Objavljeno: 26.9.2006 02:59 | Avtor: Arnold Marko | Monitor September 2006 | Teme: nenehni testi

Casio Exilim EX-Z1000

Casiovi modeli Exilim že od prvega modela predstavljajo meje zmogljivosti, kar zadeva žepne modele, in tudi model Z1000 v tem ni izjema. Ima namreč tipalo z diagonalo 1/8 palca s kar 10,3 milijona svetlobnih elementov. Slike imajo sicer "le" 9,43 milijona pik; to pomeni največjo ločljivost 3448 × 2736 pik. Poleg te je na voljo še ločljivost 5, 3 in 2 "megapik" ter ločljivost VGA. Slike se zapisujejo na kartice SD/MMC, v osnovi pa ima vgrajenega tudi 8 megabajtov notranjega pomnilnika. To je seveda premalo za kakršnokoli resno rabo, sploh pri največji ločljivosti, ki ustvarja štiri kar megabajt velike datoteke JPEG. Objektiv aparata ponuja trikratno optično povečavo (ekvivalent od 38 do 114 mm), njegova svetlobna jakost je med solidnih 2,8 pri širokem kotu in slabših 5,4 v tele povečavi. Ob slabši svetlobi mu tudi hitro poidejo moči za natančno ostrenje, tako da pogosto zaklene sliko neostro. Ostriti zna od razdalje 40 cm naprej (pri širokem kotu), v makro načinu pa od 6 cm naprej. Aparat ima tudi stabilizator slike. Ta je sicer elektronski, vendar dobro preprečuje razmazanost slik pri nekoliko daljših časih osvetljevanja.

Ohišje aparata je narejeno v maniri žepnih modelov. Je kovinsko in ima le malo delov, ki bi bili lomljivi - še najbolj krhek je gotovo velik barvni zaslon LCD na hrbtni strani, ki se ponaša z diagonalo 71 mm in ločljivostjo 230.400 pik. Kakovost slike je precej dobra, kljub temu je ob slabi svetlobi težko viden. Aparat ima na samem ohišju le malo funkciji, ki bi bile dosegljive, tako da je treba večinoma uporabljati nastavitve na menujih. Tu najdemo tudi številne scenske nastavitve, ki prilagodijo delovanje avtomatike različnim vrstam fotografije - vsaka od teh nastavitev ima tudi vzorčno sliko in opis. Je pa res, da je treba praktično vse izbire iskati po menujih. To povzroči, da je nastavljanje vse preveč zapleteno - vsaj nekaj izbir bi tudi lahko prenesli na kakšno tipko na ohišju.

Kar zadeva slike, je treba priznati, da se 10 "megapikslov" sicer sliši mamljivo, a se v praksi tolikšna ločljivost izkaže za manj prepričljivo. Pod povečavo se namreč razkrije, da so barve, ki jih zajema Casio, opazno rastrirane, barvni rastri pa so videti nekje med šumom in učinkom moire. Pri povečavah bi to morda še sprejeli, saj se velike slike ponavadi gledajo od daleč, za obreze slik pa je to bistvenega pomena. Očitno optika ne ustreza taki ločljivosti tipala, tako da je zajemanje svetlobe manj natančno, kot bi želeli. Pri majhnih fotografijah to resda ni bistvenega pomena, a zakaj bi potem sploh imeli tako ločljivost. Še posebej, ker je dinamika barv celo slabša kot pri boljših modelih tudi istega izdelovalca z manjšim številom pik.

Casio Exilim EX-Z1000

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 9,54 milijona pik.

Tehnična zmogljivost: 8.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 6.

Tehnične lastnosti: Objektiv 38-114 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-5,4; ostrenje 0,5 m-neskončno (2 cm); čas od 1/2000 do 4s; domet bliskavice do 3,6 m; razpon ISO samodejno 80, 100, 200, 400, 800 (omejeno).

Prodaja:.Tobos, www.tobos.si.

Cena: 105.000 tolarjev.

Za: Velika ločljivost, velik in kakovosten zaslon.

Proti: Občutljiv za šum, močni rastri na barvah, zapleteno upravljanje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji