Objavljeno: 25.8.2009 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Julij-avgust 2009 | Teme: splet, foto

CMS za ljubitelje fotografije

Z ofenzivo digitalnih fotoaparatov se je povečala tudi zbirka naših fotografij. Namizne programe za njihovo organizacijo smo v tem času že osvojili, zdaj je čas, da se skozi slikovno gradivo predstavimo še svetu.

Gallery je odličen, dozorel odprtokodni program za objavo naših spominov in umetnin v spletu. Ponuja silno veliko možnosti, ki jih lahko razširimo z dodatnimi vtičniki. Preveden je tudi v slovenščino. Čeprav naš prevod ni popoln, to ne bi smela biti težava, saj lahko prevod dopolnimo sami, ker so vsa besedila združena v .po datoteke, ki jih je enostavno prevajati ob pomoči programov, kakršen je na primer poEdit.

Galerijo lahko namestimo na različne operacijske sisteme. Poleg Oken se dobro počuti tudi na vseh vrstah Unixa (BSD, linux ...). Za osnovno izvajanje bomo potrebovali katerikoli spletni strežnik, različico PHP 4.3.0 ali novejšo, eno izmed grafičnih knjižnic (ImageMagic, NetPBM, GD ...) in od različice številka dve naprej tudi eno izmed priljubljenih zbirk podatkov (MySQL, PostgreSQL, DB2, Oracle, MS SQL). Sama namestitev je dokaj preprosta. Najprej pretočimo program s spletne strani v svoj računalnik ali strežnik, vsebino razširimo ter nadaljujemo kar v spletnem brskalniku, kjer nas program vodi prek nekaj kratkih korakov. Skupaj porabljeni čas je na koncu okoli deset minut.

Program odlično opravi svoje delo pri objavi digitalnih fotografij, saj jih zna opremiti s profesionalnimi podatki, ki jih črpa iz informacij EXIF.

Objava slik je zelo preprosta. Poteka skozi spletni vmesnik, kjer nastavimo vse želene atribute za vsako sliko posebej. Če želimo objaviti več slik naenkrat, je to lahko zamudno, zato je v tem primeru bolje uporabiti program Gallery Remote. Ta javanski program s funkcijo "povleci in spusti" omogoča objavo slik neposredno v oddaljeno Galerijo (lahko tudi v več hkrati). Poleg naštetega naše na novo ustvarjeno spletišče podpira tudi najrazličnejše uvoze že oblikovanih zbirk fotografij. Tako lahko uvozimo večjo količino slikovnih datotek z uporabo stisnjenih map (zip) ali prenesemo zbirko iz priljubljenega programa za urejevanje posnetkov Picasa 2. Z ustreznim vtičnikom lahko svojo galerijo povežemo z znano spletno storitvijo Flickr in poenostavimo pot naših fotografij vanj ter iz njega. In tako naprej, skozi množico dodatkov, ki so jih v osnovni bazen zmožnosti programa prispevali sami uporabniki. Seznam osnovnih funkcij in razširitev ter njihova raba je na spletni strani. Iz vsake objavljene fotografije znajo PHP skripte prebrati podatke EXIF, tako da naše dveri ne bodo nikoli trpele za pomanjkanjem profesionalnih informacij. Ob sliki lahko naši obiskovalci preberejo, s kakšnim fotoaparatom je bil posnetek narejen, kdaj je bil posnet in kopico podatkov o osvetlitvi, odprtosti zaslonke in podobnem. Za nameček jim lahko dodamo vodni žig, zaklenemo ločljivost in z malo spretnosti ob uporabi temu namenjenega vtičnika opremimo objavljeno s podatki o lokaciji (GPS). Čeprav gre pri Galeriji predvsem za fotografije, lahko z ustreznimi razširitvami navsezadnje objavimo tudi filmske posnetke.

Vzdrževanje spletišča je z uporabo vgrajenih orodij mačji kašelj. Za najzahtevnejše so na voljo dodatni skripti, objavljeni na domači strani Galerije.

Program lahko uporabimo v več namenov. Lahko se z njim predstavimo svetu, lahko ga imamo zgolj kot zbirko svojih fotografij, do katerih imamo dostop le sami in od vsepovsod, ali pa z njim ustvarimo pravo spletišče, na katerem bodo lahko obiskovalci naših strani sami ustvarjali nove albume in tako gradili vsebino naših dveri. Nekakšen lastni mini Flickr torej. Naprednim uporabnikom ponuja silno veliko možnosti za dodatne nastavitve ali tako imenovani "fine tuning" (podrobno nastavljanje). Vse je odvisno od tega, kaj želimo s programom doseči. Vsebuje dosti orodij za varnost, delo s skupinami in posameznimi uporabniki. Našo ponudbo lahko razširimo s komentarji, diapozitivi, e-karticami in celo z naročanjem natisnjenih fotografij. V ta namen ponuja vtičnike za nekaj najbolj priljubljenih programov oddaljenega naročanja, med katerimi žal (še) ni našega Digifot.

Program je v času opisovanja v različici 2.3. Vsega skupaj si ga je preneslo v svoj računalnik že štiri in pol milijona ljudi, kar zgovorno priča o kakovosti programske kode in privlačni uporabniški izkušnji. Prostovoljci, ki sodelujejo pri razvoju, medtem že snujejo številko tri. Nova Galerija bo napisana povsem na novo, saj se je v letih koda preveč razširila, da bi bila obvladljiva. Poleg novih zmožnosti je njihov cilj dodatno poenostaviti uporabniško izkušnjo. V ta namen se bodo povsem osredotočili na strukturo Apache 2/PHP5/MySQL 5. To ne pomeni, da spletišče ne bo delovalo drugje, le optimizirano ne bo. Morda bo zgodba drugačna, če se vanjo vpletejo večji igralci, kot je na primer Microsoft, in uradno podprejo razvoj za svoje platforme.

Kakorkoli že, prihodnost je za Galerijo svetla. Uporabniki so zadovoljni, razvijalci pripravljeni pomagati, vtičniki nastajajo kot gobe po dežju, prav tako teme, v katere lahko naše spletišče preoblečemo. Ne nazadnje je zanjo na voljo tudi vrsta implementacij v priljubljene sisteme za upravljanje vsebin (CMS), ki so danes na vrhuncu, saj je vsaka druga spletna stran narejena z njimi. Da prepričam neprepričane, jo za konec toplo priporočam še sam.

Gallery

Kaj: Program za objavo naših fotografij v spletu.

Izdeluje: Bharat Mediratta in široka spletna skupnost, gallery.menalto.com

Cena: Zastonj.

Za: Velika zbirka uporabnikov pripravljenih priskočiti na pomoč, dodatne razširitve, cena.

Proti: Za novince preveč možnosti že v osnovnem paketu, nepopoln slovenski prevod.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji