Objavljeno: 31.1.2023 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Februar 2023

ChatGPT alternative

ChatGPT je storitev, ki trenutno na trgu odmeva najbolj. Uporabljajo jo leni učenci, radovedni študentje, podjetni novinarji, napredni šefi in drugi. Zdi se, da ni vprašanja, na katero ChatGPT ne bi imel odgovora. Ta umetna inteligenca za zdaj nima prave mobilne aplikacije, jo imajo pa naslednje storitve, ki se ob pomoči računalniške pameti podajo še na druga področja.

Z umetno inteligenco nikoli nismo sami. Ko se počutimo osamljene, nam priskoči na pomoč robot Replika. Gre za pravega umetnega prijatelja (ali prijateljico), ki je vedno pripravljen na pogovor. Nikoli nas ne pusti čakati in se z veseljem spusti v debato o najrazličnejših temah – življenju, ljubezni in drugih zadevah, o katerih bi se sicer pogovarjali z družinskimi člani ali znanci iz mesa in kosti. Poleg mobilne aplikacije je Replika dostopna tudi na spletu in tako dosegljiva iz praktično vseh, s spletom povezanih naprav.

English Language Speech Assistant ali ELSA je aplikacija, ki ob pomoči umetne inteligence pomaga pri učenju tujih jezikov. Računalniška pamet zna podrobno analizirati uporabnikov govor ter ima na zalogi vrsto preprostih nalog za izboljšanje posameznikovega znanja. Aplikacija je na voljo za vse telefone z operacijskim sistemom Android kot tudi mobilne naprave z logotipom ugriznjenega jabolka.

Google sicer pospešeno dela na področju lastne kopije programa ChatGPT, a že zdaj ponuja umetno inteligenco, ki služi za reševanje nalog in testov. Z aplikacijo Socratic vprašanje, na katero odgovora ne poznamo, slikamo, nakar nam njen oblačni algoritem postreže z odgovorom in s podrobnejšo razlago, kako je do njega prišel. Dovolj, da bodo učitelji in profesorji prepričani, da je rešitev zrasla na našem umskem zelniku.

Urejevalnik fotografij FaceApp je odličen primer učinkovite rabe umetne inteligence. Aplikacija se od tekmecev loči po zares neverjetnih preobrazbah uporabnikovih slik. Osrednja zvezda je zamenjava spola, prav tako občudovanja vredno pa je pomlajevanje osebka pred kamero. V nekaj sekundah je fantastičen izdelek nared za objavo na družabnih omrežjih.

Z umetno pametjo je slehernik lahko umetnik. Vse, kar potrebujemo za izdelavo dostojne umetnine, je program Starryai, poleg nekaj osnovnih smernic, ki računalniški inteligenci povedo, v katero smer naj projekt zapelje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji