Objavljeno: 30.9.2014 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Oktober 2014 | Teme: nenehni testi

Canon Powershot SX700 HS

Canonov Powershot SX700 HS sodi v segment delno žepnih fotoaparatov, namenjenih nekoliko zahtevnejšim uporabnikom, predvsem tistim, ki si v kompaktnem ohišju želijo večji zum. Ti aparati so znani tudi kot aparati za popotniško fotografijo, oziroma t. i. »popotniški zumirni aparati«. SX700 se pri tem uvršča med cenejše take naprave, čeprav ponuja kar veliko.

Osrednja lastnost je širok razpon objektiva, ta se začne pri solidnih 25 milimetrih na širokem delu, sega pa vse do 750 milimetrov na telepodročju. Skupaj ima aparat tako kar 30-kratni zum. Objektiv je med boljšimi, vsaj kar zadeva popačenje (tako pri širokem kot pri ozkem kotu), v pomoč je tudi solidna optična stabilizacija. Dobro se obnese tudi v makro fotografiji, kjer lahko (pri širokem kotu) ostrimo predmete, oddaljene od 1 centimetra naprej.

Bolj povprečno je tipalo. Premore 16 milijonov pik, v dobrih svetlobnih razmerah se odlično izkaže. Nekoliko več težav pa ima, ko začne svetlobe primanjkovati, saj opazimo šum že pri ISO 800, pri višjih vrednostih (občutljivost gre sicer do ISO 3200) pa še toliko več. Hkrati je tudi domet bliskavice nekoliko krajši, kot bi si želeli. Zelo visoka je kakovost posnetega videa, kjer podpira ločljivost FullHD pri 60 slikah na sekundo (lahko seveda nastavimo tudi bolj klasičnih 30 slik na sekundo).

Canonovi aparati so že dolgo med enostavnejšimi za uporabo, to velja tudi za ta model. Zelo pohvalna je možnost povsem ročnih nastavitev, se pa tudi samodejni programi zelo dobro obnesejo. Aparat ima enostavne in pregledne menuje, tudi tipke so postavljene po pričakovanjih. Koristna je ločena tipka za zajem videa, pri upravljanju z nastavitvami pride prav vrtljivo kolesce na zadnji strani. Tipka, s katero nadziramo zum, ima dve hitrosti, samodejno ostrenje je med hitrejšimi.  

Canonov novi SX700 HS je odlična izbira za vse, ki si želijo sposobnejši aparat po zmerni ceni. Njegova edina pomanjkljivost je nekaj več šuma v slabših svetlobnih razmerah, tu se nekateri konkurenti (denimo Panasonicov TZ-60) bolje obnesejo (a so tudi nekoliko dražji).

Canon Powershot SX700 HS

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 16 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 25–750 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,2–6,9; ostrenje 1 cm (makro)–neskončno; domet bliskavice 3,5 m; ISO: samodejno ali ročno (100–3200).

Prodaja: www.avtera.si.

Cena: 269 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Razpon objektiva, kakovost fotografij ob dobri svetlobi, enostavna raba, cena.

✗    Šum pri višjih vrednostih ISO.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji