Objavljeno: 4.9.2012 09:55 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Julij-avgust 2012 | Teme: foto, nenehni testi

Canon Ixus 240 HS

Canonovi modeli Ixus že dolga leta veljajo za odlične kakovostne žepne aparate, ki pa so glede na konkurenco razmeroma dragi. Nekaj podobnega lahko rečemo tudi za model 240 HS. Gre za majhen žepni aparat z zelo kakovostnim ohišjem, ki smo mu dodali kar nekaj tehničnih poslastic.

Prva je nadvse velik zaslon visoke ločljivosti, diagonala namreč meri osem centimetrov, ločljivost pa je 461.000 pik. Zadaj namreč ni prav nobenih tipk, aparat pa upravljamo prek omenjenega zaslona, ki je občutljiv za dotik. Seveda se zavedamo, da je tako upravljanje različnih kosov elektronike vse bolj priljubljeno, a nam rešitev pri fotoaparatih načeloma ni všeč. Največja težava se nam zdi slaba vidljivost na močnem soncu - kjer nastane razmeroma veliko fotografij. Upravljanje zaslona, ki ga komaj vidimo, je bistveno težje kot pa uporaba klasičnih tipk. Je pa res, da je stanje v zelo temnih razmerah obrnjeno (torej težje vidimo tipke), a take aparate redko uporabljamo pri tako temnih prizorih.

Druga tehnična posebnost pa je vgrajena WiFi povezava. Nad njo smo načeloma navdušeni, saj je daleč največja prednost pametnih mobilnih telefonov v primerjavi z digitalnimi fotoaparati ravno možnost povezljivosti. Uporabniki hočejo svoje fotografije čim hitreje poslati naprej, bodisi na Facebook, Twitter, email ali prek MMSa. Prek brezžične povezave se lahko aparat poveže na računalnik, pametni telefon ali drug aparat. Še najbolje se obnese povezava na mobilni telefon, kjer sta na voljo aplikaciji za iPhone in Android. Z njima lahko iz fotoaparata pošljemo fotografijo na telefon, od tam pa naprej v različna omrežja. Ta izbira se nam zdi nadvse uporabna, je pa res, da omogočajo nekateri Samsungovi modeli še bistveno več (denimo krmiljenje fotoaparata).

Kakovost fotografij je odlična, vidi se, da so tipala, ki jih uporabljajo v novih modelih Ixus (torej ti, ki imajo še oznako HS), zares kakovostna. Resda se ne morejo primerjati z zmogljivejšimi aparat, a so glede na druge žepne modele zelo dobri. Zelo dober je tudi video, ki ga aparat lahko zajema tudi pri ločljivosti 1920 × 1080 pri 24 slikah na sekundo. Slednje se morda sliši čudna, a je v praksi zelo razširjeno predvsem pri profesionalni video produkciji.

Šibka stran aparata je le njegova razmeroma visoka cena, saj dobimo podobne zmogljivosti pri konkurenci za kar nekaj manj denarja. Je pa res, da je tu vse skupaj zapakirano v zelo majhno ohišje in da je tipalo med boljšimi v segmentu žepnih aparatov.

Canon Ixus 240 HS

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 16 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 24-120 mm (35 mm ekvivalent); svetlobna jakost 2,7-5,9; ostrenje 3 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 3,5 m; ISO: samodejno ali ročno (100-3200).

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 5.

Prodaja: www.avtera.si.

Cena: 260 EUR.

Za: Objektiv, kakovost fotografije, kakovost videa, velikost in teža.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji