Objavljeno: 30.5.2007 10:23 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Junij 2007

D-Link Wireless Presentation Gateway

Nezaželenih kablov so se najprej rešile računalniške miške in tipkovnice, nadaljuje pa se tudi pri najbolj nepomembnih rečeh, kot je, recimo, brezžična povezava digitalnega fotoaparata. Edina ovira pri brezžičnih povezavah ostaja prenos videa.

Brezžični prenos računalniškega videa je sicer mogoč, vendar s precejšnimi omejitvami. Tako povezljivost uporabljajo nekateri dražji projektorji, D-Linkov Wireless Presentation Gateway pa rabi kot dodatek projektorjem, ki brezžičnega prenosa slike ne ponujajo.

D-Linkov Wireless Presentation Gateway DPG-2100 za povezavo potrebuje zgolj brezžično omrežno kartico, kakršna je vgrajena že v vsak sodoben prenosni računalnik. Za lažjo povezljivost s projektorjem pa ima dva video izhoda, VGA in DVI. Seveda ni strogo namenjen le projektorjem, temveč lahko nanj priklopimo od navadnega računalniškega monitorja do plazemskih televizorjev.

Namen brezžične povezave je predvsem v lažji in hitrejši povezavi s projektorjem, saj se s tem rešimo nevšečnosti s prekratkimi kabli in različnimi vmesniki. Druga poglavitna prednost pa je udobna izmenljivost med več računalniki. Vsekakor pa to ni nadomestek za klasični kabel VGA ali DVI, saj ima brezžična omrežna povezava svoje omejitve pri prenosu velikih količin podatkov. Izkaže se namreč, da je Dlink uporaben predvsem za predvajanje predstavitev, pri katerih prevladujejo statične slike; video se namreč zelo zatika.

Ločljivost video izhoda je nespremenljiva, 1024 x 786 pik. Za projektorje je to ravno prav, za računalniški zaslon pa že skorajda premalo. Opazna je tudi zmanjšana barvna globina, saj so v Dlinku s tem pridobili pri optimizaciji prenosa. Mogoč je tudi prenos zvoka, vendar nam tega na testu ni uspelo vzpostaviti.

Uporaba DPG-2100 je sicer sila preprosta in ne zahteva posebnih nastavitev ter raznih CDjev, ki jih hitro založimo. Pred prvo uporabo se je treba zgolj ročno povezati na napravo, ki jo najdemo na seznamu najdenih brezžičnih omrežnih povezav, in odpreti spletni brskalnik. Avtomatsko smo preusmerjeni na prenos programske opreme, ki jo preprosto namestimo in zaženemo. Od tu naprej je za vzpostavitev zveze z DPG-2100 potreben zgolj zagon programa. Če želimo hkrati uporabljati tudi brezžično internetno povezavo, lahko DPG-2100 prek navadne omrežne povezave priklopimo na usmerjevalnik

D-Link DPG-2100 Wireless Presentation Gateway se odlično obnese kot dodatek k projektorju, njegova prednost pa je predvsem v preprosti in hitri povezljivosti. Za prenos videa pa bo treba počakati na druge tehnološke rešitve.

D-Link Wireless Presentation Gateway DPG-2100

Izdeluje: D-Link, www.dlink.com.

Prodaja: Xenya, www.xenya.si.

Cena: 276 EUR.

Za: Preprosta raba.

Proti: Prenos videa, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji