Objavljeno: 24.8.2011 08:34 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Julij-avgust 2011

Cunami

Cunami

O globalizaciji je bilo prelitega že veliko črnila, takega in drugačnega. Vsi se nekako zavedamo, da je naša elektronika nekoč prihajala z Japonskega, danes pa jo večinoma dobimo s Kitajskega, nekaj pa tudi s Tajvana, iz Južne Koreje in drugih vzhodnoazijskih držav. Pravzaprav bomo težko kar iz glave izstrelili naprave, ki so narejene na Japonskem.

Sem sodi morda kak avtomobil (pa še to le manjših izdelovalcev, kot je Subaru), pa naprednejši digitalni fotoaparati in objektivi (recimo nekateri Nikonovi in Canonovi modeli). Pa vendar je danes vsaka elektronska naprava tako napredna, da uporablja dele z vsega sveta.

To se lepo kaže zdaj, po katastrofalnem cunamiju na Japonskem v začetku marca. Videti je, kot da je večina sveta že pozabila na potres in gromozanski val, ki mu je sledil, v javnosti se govori le še o jedrskih elektrarnah in njihovih težavah. A v računalništvu se katastrofalno dogajanje pozna tudi v manj očitnih oblikah.

Omenili smo že, da je razmeroma malo naprav izdelanih na Japonskem, vsaj manj kot nekoč. A v deželi vzahajajočega sonca še vedno izdelajo silno veliko manjših komponent, takih, kjer je pri izdelavi potrebna največja možna natančnost. Pri fotoaparatih smo že omenili kakovostno optiko, a veliko je tudi elektronskih komponent. Sem sodijo razna tipala, različni mikrokrmilniki in druge manjše komponente, pa tudi sestavni deli za različne LCD monitorje (stekla, barvni filtri, polarizatorji). Japonska podjetja prispevajo dobro petino vseh svetovnih polprevodniških komponent, pa čeprav teh komponent navadni uporabniki nikoli ne vidimo. Opazimo le končne izdelke, ki pa so največkrat "Made in China".

Tudi na naših preizkusih v rubriki Najboljši čutimo posledice. Takoj po potresu smo se pogovarjali z nekaterimi našimi uvozniki računalniških komponent, takrat nam, vsaj uradno, še niso znali ničesar povedati o zalogah in dobavnih rokih naprav. Neuradno so sicer omenili, da bi znali imeti težave pri dobavi, a jih niti nismo občutili.

Do zdaj. Za naše preizkuse si naprave sposojamo pri uvoznikih, pri tem pa dobimo tudi povratni odziv o napravah, usmeritvah na našem trgu, ne nazadnje tudi podatke o prihajajočih novostih. Zdaj se je pokazalo, da bo predstavitev nekaterih novosti prav zaradi omenjenih naravnih katastrof premaknjena. V konkretnem primeru gre za eno izmed japonskih tiskalniških podjetij, ki naprav sicer ne izdeluje na Japonskem, a od tam dobi nekatere pomembne elektronske elemente.

Čeprav je morda zanimivo, pa končni uporabniki tega ne bodo opazili, saj je trg tiskalnikov že tradicionalno počasen, v naših tabelah imamo tudi več let stare modele, ki so še naprodaj. Je pa res, da cene ostajajo razmeroma enake, morebitna znižanja prinesejo le posamezne prodajne akcije.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji