Objavljeno: 4.2.2007 13:18 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Januar 2007 | Teme: foto, nenehni testi

Canon PowerShot A640

Canonovi fotoaparati razreda A (konkretno modela A60 in A70) so pred časom med povprečnimi uporabniki povzročili pravo revolucijo. Bili so eni prvih kompaktnih fotoaparatov, ki so ponujali dovolj kakovostne fotografije, da so lahko nadomestili dotlej uporabljane analogne kompaktneže.

Tradicijo nadaljuje model A640 in se od nje hkrati kar precej oddaljuje. Kljub temu da je po obliki, pa tudi malce po lastnostih, precej podoben starejšemu modelu PowerShot A540, pa po nečem bistveno izstopa. PowerShot A640 ima tipalo, ki premore kar 10 milijonov pik. Tako ločljivost trenutno premorejo večinoma le digitalni fotoaparati višjih razredov, katerih tipala pa so tudi večja in zato manj občutljiva za šum.

Opazna razlika je tudi na samem zaslonu LCD, saj je ta tokrat preklopni (koristno, če želimo fotografirati z višine ali od spodaj). Velikost zaslona zaenkrat ostaja enaka, vendar so tokrat povečali ločljivost na običajnih 115.000 pik. Menujske tipke so tudi tokrat stisnjene ob desnem robu, tako da so nekatere sprva nekoliko teže dostopne. Vsaj dokler se ne navadimo oblike in teže fotoaparata, ki je k sreči lepo razporejena. Za težo poskrbijo štiri alkalne baterije velikosti AA (priložene) ali akumulatorji Ni-MH. S priloženimi baterijami naj bi A640 zdržal približno 280 posnetkov.

Kot je pri Canonovih fotoaparatih družine A že v navadi, je tudi pri A640 na voljo povsem ročno upravljanje. Tako lahko nastavljamo od ostrine, zaslonke, barvne temperature do jakosti bliskavice. Seveda vse le prek menujev, kar je za "resne" fotografe bolj ali manj le igračkanje. Tako kot smo pri Canonih že vajeni, je vgrajena tudi pomoč pri sestavljanju panoramskih fotografij.

Uporabniški vmesnik je razmeroma preprost in zelo pregleden. Informacije o izbranih nastavitvah so lepo vidne in nemoteče, ob vsaki spremembi nastavitev pa se prikažejo kot velika ikona, ki se nato zmanjša in umakne na svoje nemoteče mesto ob rob zaslona. Klasični canonovski uporabniški vmesnik zadnjih generacij, torej.

Precejšen poudarek je tudi na snemanju videa. Poleg snemanja v pričakovani ločljivosti 640 × 480 pik (30 slik na sekundo) so dodali še nekaj posladkov, s katerimi lahko naredimo posnetke malce bolj "umetniške". Izberemo lahko barvo, ki jo želimo imeti prikazano, vsi drugi odtenki pa ostanejo črno-beli, ali pa zgolj zamenjamo določen barvni odtenek z drugim.

Slike so zelo ostre, podrobnosti pa tudi zelo vidne in barvno pravilne. Pri makro načinu je zelo lepo vidna globina. Šum pri manjših vrednostih ISO ni moteč, pri večjih (od 400 naprej) pa pri temnejših odtenkih opazen. Avtomatika se v normalnih razmerah lepo obnese, pohvalno je tudi izredno hitro ostrenje. Žal pa za ostrenje v temnejših prostorih porabi precej dlje in tudi natančnost je bolj vprašljiva.

Canon PowerShot A640 ima veliko priboljškov in zmogljivo tipalo in to posledično vpliva na ceno. S tehnično zmogljivostjo pa bi zadovoljil tudi zahtevnejše uporabnike. Najbolj pravzaprav moti motorček za objektiv, ki je bistveno glasnejši od motorčkov v starejših modelih A.

Canon PowerShot A640

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 10 milijonov pik.

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 6.

Tehnične lastnosti: Objektiv 35-140 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,89-4,8; ostrenje 1 cm-neskončno; domet bliskavice 4,2 m; ISO: samodejno, 80, 100, 200, 400, 800; čas osvetlitve: 15-1/2500 s.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 97.990 tolarjev.

Za: Ločljivost, preklopni zaslon LCD.

Proti: Glasen motorček objektiva, ostrenje v temnih prostorih.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji