Objavljeno: 28.10.2014 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2014 | Teme: nenehni testi

Canon Powershot SX60 HS

Pred dvema letoma smo preizkusili Canonov Powershot SX50 HS, aparat s kar 50-kratnim optičnim zoomom. V tem času se je tekma kompaktnih aparatov z dolgimi objektivi le še ostrila, saj imajo vsi izdelovalci vsaj enega konkurenta. Pravi čas torej za nadgradnjo, ki se ji zdaj reče SX60 HS.

Začnimo kar pri najmarkantnejšem podatku – aparat ima že 65-kratni zum. Njegov objektiv sega od res širokih 21 milimetrov pa do naravnost neverjetnih 1365 milimetrov, seveda izraženo v klasičnem 35 mm formatu. Tako je razširil področje predhodnika v obe smeri. V široki kot je razlika seveda razmeroma velika, pri tele območju pa se milimetri bistveno manj poznajo – v praksi je tako prehod s 1200 mm (kolikor je imel SX50 HS) na sedanjih 1365 mm manjši, kot se zdi na papirju. Objektiv je resda soliden, a je nekaj popačenja (na tele območju postane tudi nekoliko mehkejši), toda glede na razpon se kljub temu zelo dobro obnese. Jasno je vgrajena tudi stabilizacija slike, ta je načeloma dobra, a je fotografiranje pri tako velikih goriščnicah kljub temu lažje, če uporabimo stativ. Sistem ostrenja se zelo dobro obnese, seveda pa ima nekaj več težav pri največjih milimetrih.

Po oblikovanju spominja aparat na manjše DSLRje, po slednjih so se zgledovali sploh pri prenovljenem držalu na desni strani. Glede na velikost aparata (sploh pa objektiva) je dobro držalo zelo pomembno, tu gre za enega izmed boljših pri kompaktnih aparatih. Zadaj je odličen zaslon, ki ga lahko vrtimo. To navduši predvsem med zajemom videa. Aparat seveda ponuja vse možne ročne nastavitve, bi pa si želeli kako funkcijsko kolesce več. Na zgornji strani je elektronsko iskalo (žal ni tipala, ki bi samodejno preklopilo med zaslonom in iskalom), nad njim pa tudi klasični vmesnik za bliskavice (»hot-shoe«).

Tipalo premore 16 milijonov pik, njegova občutljivost gre od ISO 100 do ISO 3200 oziroma do ISO 6400 v posebnem načinu za fotografiranje v temnejših razmerah. Tipalo je solidno, a nič zares posebnega, šum se nekoliko opazi že pri ISO 800. Je pa pohvalno, da lahko, tako kot pri predhodniku, fotografiramo tudi v RAW.

Novi SX60 HS je sicer odličen aparat, a ima res veliko resne konkurence. Sami bi raje kot po aparatu s tako dolgim objektivom posegli po modelu, ki ima boljše vrednosti zaslonke – denimo po lani preizkušenem Panasonicu FZ200.

Canon Powershot SX60 HS

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 16 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 21–1365 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,4–6,5; ostrenje 0 cm (makro)–neskončno; domet bliskavice 5,5 m; ISO: samodejno ali ročno (100–6400).

Prodaja: www.canon.si.

Cena: 549 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Razpon objektiva, kakovost fotografij, fotografiranje v RAW.

✗    Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji