Objavljeno: 24.6.2014 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Julij-avgust 2014 | Teme: nenehni testi

Canon PowerShot D30

Fotoaparati, s katerimi lahko fotografiramo (in seveda tudi snemamo video) pod vodo, so v času poletnih počitnic še posebej priljubljeni. Gre za modele, ki so hkrati tudi odporni proti padcem oziroma udarcem in se odlično obnesejo kot družinski aparat. Med boljšimi je bil Canonov model D20, zdaj pa je na voljo že njegov naslednik, model PowerShot D30.

Aparat je razmeroma majhen, brez težav ga pospravimo v žep. Preizkusni model je bil živo modre barve, ohišje je seveda zelo kakovostno. Odporno je proti padcem z višine dveh metrov, zmore pa globino do 25 metrov, to je ta hip najgloblje med temi fotoaparati (če ne štejemo posebnih ohišij). To je tudi ravno prava globina za začetniške potapljače, ki se spustijo do dvajset metrov, a večina uporabnikov bo aparat uporabljala v bolj plitvih vodah. Zelo dober je tudi zaslon, ki ima zdaj poseben način, namenjen rabi na močnem soncu (denimo na plaži), ki še nekoliko zveča svetlost.

Ohišje je dobro prilagojeno delu z eno roko, še posebej koristna sta gumijasta čepa na sprednji in zadnji strani aparata. Zaradi njiju bistveno lažje držimo aparat z eno roko tudi takrat, ko je moker, osnovne funkcije pa lahko upravljamo tudi v rokavicah. Menuji so sicer dovolj preprosti, kaj obilo ročnih nastavitev ni, a se avtomatika dobro obnese, seveda so dodani tudi programi za fotografiranje pod vodo.

Aparat ima presenetljivo dobro tipalo (vsaj glede na podobne konkurenčne modele), predvsem je razmeroma malo šuma, kar je pri slabši svetlobi v globini še posebej dobrodošlo. Občutljivost ISO gre do ISO 3200. Objektiv pokriva klasične goriščnice od 28 pa do 140 mm, škoda, da se ne začne pri malo širšem kotu, je pa vgrajena optična stabilizacija slike. Zelo dober je makro, saj lahko ostrimo od enega centimetra naprej. Dobro se obnese tudi video, seveda v polni ločljivosti FullHD. Ker so v Canonu vgradili tudi tipalo GPS, se k fotografijam in videu zapiše še podatek o lokaciji.

Aparat je zelo dobra izbira za vse, ki bi radi poslikali tudi podvodne spomine, oziroma potrebujejo trpežen aparat za aktivno rabo. Žal je med dražjimi takimi aparati.

Canon PowerShot D30

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 12 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28–140 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,9–4,8; ostrenje 1 cm (makro)–neskončno; domet bliskavice 3,5 m; ISO: samodejno ali ročno (100–3200).

Prodaja: www.avtera.si.

Cena: 319 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Največja možna globina, kakovost videa, šum, gumirani čepi ohišja.

✗    Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji