Objavljeno: 24.6.2014 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Julij-avgust 2014 | Teme: nenehni testi

Canon PowerShot G1X Mk. 2

Canonova serija zmogljivih žepnih aparatov PowerShot G že dolga leta predstavlja skoraj žepni nadomestek za aparate DSLR. Gre za trpežne kompaktne modele z veliko kolesci in funkcijskimi tipkami, s katerimi omogočajo hitro in učinkovito delo. Pred dvema letoma so predstavili model G1X, ki je fizični odpornosti in dosegljivim funkcijam dodal še veliko tipalo in optično nekoliko zmogljivejši objektiv, zdaj pa so na trg poslali naslednika, G1X Mark 2.

Ohišje je podobno oklepljeno in kakovostno kot pri predhodniku (narejeno je iz magnezijeve zlitine), a je za spoznanje manjše – predvsem zaradi optičnega okularja, ki ga zdaj ni več (lahko pa si ga omislimo kot dodatek). Aparat je še vedno razmeroma velik, primerljiv z manjšimi brezzrcalnimi modeli ob uporabi kakega majhnega objektiva. Slednji je še uporabnejši kot pri predhodniku, pokriva goriščnice od 24 pa do 120 mm, pri tem gre največja zaslonka od F/2,0 do F/3,9.

Nadzor ostaja na ravni drugih modelov te serije, zadaj je kup funkcijskih tipk, zelo dobrodošla sta dva funkcijska obroča, nameščena okoli objektiva – obema lahko dodelimo različne funkcije. Glede na predhodnika je ročaj nekoliko manjši (tudi to je mogoče dokupiti), izginilo je tudi kolesce nad njim (njegovo namembnost lahko prevzame eden izmed obročev okoli objektiva). Zaslon je občutljiv za dotik, namesto popolnega vrtenja, kot ga je poznal zaslon prvega modela, ga lahko tu le nagibamo navzgor in navzdol. V pokončni smeri ga sicer lahko obrnemo za polnih 180 stopinj, a to pomeni, da lahko brez težav slikamo tudi same sebe.

Še vedno je zelo odlično tipalo, ki je le za okoli 20 % manjše od tistega, ki ga Canon uporablja pri svojih vstopnih modelih DSLR. Tipalo ima sicer 15 milijonov pik, a jih uporablja le okoli 13 milijonov, zato ima enak vidni kot pri razmerju 4 : 3 in pri 3 : 2. Tipalo se zelo dobro obnese, kakovost fotografij je odlična, tudi šuma je zelo malo, vsaj v normalnem območju občutljivosti ISO. Slednja gre vse do ISO 12.8000. Tudi video je dovolj kakovosten, čeprav nas je zmotilo pomanjkanje možnosti ročnega ostrenja in prilagajanja nastavitev med zajemom videa. Hkrati bodo resnejši uporabniki močno pogrešali vhod za mikrofon.

Canon je z novim modelom G1X sicer predstavil dostojnega naslednika predhodnika, a bi se po našem mnenju lahko malo bolj potrudili. Zmoti tudi visoka cena, sploh glede na nekatere konkurente (predvsem Sonyjev RX100).

Canon PowerShot G1X Mk. 2

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 13 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 24–120 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,0–3,9; ostrenje 5 cm (makro)–neskončno; domet bliskavice 6,8 m; ISO: samodejno ali ročno (100–12.800).

Prodaja: www.avtera.si.

Cena: 789 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Kakovost fotografij in videa, šum, nadzor in dostopnost funkcij na ohišju.

✗    Cena, ni ročnega ostrenja in prilagajanja svetlosti med videom, ni vhoda za mikrofon.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji