Objavljeno: 28.1.2014 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Februar 2014 | Teme: USB, HDMI

Čas je za ključke HDMI!

Na »ključke« USB smo se v vseh teh letih že kar nekako navadili, kot kaže, pa se nam obeta poplava ključkov, ki jih vtaknemo v vtičnice HDMI. Da, v televizorje.

Prve »ključke HDMI« smo preizkušali že pred časom, in sicer na preizkusu večpredstavnih vmesnikov, ki poskrbijo, da lahko video vsebine iz računalnika predvajamo na računalniku. Tokrat smo preizkusili podobno napravico, ki pa ima malce drugačen namen – televizorju doda zmogljivosti Miracast, če smo že kar takoj v začetku zelo strokovni.

Miracast je povezovalni standard združenja Wi-fi Alliance, ki omogoča brezžični prenos video vsebin med združljivimi napravami. Prek povezave Wi-fi Direct, na kateri temelji, lahko iz »virov« Miracast (telefoni, tablice, osebni računalniki) video predvajamo na »prikazovalnikih« Miracast, kar so največkrat kar televizorji ali projektorji. Današnji televizorji, vsaj tisti, ki ne sodijo med najcenejše, pravkar dobivajo nadgradnje, s katerimi pridobijo tudi zmogljivost prikazovalnika Miracast. Za starejše televizorje so na voljo ključki HDMI nekaterih bolj znanih znamk (npr. Netgear) in seveda brezštevilna množica takih in drugačnih »kitajcev«. Enega izmed boljših iz slednje skupine smo preizkusili tudi mi.

Prilagojen brskalnik omogoča tudi označevanje vsebin.

Prilagojen brskalnik omogoča tudi označevanje vsebin.

EZCast Widicast WDD-01 je majhen ključek, ki premore tudi antenico, s katero se brezžično povezuje (po standardu 802.11n), in vtičnico USB, ki jo potrebuje za dodatno napajanje (s kratkim kablom jo povežemo z vtičnico USB na televizorju). Njegova najboljša stran je vsekakor enostavnost namestitve, vsaj če jo primerjamo s »kitajci«, kot jih poznamo sicer. Na televizijskem zaslonu je namreč zelo enostavno in logično prikazano, kako namestimo programsko opremo iz trgovin Googla Play in Apple Appstore in kje pridobimo namestitev za Okna in Mac.

Mi smo se preizkusa lotili v Androidu, in sicer s telefonom Samsung Galaxy S4 in tablico Nexus 10. Po namestitvi ustreznega programa EZCast sta se telefon in tablica takoj povezala »s televizorjem«, na voljo pa smo imeli predvajanje videa, slik, glasbe, dokumentov in prikazovanje spletnega brskalnika. Vendar vse to prek posebnih programskih vmesnikov na telefonu/tablici, kar se je izkazalo za precej počasno in skorajda neuporabno, čeprav smo lahko tako »po televiziji« tudi risali in označevali zanimive izseke. Slednje je primerno za morebitne predstavitve, v povezavi s projektorjem (z vmesnikom HDMI). Kot bolj uporabno se je izkazalo zrcaljenje slike telefona/tablice na televizor. To je dovolj hitro, da lahko tako »na televizorju« deskamo, delamo na dokumentih, predvsem pa zelo mehko in zvezno prikazujemo slike. Prikazovanje video vsebin zaradi počasnosti in »cukanja« odsvetujemo, še posebej visoko ločljive. Tudi igranje iger je uporabno le, če igre niso hitre in akcijske. Skratka, Angry Birds bolj ali manj odpade.

Programski vmesnik na telefonu omogoča marsikaj, najuporabnejše pa je v resnici kar zrcaljenje slike.

Programski vmesnik na telefonu omogoča marsikaj, najuporabnejše pa je v resnici kar zrcaljenje slike.

Za konec smo napravo preizkusili tudi z Okni. Izkaže se, da je neposredno predvajanje video in glasbenih vsebin veliko bolj zvezno in tekoče (morda ker je osebni računalnik s procesorjem i5 »malce« hitrejši od telefona?), tako da je uporabno celo za neposredno predvajanje videa, žal še vedno ne tudi visoko ločljivega. Tudi zrcaljenje deluje odlično, tako da je v resnici edina težava nameščanje resnično zelo »kitajske« programske opreme, kjer so celo gumbe »Next« in »Cancel« pozabili prevesti in se zato imenujejo nekaj takega kot »Button1« in »Button2«.

Mimogrede, ključek se pohvali, da podpira tudi Applov standard AirPlay, med podprtimi pa je tudi DLNA. Če zaobjamemo vse zapisano, lahko rečemo, da gre za zanimivo »igračko«, ki omogoča družinski ogled fotografij, hiter prikaz kakšne spletne strani, morda celo poslušanje glasbene zbirke, ki jo imamo na telefonu/tablici. To je za 50 evrov v resnici kar veliko.

EZCast Widicast WDD-01

HDMI ključek za brezžični sprejem videa/slike.

Kdo: www.vsezamobi.com.

Cena: 50 EUR (januarja in februarja 45 EUR).

✓    Zelo dobro urejeno povezovanje s telefoni in tablicami Android.

✗    »Kitajska« programska oprema za Windows. Prepočasno delovanje za prenos visoko ločljivega videa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji