Objavljeno: 29.4.2008 09:46 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor April 2008

Če je ena številka premalo

Najdražji in najzmogljivejši mobilni telefoni premorejo toliko različnih funkcij, da se navadni uporabniki že težko znajdemo. Pa vendar že nekaj časa nismo naleteli na telefon, ki bi v enem aparatu ponujal možnost uporabe dveh kartic SIM, s tem pa tudi dveh ločenih telefonskih številk. A na Daljnem vzhodu so pripravljeni izdelati karkoli. K nam je tako prišel Matsunichi D620.

Gre za razmeroma običajen mobilni telefon, katerega poglavitna lastnost je sočasna uporaba dveh telefonskih številk. Zamisel še zdaleč ni nova, že leta nazaj je nekaj izdelovalcev ponujalo tako možnost, rešitev pa se ni prijela. Največja težava je bila to, da je lahko uporabnik hkrati uporabljal le eno kartico SIM; ob vklopu telefona je torej moral izbrati, katera telefonska številka bo aktivna. Matsunichijev D620 pa to težavo odpravlja, saj imamo dve številki na voljo ves čas. Ker telefon ni zaklenjen na določeno omrežje, lahko uporabljamo uporabniška računa dveh različnih ponudnikov ali pa uporabljamo v eni napravi tako osebno kot službeno številko. Žal pa ne moremo vzpostaviti konferenčnega klica z dvema povezavama hkrati.

Odlična zamisel torej, žal pa močno šepa izvedba. Telefon meri na razmeroma zahtevne (tudi poslovne) uporabnike, a zaostaja pri drugih funkcionalnostih. Po spletu bomo brskali le s počasi izginjajočim brskalnikom WAP. No, tudi hitrost podatkov je razmeroma počasna za uporabo navadnega brskalnika, telefon podpira le GPRS. Na voljo torej nimamo hitrejših povezav, kot so EDGE, UMTS ali HSDPA. Tudi drugih funkcij je bore malo. Bralnika datotek PDF ali DOC bomo zaman iskali, lahko pa zato igramo glasbene datoteke MP3. Na voljo je tudi modri zob, telefon pa lahko uporabimo tudi kot pomnilnik USB.

Če je fizična kakovost telefona solidna, pa nas je uporabniški vmesnik kar močno razočaral. Deluje neintuitivno in nedodelano. Brž ko začnemo vnašati telefonsko številko, se na zaslonu, občutljivem za dotik, prikaže še ena, navidezna tipkovnica. Zakaj imamo na voljo dve tipkovnici, nam ni uspelo ugotoviti. Pri tipkanju že izpis številk izpade dokaj smešno, saj se izmenično menjajo tri barve, modra, zelena in rdeča, telefonske številke pa spominjajo na božične jelke. Pri menujih se težave nadaljujejo. Na spodnji strani zaslona imamo nekaj ikon, ki delujejo kot bližnjice do posameznih menujev. V praksi pa niso nič kaj hitre, saj nas telefon vsakič vpraša, ali res želimo zapustiti trenutni menu. To izvede tudi takrat, ko znova izberemo menu, na katerem smo tisti hip.

Za Matsunichi D620 lahko torej ugotovimo, da gre za zanimivo zamisel, ki pa bi jo morali še malo dodelati. Vsekakor pa bi znal koristiti tistim, ki so do zdaj nosili v žepu dva telefona - zasebnega in službenega.

Matsunichi D620

Kaj: Telefon GSM.

Pomnilniška kartica: MicroSD.

Ločljivost zaslona: 320 × 240 pik.

Krajevne komunikacije: Bluetooth 1, 2.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM 900/1800 MHz.

Odzivnost: 5.

Uporabnost: 6.

Splošni vtis: 4.

Izdeluje: Matsunichi, www.matsunichi.eu

Prodaja: Conrad Electronics, www.conrad.si.

Cena: 329 EUR.

Za: Sočasna uporaba dveh kartic SIM.*

Proti: Uporabniški vmesnik, malo funkcij, ni povezave UMTS.

Vsekakor bi znal koristiti tistim, ki so doslej nosili v žepu po dva telefona - zasebnega in službenega.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji