Objavljeno: 26.8.2008 14:43 | Avtor: Primož Gabrijelčič | Monitor Julij-avgust 2008 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Casio Exilim EX-Z1080

Casio je predstavil dva fotoaparata, pri katerih je najpomembnejša novost snemanje filmov za YouTube. Oba smo si ogledali.

EX-Z1080 je res prijeten majhen fotoaparatek, ki nam je bil všeč, čeprav je bil preizkušeni primerek roza barve. Pa kaj je s to roza letos? Vsi so nas napadli z roza, vijoličnimi in rdečimi fotoaparati. In celo prenosniki. No, če niste ravno za roza, je EX-Z1080 na voljo tudi v modri, sivi in črni inačici.

Tipalo ima kar 10,1 milijona pik, zum pa je razmeroma skromen, od 38 do 114 mm (preračunano v format Leica). Popačenje slike je veliko skoraj na vseh goriščnicah. V širokokotnem načinu je slika sodčkasta, povsod drugod pa stisnjena. 114 milimetrov je malo, lahko pa spustimo ločljivost na 5 megapik (to je še vedno dovolj za slike, ki jih gledamo samo na računalniku) in s tem dobimo faktor povečave 4,3 x, oziroma najdaljšo goriščnico 163 mm, kar je bistveno bolj uporabno. V tem načinu so slike velike še vedno povsem uporabnih 2560 x 1920 pik.

Občutljivost lahko spreminjamo od ISO 80 do ISO 3200, s tem da je zadnja pogojno uporabna občutljivost ISO 800. Pri višjih vrednostih je šuma odločno preveč, barve pa ostanejo nespremenjene. Stabilizator je samo programski, se pravi neuporaben.

Uporabniški vmesnik je presneto neintuitiven. Gumbov je malo in pod njimi se skriva malo nastavitev. Snemanje filmov smo iskali dobrih deset minut, potem pa smo le ugotovili, da se skriva - skupaj z množico vnaprej nastavljenih načinov - za gumbom BS (Best Shot).

Video lahko snemamo v formatih 640 x 480 in 848 x 480 pik, oboje s 30 slikami na sekundo. Dolžina videa je omejena na 10 minut. Video je stisnjen s sodobnim kodekom H.264/AVC in zapisan v formatu QuickTime ter porabi skromnih 40 MB na minuto. Posebni način za snemanje YouTube videov se praktično v ničemer (vsaj v ničemer opaznem) ne razlikuje od običajnega videa ločljivost 640 x 480. Tudi izdelovalec nikjer ne navaja posebnosti zapisa YouTube, omenjeno je le, da se v tem načinu "nastavi optimalna velikost, kakovost in druge nastavitve". Take filme lahko s priloženim programom naložimo neposredno na YouTube. Seveda smo to možnost tudi preizkusili. Kratek filmček, posnet v središču Ljubljane, si lahko ogledate na www.youtube.com/watch?v=Cvjz2mgn7Pk.

Od zanimivosti omenimo le, da lahko EX-Z1080 naučimo prepoznavati obraze družinskih članov, da jim potem daje prednost na skupinskih posnetkih. Zanimivi sta tudi nastavitvi "short movie", ki posname štiri sekunde dogajanja pred pritiskom na sprožilec in štiri po njem (zadošča en pritisk), ter "past movie", ki posname pet sekund dogajanja pred prvim pritiskom na sprožilec in potem snema do drugega pritiska.

Exilim EX-Z1080 se presenetljivo dobro obnese tudi v temnejših razmerah.

Casio Exilim EX-Z1080

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 10,1 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 38-114 (35 mm ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-5,1; ostrenje 40 cm-neskončno (makro 6 cm); domet bliskavice 3,3 m; ISO: samodejno ali ročno (80-3200).

Tehnična zmogljivost:   4.

Kakovost fotografije:   6.

Zasnova aparata:  6.

Prodaja: Tobos, www.tobos.si.

Cena: 280 EUR.

Za: Velikost, velikost tipala, dobro stiskanje videa.

Proti: Skromen zoom, malo ročnih nastavitev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji