Objavljeno: 18.12.2007 15:20 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor December 2007 | Teme: foto, nenehni testi

Canon Powershot S5 IS

Canonov S5 je najnovejši model znane serije zmogljivih kompaktnih aparatov, katerih poglavitna odlika je predvsem veliki razpon goriščnic (ali, z drugimi besedami, velik zum). Je naslednik dobro leto starega modela S3, na videz ju skoraj ne ločimo. Zadaj kraljuje večji zaslon (z dveh palcev je zrasel na dva in pol), ki je še vedno vrtljiv, povečali pa so tudi njegovo ločljivost (s 115.000 pik na 207.000 pik). Na zgornji strani fotoaparata pa po novem najdemo nastavek (tako imenovani "hot shoe") za dodatno bliskavico. Fotoaparat lepo sede v roko, na desni je odebeljeno držalo, tipke pa so logično razporejene in hitro dosegljive.

Tako kot pri predhodnikih je S5 Canonov zastavonoša pri razponu goriščnic objektiva. Čeprav imajo nekateri tekmeci modele z osemnajstkratnim zumom, so tu ostali pri dvanajstkratnem. Dejansko razlika niti ni tako velika, bolj všeč nam je svetlobna jakost objektiva, ta se giblje od 2,7 pri najširšem kotu do 3,5 pri najožjem, oboje ga uvršča v vrh njegove skupine. Smo pa opazili nekaj popačenj v obeh skrajnih položajih objektiva. Pri največjih povečavah ali v slabih svetlobnih razmerah nam pride zelo prav zmogljiv stabilizator slike. Zelo pohvalna je najmanjša razdalja ostrenja, ki je tako rekoč ni, saj je aparat zmožen ostriti tudi predmete, ki so neposredno na objektivu. Kot je že v navadi, je tudi S5 dobil novo, zmogljivejše tipalo. To zdaj premore 8 milijonov svetlobnih pik oziroma dve več kot predhodnik, in čeprav je to manj kot pri nekaterih novih aparatih (tudi nekaterih iz Canonovih vrst), se nam zdi več kot dovolj.

Kljub novemu tipalu pa je kakovost fotografij ostala na podobni ravni, kar vsekakor ni slabo. Seveda lahko za vse nastavitve poskrbimo sami, čeprav je avtomatika povsem kos večini situacij. Še največkrat bomo popravljali temperaturo beline in občutljivost ISO. Ta gre zdaj do 1600 (prej 800), a se pri najvišjih vrednostih opazi že kar nekaj šuma. Domačim uporabnikom bo prišla prav tudi nova funkcija prepoznavanja obrazov, ki samodejno prepozna do devet obrazov in jih pravilno osvetli in izostri. Naprednejši uporabniki pa bodo pogrešali možnost zapisa RAW, ki nam omogoča še nekaj dodatne svobode pri fotografiranju. Video posnetke lahko snemamo pri ločljivosti 640 × 480 pri tridesetih slikah na sekundo, in to eno uro nepretrgano (pri predhodniku smo bili omejeni na približno devet minut). Nova pa je tudi možnost programske odstranitve učinka rdečih oči kar v fotoaparatu.

Canon se je pri modelu S5 držal ustaljenih smernic in ni dodal nič pretresljivega. To je pravzaprav naredil že pri prehodu s S2 na S3, tako da imajo lastniki slednjih dveh bolj malo razlogov za prehod.

Canon Powershot S5 IS

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 8 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 36-432 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,7-3,5; ostrenje 0 m-neskončno; domet bliskavice 5,2 m; ISO: samodejno ali ročno (80-1600).

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 7.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 415,2 EUR.

Za: Makro, svetlobna jakost objektiva.

Proti: Občutljivost za šum pri večjem ISO, ni zapisa RAW.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji