Canon Powershot S5 IS

Objavljeno: 18.12.2007 15:20 | Avtor: Jure Forstnerič | Kategorija: Digitalni fotoaparati | Revija: December 2007 | Teme: foto, nenehni testi

Canonov S5 je najnovejši model znane serije zmogljivih kompaktnih aparatov, katerih poglavitna odlika je predvsem veliki razpon goriščnic (ali, z drugimi besedami, velik zum). Je naslednik dobro leto starega modela S3, na videz ju skoraj ne ločimo. Zadaj kraljuje večji zaslon (z dveh palcev je zrasel na dva in pol), ki je še vedno vrtljiv, povečali pa so tudi njegovo ločljivost (s 115.000 pik na 207.000 pik). Na zgornji strani fotoaparata pa po novem najdemo nastavek (tako imenovani "hot shoe") za dodatno bliskavico. Fotoaparat lepo sede v roko, na desni je odebeljeno držalo, tipke pa so logično razporejene in hitro dosegljive.

Tako kot pri predhodnikih je S5 Canonov zastavonoša pri razponu goriščnic objektiva. Čeprav imajo nekateri tekmeci modele z osemnajstkratnim zumom, so tu ostali pri dvanajstkratnem. Dejansko razlika niti ni tako velika, bolj všeč nam je svetlobna jakost objektiva, ta se giblje od 2,7 pri najširšem kotu do 3,5 pri najožjem, oboje ga uvršča v vrh njegove skupine. Smo pa opazili nekaj popačenj v obeh skrajnih položajih objektiva. Pri največjih povečavah ali v slabih svetlobnih razmerah nam pride zelo prav zmogljiv stabilizator slike. Zelo pohvalna je najmanjša razdalja ostrenja, ki je tako rekoč ni, saj je aparat zmožen ostriti tudi predmete, ki so neposredno na objektivu. Kot je že v navadi, je tudi S5 dobil novo, zmogljivejše tipalo. To zdaj premore 8 milijonov svetlobnih pik oziroma dve več kot predhodnik, in čeprav je to manj kot pri nekaterih novih aparatih (tudi nekaterih iz Canonovih vrst), se nam zdi več kot dovolj.

Zakup člankov

Za daljši zakup pregleda člankov je potrebno biti prijavljen.
V kolikor še nimate svoje prijave, se lahko registrirate.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!
Prijava

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki