Objavljeno: 28.10.2014 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2014 | Teme: nenehni testi

Canon Powershot G7 X

Ravno mineva dve leti, odkar so v Sonyju poslali na trg žepni aparat RX100, katerega vpliv močno čutimo še danes. Gre za žepni fotoaparat presenetljivo visokih zmogljivosti, saj je imel razmeroma veliko tipalo, kombinirano z odličnim objektivom in dobrimi možnostmi ročnega nadzora. Odtlej je na trgu vse več podobnih naprav, a še nobena ni zares premagala Sonyjevega modela (odtlej so na trg poslali že nekaj manjših nadgradenj, a izvirnik še ostaja naprodaj). Canonov G7 X je doslej še najresnejši kandidat.

Aparat je v osnovi razmeroma majhen, bližnji ogled njegovih mer pokaže, da je v vsako smer le nekaj milimetrov večji od Sonyjevega modela. Ohišje G7 X je odlično, na videz bolj spominja na manjše žepne modele iz Canonove serije S (torej S120), na otip pa hitro opazimo, da gre za pravi model serije G, saj je ohišje kovinsko. Zaslon lahko nagibamo do 180 stopinj (žal le navzgor), po diagonali meri tri palce, je pa tudi občutljiv za dotik. Aparat nima okularja (najnovejši Sony RX 100 mk. 3 ima majhen digitalni okular), sami ga sicer nismo preveč pogrešali. Vgrajena je povezava WiFi, s katero lahko aparat deluje v navezi s telefoni. Upravljanje je s kolesci, tipkami in jasnimi menuji zelo hitro in udobno.

Najpomembnejši del novega aparata je objektiv. Ta pokriva goriščnice od razmeroma širokih 24 pa do dovolj dolgih 100 milimetrov. Aparati te vrste imajo tradicionalno razmeroma majhno področje goriščnic, tu je Canon med vodilnimi (RX100 mk. 3 gre od 24 do 70 mm). Ob tem ima tudi odlično vrednost zaslonke, ta se giblje od F/1,8 pri širokem in F/2,8 pri ozkem kotu. Obe vrednosti sta odlični, pri najdaljši razdalji in najvišji odprtosti zaslonke je ozadje že prijetno zamegljeno.

Zelo dobro je tudi tipalo, gre pa pravzaprav za Sonyjevo tipalo, torej enako tistemu, ki je v aparatih RX100. Gre za res dobro tipalo z ločljivostjo 20 milijonov pik in zelo dobro nadziranim šumom, občutljivost gre do ISO 12800. Fotografije sicer niso povsem enake Sonyjevim, a je to na rovaš obdelave podatkov oz. stiskanja JPEG. Aparat seveda zmore tudi zajem fotografij RAW. Zelo dober je tudi video, ta se zajema v ločljivosti FullHD pri največ 60 slikah na sekundo.

Canonov Powershot G7 X je tako res odličen aparat, seveda pa je visoka tudi njegova cena. Najnovejšega Sonyjevega RX100 (torej mark 3) sicer še nismo preizkusili, v primerjavi z njim ima Canon na papirju prednost predvsem v širšem razponu objektiva. Ima pa Sony zato okular in boljšo aplikacijo za pametne telefone – seveda pa je še vedno naprodaj tudi odlični originalni RX100, katerega cena je zdaj že manj kot 500 evrov.

Canon Powershot G7 X

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 20 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 24–100 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 1,8–2,8; ostrenje 5 cm (makro)–neskončno; domet bliskavice 7 m; ISO: samodejno ali ročno (125–12800).

Prodaja: www.canon.si.

Cena: 699 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Kakovost fotografij, tipalo, svetlobna moč objektiva, razpon objektiva (glede na zaslonko).

✗    Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji