Objavljeno: 27.5.2008 15:16 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Maj 2008

Canon ++

Neprogramerje je zgornji naslov morda zmedel, vendar popolnoma ustreza - pričujoči članek bo govoril o programski opremi, ki bistveno nadgradi zmogljivosti kompaktnih Canonovih fotoaparatov. Tako kot je jezik C++ nadgradil običajni C...

To, da so v današnje stroje in naprave, take ali drugačne, skoraj vedno vgrajeni nekakšni računalniki, je že dolgo znano. To, da so za nekatere izmed njih na voljo tudi alternativni "operacijski sistemi" oziroma strojna programska oprema (firmware), tudi. Ne čudi torej, da je že nekaj časa na voljo tudi programska oprema, ki osnovne zmogljivosti Canonovih (bolj ali manj vseh, ki vsebujejo procesorja Digic II ali Digic III) kompaktnih fotoaparatov bistveno izboljša.

CHDK sicer ni strojna programska oprema v pravem pomenu besede, saj ne nadomešča tiste, ki jo v fotoaparat gradi Canon, temveč slednjo le ob vsakem vklopu fotoaparata nadgradi. To je pravzaprav še boljše, saj ni prav nobene možnosti, da bi z njeno namestitvijo v fotoaparatu karkoli trajno pokvarili. Celo Canonova tehnična pomoč se strinja, da z namestitvijo CHDK ne kršimo garancijskih pogojev. Zadevo namreč namestimo na pomnilniško kartico, za to potrebujemo bralnik kartic, in jo poženemo ročno (ob vklopu držimo eno izmed tipk) ali pa si kartico priredimo tako, da se ta programski dodatek zažene ob vsakem vklopu. Če gre karkoli narobe, fotoaparat le ugasnemo.

Ko je CHDK zagnan, pridemo do njegovih nastavitev s posebno tipko, ki se razlikuje od modela do modela; pri modelih serije A (mi smo preizkušali na modelu A720IS) je to tipka, ki sicer rabi za tiskanje na tiskalnik. Že pred tem pa smo deležni nekaterih dodatkov na zaslonu, ki jih "originalni" Canoni nimajo. Polnost akumulatorja tako vidimo izraženo v odstotkih (zelo uporabno!), enako ali pa v KB si lahko prikažemo tudi količino prostora na pomnilniški kartici, vklopimo si lahko prikaz ure, pa živi prikaz histograma (ki ga sicer ob nakupu premorejo le naprednejši Canonovi fotoaparati) in še kaj. Vklopimo lahko tudi prikaz t. i. "zebre", ki v živo prikazuje, kateri deli slike bodo ob zajemu presvetli (prežgani) in kateri pretemni.

Že zaradi zgoraj povedanega se bodo marsikateremu amaterskemu fotografu zasvetile oči, vendar je v CHDK vgrajeno tudi kar nekaj dobrot, ki jih bodo veseli bolj napredni uporabniki. Tako lahko nastavimo tudi zajemanje z veliko krajšimi (ali daljšimi) časi, kot jih podpira originalni uporabniški vmesnik (kaj pravite na 1/80.000 sekunde?). Strojna oprema namreč to zmore, le do zdaj nam ni bilo na voljo. Nastavimo lahko tudi zajemanje v formatu RAW (hkrati, poleg JPG) in si s tem drastično povečamo možnosti nadaljnje obdelave.

In, ne nazadnje, iz spleta si lahko prenesemo kar nekaj zelo zanimivih skript oz. pravih pravcatih programčkov v BASICu, ki ga CHDK razume in s katerimi lahko fotoaparat priženemo do skrajnih meja zmogljivosti. Zelo smo se npr. navdušili nad skriptom, ki omogoča, da med zajemanjem video posnetka uporabimo tudi optični zum in ne samo digitalnega. Resnično, deluje! Resda se motorček, ki premika objektiv, zelo sliši in resda zumiranje ni zvezno, temveč koračno, vendar deluje. Z drugim skriptom lahko nastavimo, da fotoaparat vsake toliko sekund (ali minut ali ...) posname fotografijo. Odlično za "snemanje" narave, ki se prebuja ali morda nočnega zvezdnega neba. In še nadgradnja tega - skript, ki naredi posnetek takrat, ko se v zornem kotu fotoaparata kaj spremeni. Uporabno za nadzor gibanja in celo za fotografiranje strel med nevihtami! Med našim preizkušanjem nad Slovenijo sicer ni bilo neviht, vendar zapisi v spletu potrjujejo, da je z nekaj znanja in spretnosti tudi s cenejšimi Canoni mogoče popolnoma avtomatsko izdelovati zelo lepe fotografije strel.

Skratka, CHDK zmore veliko in še več. In ker z njim fotoaparata nikakor ne moremo pokvariti, ga zelo toplo priporočamo. Zelo verjetno vam bo prirastel k srcu.

Primer videa, narejenega iz posameznih posnetkov (ki jih je avtomatika naredila vsakih 20 sekund), si lahko ogledate na www.monitor.si/timelapse.wmv.

CHDK

Kaj: Dodatek k strojni programski opremi za Canonove fotoaparate.
Izdeluje: chdk.wikia.com.
Cena: Zastonj.
Za: Podpora RAW, koristni statusni podatki, zebra, histogram, hitro fotografiranje, množica uporabnih skript (fotografiranje strel, optično zumiranje ...).
Proti: Napredne zmogljivosti zahtevajo naprednega uporabnika.

Zelo smo se navdušili nad skriptom, ki omogoča, da med zajemanjem video posnetka uporabimo tudi optični zum in ne samo digitalnega. Resnično, deluje!

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji