorms smo v preteklosti že večkrat pisali, trenutno aktualni set se imenuje Robot Inventor oziroma Robot izumitelj (www.lego.com, 360 EUR). Med alternativami najdemo robota Robosen T9-E (www.robosen.com, 500 EUR), v kratkem pa naj bi predstavili tudi model, povzet po robotu Optimus Prime iz risane serije Transformers.

Roboti pa so vse bolj prisotni tudi v naših domovih. Pri Monitorju smo že večkrat preizkusili robotske sesalnike, ena boljših izbir tega trenutka je Roborockov najnovejši model S7 (www.roborock.com, 570 EUR). Poleg sesanja zna tudi pomiti tla, kot dodatek pa si lahko omislimo tudi postajo za samodejno praznjenje koša (300 EUR). Zelo podobne so tudi robotske kosilnice, a so te zaradi zahtevnejše izdelave in odpornosti na vremenske vplive še vedno dražje od sesalnikov. Najboljša izbira je Husqvarna Automower 315X (www.husqvarna.com, 2.400 EUR), za zahtevnejše terene pa Husqvarna Automower 435X AWD s pogonom na vsa štiri kolesa (3.400 EUR).

S prihodom snega pa smo se ozrli tudi na področje robotskih plugov – žal je stanje še bolj klavrno, a na spletni strani Robot Cleaner Store (www.robotcleanerstore.com) že najdemo nekaj različnih modelov. S pogonom na štiri kolesa velja »le« 6.000 dolarjev, zmogljivejši model s pogonom na šest koles pa še dva tisočaka več. Bolj dosegljivi so robotski čistilniki oken, ki se na okna dobesedno prisesajo z vgrajenim ventilatorjem. Tak je Mamibot iGlassbot W120-T (www.mamibot.com, 250 EUR), eden cenejših tovrstnih modelov, je pa izbira že kar velika.

Med temi napravami so vse popularnejši tudi izdelki, s katerimi vnesemo nekaj več pameti v dom. Rešitev je resnično ogromno, tudi v našem uredništvu se vse bolj zanašamo na raznovrstne pametne naprave in dodatke. Tistim, ki se na to področje želijo spraviti z lastnim znanjem in trudom, bo za začetek prav prišel majhen računalnik, na katerem bo tekel odprtokodni Home Assistant – recimo Raspberry Pi četrte generacije (www.raspberrypi.com, od 42 EUR dalje). K temu lahko dodamo vmesnik za nadzor naprav prek standarda Zigbee, model ConBee 2 (www.phoscon.de, 40 EUR). Seveda potrebujemo tudi naprave, ki jih bomo sploh krmilili. Začnemo lahko s tipali temperature in vlage Xiaomi Aqara (www.mi.com, 13 EUR), dodamo pametno vtičnico Ikea Tradfri (www.ikea.si, 15 EUR) in tipalo gibanja Samotech Zigbee Motion sensor (www.samotech.co.uk, 15 EUR).

Za vse, ki redno pozabljamo zalivati svoje rastline, bo odlična izbira pametno korito Click & Grow.

Alternativa pa je nakup vnaprej pripravljenega seta, ki vsebuje nadzorno enoto in ga krmilimo prek aplikacije. Gre za enostavnejšo rešitev od prej omenjenega sistema Home Assistant, kjer potrebujemo kar nekaj znanja in ročnega nameščanja. Solidna izbira, ki ni predraga in omogoča veliko razširljivosti, je Xiaomijev Mi Smart Home Kit (www.mi.com, 85 EUR).

Seveda pa si lahko omislimo tudi različne samostojne pametne napravice. Za vse, ki redno pozabljamo zalivati svoje rastline (ali pa pretiravamo in jih utapljamo), bo odlična izbira pametno korito Click & Grow Smart garden (www.clickandgrow.com, od 105 EUR dalje). Prijetno domačo vzdušje si lahko pričaramo s pametnim zvočnikom – te ponuja vse več podjetji, a najboljši ostaja sistem podjetja Sonos, denimo Sonos One (www.sonos.com, 230 EUR).

Pametna pomoč pa prihaja tudi v kuhinjo – v zadnjih letih smo na sejmih srečevali tudi pametne hladilnike, recimo Samsungovi hladilniki Family Hub (www.samsung.com, od 2.000 EUR dalje). Ti imajo na sprednji strani velik zaslon, prek katerega lahko upravljamo druge pametne naprave (Google Nest, Philips Hue itd.), pošiljamo recepte Samsungovi pametni pečici ali pa le preprosto predvajamo glasbo ali video recepte z Youtuba. Hladilnik ima vgrajeno celo kamero na notranji strani vrat, da lahko na daljavo, prek pametnega telefona, preverimo, kaj moramo nakupiti.

Malo tu, malo tam

Med letom smo ob brskanju po spletu naleteli še na malo morje zanimivih, a pogosto pregrešno dragih naprav. Tak je Acerjev kraljevski igričarski prestol Predator Thronos Air (www.acer.com, 14.000 EUR). Vključuje močna držala, na katera lahko dodamo do tri zaslone, ali pa enega širokega, skupne teže do 15 kilogramov. Stol ima vgrajeno celo funkcijo masaže, ki jo bomo po večurnih igralnih seansah še kako potrebovali. Seveda vključuje tudi močno mizico za tipkovnico in miš, nanj pa se namestimo prek pravih vrat na levi strani. Da nas ne bi kdo zmotil, pa je po prestolu tudi posejana osvetlitev RGB, ki jo lahko seveda upravljamo prek namenske programske opreme.

Hladilnik ima vgrajeno celo kamero na notranji strani vrat, da lahko prek pametnega telefona preverimo, kaj moramo nakupiti.

Če nam stol ni dovolj, pa si lahko omislimo tudi igričarski brlog v obliki postelje, odete v nevarno kombinacijo črne in rdeče ter obdane s poličkami za vso igralno periferijo. Japonsko podjetje Bauhutte (www.bauhutte-g.com) namreč ponuja različno igričarsko pohištvo, ki niti ni prav drago. Set, s katerim si sestavimo omenjeni brlog, nas bo (sicer brez poštnine) stal okoli 1.200 evrov. Jasno moramo k temu dodati še računalnik, monitor in vso ostalo periferijo.

Za takrat, ko se odločimo spraviti iz postelje, pa se lahko prestavimo na stol, ki bo pričaral pravo filmsko vzdušje. Gre za Flexound Pulse (www.flexound.com, pričakovana cena okoli 3.000 EUR), stol, ki nas obdaja z zvočnimi vibracijami. Pri tem si film seveda predvajamo na televizorju LG Signature OLED R 65, ki se ob neuporabi zvije v škatlasto ohišje (www.lg.com, 100.000 USD).

Ko nam ležanje in posedanje presedeta, pa lahko skočimo na prihajajoči električni motor DAB Concept-E (www.dabmotors.com, okoli 20.000 EUR). Z motorjem moči 10 kW je po zakonu primerljiv z motorji volumna 125 cc, obljublja pa enostavno, intuitivno vožnjo. Zadnji krik model na področju električnih vozil pa so električna terenska vozila podjetja Rivian. Poltovornjak R1T (www.rivian.com, od 67.500 USD) obljublja domet dobrih 500 kilometrov, s štirimi motorji in pogonom na vsa štiri kolesa pa bo premagal tudi resnejše terenske ovire. Ob tem ponudi pospešek od 0 do 100 km/h v pičlih treh sekundah. Kako lahko z njim vlečemo počitniško prikolico, pa si lahko le mislimo – vlečna zmogljivost se ustavi pri slabih petih tonah. Če nam poltovornjak ni pogodu, se lahko odločimo tudi za velikega terenca R1S (od 70.000 USD) s podobnimi zmogljivostmi in skoraj tremi kubičnimi metri tovorne prostornine (če poklopimo zadnje sedeže).

Če nam stol ni dovolj, si lahko omislimo tudi igričarski brlog v obliki postelje s poličkami za vso igralno periferijo.

Bolj športna opcija je kolo – tudi če nam pri njem priskoči na pomoč elektrika. Modelov je ogromno, saj danes praktično vsi resnejši proizvajalci ponujajo tudi električne opcije. Izpostaviti velja elegantni model Superstrata E (www.superstrata.bike, od 4.000 EUR), kjer nam izdelajo karbonsko ohišje po želji, električni motor moči 250 W pa je elegantno skrit v okvirju.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji