Objavljeno: 27.10.2015 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2015 | Teme: nenehni testi

Canon Powershot G3X

Canonov novi Powershot G3X na prvi pogled spominja na kak majhen aparat DSLR. Deluje robustno in kakovostno, uporabnik ima občutek, da bi mirno lahko odstranili razmeroma velik objektiv na prednji strani. Na desni je zelo solidno držalo, zadaj pa gumijast dodatek, na katerega položimo palec, tako da lahko aparat upravljamo tudi le z eno roko, čeprav je to zaradi njegove teže morda nekoliko prenaporno. Ohišje je z gumijastimi tesnili zaščiteno tudi proti prahu in vremenskim vplivom.

Načeloma so se zelo potrudili pri vseh možnostih upravljanja. Na voljo so tri kolesca, vsem trem lahko nastavimo funkcije, celo glede na uporabljeni program (za vsak program posebej lahko torej definiramo, kako naj se obnašajo). Eno kolesce je na zadnji strani, pod palcem, drugo na vrhu, nekoliko za prožilcem, tretje pa je širok pas, postavljen okoli objektiva.

Pri slednjem nas je pretreslo, da z njim ni mogoče upravljati goriščnice objektiva (torej zuma). Lahko ga glede na funkcije nastavimo za nadzor vrednosti ISO, za zaslonko itd., ne pa za zum. Vsekakor nenavadna izbira, glede na to, da smo uporabniki DSLRjev in podobnih aparatov navajeni zum upravljati ročno, z vrtenjem obroča okoli objektiva. Je pa v desnem vogalu še kolesce za popravljanje ekspozicije, podobno kot pri modelu EOS M3.

Glavni sestavini tega aparata sta tipalo in objektiv. Prvo ponuja 20 milijonov pik, po diagonali meri en palec. To je toliko kot pri Sonyjevem modelu RX10, v svetu kompaktnih modelov je to  zelo veliko tipalo, sploh ob takem zumu. Tipalo je odlično, občutljivost sega do ISO 12.800. Kakovost fotografij je pohvalna, primerljiva s prej omenjenim Sonyjevim modelom. Podobno velja za video, kjer pa zmorejo nekateri konkurenti tudi že video v ločljivosti 4K – tu smo omejeni na FullHD.

Objektiv ponuja presenetljivo široko paleto goriščnic. Segajo od 24 pa do 600 milimetrov. Ob tem je zelo dobra tudi zaslonka, pri širokem kotu je F2,8, pri ozkem pa F5,6. Glede na goriščne razdalje oziroma zum sta obe vrednosti zelo dobri. Vgrajena je tudi učinkovita stabilizacija slike.

G3X je nadvse zmogljiv aparat, ki v dovolj kompaktnem in kakovostnem ohišju ponuja veliko tipalo in zmogljiv objektiv. Prek vgrajene povezave WiFi ga lahko upravljamo s pametnimi telefoni, na vrhu je tudi klasični vmesnik za zunanje bliskavice. Njegova največja hiba pa je v tem trenutku visoka cena – velja namreč 930 evrov.  

Canon Powershot G3X

Tehnična zmogljivost 5

Kakovost fotografije 9

Zasnova aparata 7

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 20 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 24-600 (35 mm ekvivalent); svetlobna jakost 2,8–5,6; ostrenje 1 cm (makro)–neskončno; domet bliskavice 6 m; ISO: samodejno ali ročno (100–12.800).

Prodaja: www.canon.si.

Cena ob objavi: 930 EUR.

Za:    Kakovostno ohišje, ročni nadzor, razpon objektiva, podpora RAW.

Proti:    Cena.

5266779

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji