Objavljeno: 28.6.2011 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Junij 2011 | Teme: android

Čas je za lišp

Računalnike, namizne, prenosne, tablične in žepne (telefone) vedno bolj določa njihov zunanji videz. Lišp operacijskega sistema oziroma lišp dodatnih programčkov, ki jih namestimo v operacijski sistem. Trije avtorji so se spopadli z nalogo, da bi kar najbolj nališpali svoje računalnike - okenskega, macovskega in linuxnega.

Operacijskim sistemom se je včasih v resnici reklo Disk Operating System (pa četudi to ni bil ravno Microsoftov DOS), enostavno zato, ker je bila to tista programska oprema, ki je skrbela za upravljanje z diskom računalnika. Danes so operacijski sistemi tisti "disk" v imenu izgubili, ker je njihova vloga veliko širša. Pravzaprav bi lahko rekli, da je njihova vloga vedno bolj posredništvo med računalnikom in njegovim uporabnikom, v resnici kar uporabniški vmesnik. Da, vsekakor je "pod pokrovom" še veliko več, od zagotavljanja večopravilnosti in sobivanja programov, dodeljevanja pomnilnika, vzdrževanja omrežne komunikacije, varnosti in, ne nazadnje, še vedno tudi dela z diskovnimi pogoni, pa vendar - to, kar operacijske sisteme naredi priljubljene, je vedno bolj - le lišp. Predvsem imam tu v mislih Appleov iOS, Googlov Android in Microsoftov Windows Phone 7, vendar tudi operacijske sisteme za osebne računalnike.

V resnici je pri računalniku, za katerim sedimo osem in več ur na dan, pomembno, kako z nami komunicira, kako je videti, in kakšne bonbončke nam ponuja pri delu z njim. Izkaže se, da so kljub morebitnim drugačnim prebliskom še najmanj nališpana Microsoftova Okna 7. Sicer veliko bolj kot starejši Windows XP, okna so polprozorna, okenskih animacij je kar nekaj, imamo celo 3D preklapljanje med programi, toda v resnici jim je mogoče "prilepiti" še marsikaj. Od polnega 3D videza pa do tematskih videzov, enostavnejšega dela z množico ikon in še marsičesa.

Jabolčni računalniki od nekdaj skrbijo za lišp, zato ne čudi, da so zunanji razvijalci tu nekoliko bolj brez sape. Kljub temu si, poleg ozadij, lahko omislimo spreminjanje ikon, sestavljanje ikon in spet 3D pogled na namizje.

Še najbolj zanimiv je na tem področju Linux, kjer imajo nekatere distribucije vgrajeno že bolj ali manj vse, kar bi si človek od lišpa poželel. Že pred časom smo v Monitorju pisali (in posneli) že skorajda čudaške učinke z ogenjčki, ki jih lahko prižigamo na namizju (Compiz), tokrat pa smo našli tudi še vse kaj drugega.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji