Objavljeno: 25.10.2011 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Oktober 2011

Čudežni ključek

Se radi igrate z androidnim drobovjem in nameščate neoriginalne ROMe na vaš Samsungov telefon? Potem potrebujete ta USB ključek.

Pametni telefoni so kakor nalašč za igranje. Pri slednjem ne mislimo tistega z igricami, temveč na preizkušanje, česa je strojna oprema zmožna in do kakšnih omejitev jo lahko popeljemo. Najhvaležnejše stranke so aparati z operacijskim sistemom Android. Že po naravi odprt sistem, zaklepajo ga načeloma le izdelovalci telefonov, je od vsega začetka priljubljena tarča prirejanja programske opreme zanj. Zdi se, da so privlačnost teh dejavnosti prvi opazili v Samsungu. Skoraj vsi njihovi modernejši telefoni imajo tako imenovani Download Mode, nekakšen Bios za telefon, kjer lahko po želji nalagamo prirejene ROMe (po željah razvijalcev krojeni Androidi). Včasih smo to počeli le z baterijo, polno do roba, in napravo, priključeno na vsaj tri UPSe (nepretrgano napajanje), danes se tega zaradi načina Downloada lotimo s precej lažjim srcem. Kljub temu se pojavita dva problema. Zaradi prevelike brezskrbnosti posvetimo (pre)potrebnim navodilom (pre)malo pozornosti in kaj lahko se zgodi, da telefon postane le kos opeke brez vsakršne vrednosti. Druga težava, na prvi pogled nevidna, je skriti števec omenjenega početja, ki se z vsakim naloženim ROMom poveča. S številko, večjo od nič, nam na uradnem servisu v Sloveniji zavrnejo sleherno popravilo z naslova garancije.

Za obe morebitni zagati poznamo preprosto rešitev. Po spletu (eBay, ipd.) kupimo ključek USB JIG, ki stane sedem evrov in za svojo ceno ponuja neverjetno veliko. Uporaba ni zahtevna. Pri ugasnjenem telefonu vstavimo vzorčni USB v režo mikro USB in aparat se samodejno zbudi v načinu Download Mode. Obenem ključek izbriše informacijo o nečednem početju ter ponastavi števec. Tako pripravljeno napravo le še povežemo z računalnikom in ji s programom Odin prepišemo strojno programsko opremo (ang. firmware). USB JIG tako obudi v življenje še tako zamrznjenega Samsunga in zbriše vse sledi za sabo. Če smo v zadnjem koraku naložili prvotni sistem, ki ga za posamezne mobilne ponudnike po svetu in v Sloveniji dobimo na forumu xda-developers, bo telefon kot nov in ni ga junaka, ki bi lahko videl, kaj vse je aparat v preteklosti dal skozi.

Ključek USB JIG

USB pripomoček za servisiranje pametnih telefonov.

Prodaja: eBay.

Cena: 7 EUR.

Za: Preprosta raba, učinkovitost, cena.

Proti: Le za telefone Samsung.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji